Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας πρόσβασης και αναζήτησης σε δημόσια δεδομένα, τα οποία μάλιστα θα προβάλλονται σε μορφή γραφήματος. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει με στοιχεία πληθυσμού και ανεργίας στις ΗΠΑ, υπόσχεται όμως να διαθέσει πολύ περισσότερα δεδομένα στο μέλλον για αναζήτηση. Όπως είναι φυσικό, η κίνηση έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών, που θεωρούν τεράστιας σημασίας τη δυνατότητα αναζήτησης και οπτικοποίησης συγκεντρωτικών δεδομένων.
Τα πρώτα δεδομένα προέρχονται από τις υπηρεσίες Στατιστικής Εργασίας και Πληθυσμού, αν και όπως ανακοινώνει η εταιρεία… υπάρχουν πολλές ακόμη πηγές και πολλά ακόμη δημόσια στοιχεία που προσφέρονται για αναζήτηση. Η τεχνολογία οπτικοποίησης των δεδομένων ονομάζεται Trendanalyzer, κατασκευασμένη από την Gapminder, εταιρεία που η Google φυσικά φρόντισε να εξαγοράσει εδώ και δύο χρόνια.
Ελπίδα αναλυτών και επιστημόνων είναι η Google να μπορέσει να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια δεδομένα μπορεί. Ταυτόχρονα, πολλοί δε θεωρούν σύμπτωση το γεγονός ότι το νέο εργαλείο της Google ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που το πολύ αναμενόμενο Wolfram Alpha, μια νέα πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό.
Ο νέος αντίπαλος της Google;
Αν και πολλοί έσπευσαν να του προσδώσουν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, το Wolfram Alpha δεν είναι μηχανή αναζήτησης, ή τουλάχιστον, δε θέλει να θεωρείται έτσι. Στην ομιλία του στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ο Στίβεν Γούλφραμ, καταξιωμένος και γνωστός μαθηματικός και επιχειρηματίας, παρουσίασε το νέο του δημιούργημα, απαντώντας ταυτόχρονα στις δεκάδες ερωτήσεις που έχουν εδώ και καιρό διατυπωθεί σε blogs και ιστοσελίδες σχετικά με τη φύση του προγράμματος.
Ενώ οι γνωστές μηχανές αναζήτησης βρίσκουν πράγματα που υπάρχουν ήδη κάπου στο Ίντερνετ, όπως φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο, ή άλλες ιστοσελίδες, το Wolfram Alpha απαντά σε ερωτήσεις, μέσω συχνά πολύπλοκων και νέων υπολογισμών.
Τι ακριβώς, δηλαδή, μπορεί να κάνει; Μπορεί να περιγράψει τοποθεσίες, όπως μια πόλη των ΗΠΑ, με τα κύρια στατιστικά της, όπως η ακριβής τοποθεσία, ο πληθυσμός, ο καιρός κλπ. Μπορεί να συγκρίνει αυτό το μέρος με κάποιο άλλο. Ακόμη, αν κάποιος πληκτρολογήσει στο πεδίο ερώτησης «LDL 180», το Wolfram Alpha θα πει το ποσοστό πληθυσμού με επίπεδο χοληστερίνη υψηλότερο από 180. Μπορεί να φτιάξει ένα γράφημα του προσδόκιμου ζωής των ανδρών στην Ιταλία, ή να απαντήσει στο ερώτημα ποιος ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας το 1928.
Ο Τζόναθαν Ζιτρέιν, καθηγητής νομικής στο Χάρβαρντ και συνιδρυτής του Κέντρου Μπέρκμαν για το Ίντερνετ και την Κοινωνία, περιέγραψε το νέο εργαλείο ως ένα ισχυρό «υπολογιστικό αλμανάκ». «Ευελπιστεί να αποκτήσει το βάθος και το εύρος ενός παραδοσιακού αλμανάκ. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συγκεντρώσουν δεδομένα, να πάρουν μέρος αυτών και να τα συνδυάσουν με άλλα δεδομένα με νέους, πρωτοποριακούς τρόπους. Μπορεί κάποιος να συγκρίνει τις τάσεις του πληθυσμού με την ποσότητα ψαριών που καταναλώνει και να τα συνδυάσει με τα ποσοστά θνησιμότητας», εξήγησε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του, η λειτουργία του εργαλείο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος περιέχει τεράστια ποσότητα δεδομένων, που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες πηγές. Ο δεύτερος αφορά την μηχανή υπολογισμού, ανάπτυξης του κ. Γούλφραμ, ενώ ο τρίτος αφορά το σύστημα κατανόησης των ερωτήσεων. Τέλος, ο τέταρτος έχει να κάνει με την εμφάνιση των απαντήσεων με ενδιαφέροντες τρόπους.
Όπως επεσήμανε ο Γούλφραμ, η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, ωστόσο είναι αρκετά ώριμη για να εξυπηρετήσει τους χρήστες από τις αρχές του καλοκαιριού.
Μια νέα εποχή δεδομένων
Το μέλλον του web βασίζεται στα δεδομένα, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και τάσεων από μεγάλους όγκους πληροφορίας που το ανθρώπινο μυαλό δε θα μπορούσε εύκολα να συλλάβει. Η έκρηξη των δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προκαλείται από τους ίδιους τους χρήστες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ και τη χωρητικότητα μνήμης των συστημάτων, καθιστά τεχνολογίες όπως το Trendanalyzer και το Wolfram Alpha ιδιαίτερα σημαντικές.
Η Google έγινε γνωστή με το να προβάλλει στους χρήστες τις πιο σχετικές σελίδες σχετικά με κάποιο θέμα. Στο μέλλον, η σημασία των μηχανών αναζήτησης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα γίνονται όλο και πιο ικανές στο να μας δείχνουν τι είναι σημαντικό σε όλες τις ιστοσελίδες και τα διαθέσιμα δεδομένα, πάνω σε ένα ζήτημα. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που οι ανοικτές συζητήσεις και οι κοινωνικές διασυνδέσεις στο Twitter θεωρούνται τόσο ενδιαφέρουσες, ή σύμφωνα με κοινωνιολόγους και άλλους επιστήμονες, ότι η πραγματική αξία του Facebook είναι η ανοικτή πρόσβαση σε τόσο μεγάλο όγκο συγκεντρωμένων δεδομένων.
Η ελπίδα όλων είναι τα νέα εργαλεία, να διαθέτουν αρκετά δεδομένα σε οποιονδήποτε θελήσει να ερευνήσει, να συγκρίνει και να δημιουργήσει με τη σειρά του νέα δεδομένα.
Μάι
04
2009
Η εξέλιξη των μηχανών αναζήτησηςΑναρτήθηκε από terracomputerata στο google, με ετικέτες: αναζήτηση, δημόσια δεδομένα |
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.