Με το άκουσμα της είδησης, blogs και fora πήραν φωτιά. Από τη μια, εκείνοι που μιλούν για έλευση ενός «Μεγάλου Αδελφού» που θα καταστρατηγήσει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτικά ελεγχόμενη ζωή μας· από την άλλη, εκείνοι που βλέπουν τη φωτογράφηση της χώρας μας ως ακόμα μία ευκαιρία προβολής μας στο εξωτερικό, ως ακόμα έναν τρόπο να εντοπίζουν στο Ιντερνετ τοποθεσίες που δεν μπορούν άμεσα να επισκεφθούν, ως ακόμα μία βοήθεια στο να τσεκάρουν από πριν το ακριβές μέρος στο οποίο θα χρειαστεί να μεταβούν την επομένη. Η ιστορία
Το street view είναι μια υπηρεσία που απεικονίζει φωτογραφικά δρόμους, κτίρια, καταστήματα και αξιοθέατα μιας περιοχής, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες να περιηγηθούν στη γειτονιά τους, αλλά και σε περιοχές που δεν ήξεραν στο παρελθόν. Ακόμα βοηθά όσους δεν μπορούν για διάφορους λόγους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να αποδράσουν μέσα από το pc τους με τη βοήθεια της φαντασίας τους και της δημοφιλούς υπηρεσίας. Από τα καυχήματα του street view είναι οι εικόνες της Νέας Υόρκης, του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι και του κεντρικού Λονδίνου!
Το street view ξεκίνησε να εκπέμπει στον Ιστό το 2007. Αφετηρία του προγράμματος ήταν οι ΗΠΑ που ζητούσαν φωτογραφική καταγραφή των δρόμων, κάτω από την επίφαση της «πρόληψης της εγκληματικότητας». Η ιδέα όμως γρήγορα προχώρησε και παραπέρα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που διασκέδαζαν να εντοπίζουν το σπίτι τους και τα στέκια τους στην υπηρεσία. Κάπως έτσι ο πρωταρχικός στόχος ξεχάστηκε και το street view κλήθηκε να ικανοποιήσει μια νέα ανάγκη που απέκτησαν οι χρήστες του Διαδικτύου: την έξη τους να περιδιαβαίνουν ηλεκτρονικά εδώ κι εκεί! Τα υπόλοιπα έγιναν εύκολα. Η υπηρεσία επεκτάθηκε στην Ιαπωνία και την Αυστραλία και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία να είναι οι πρώτες χώρες που… φωτογραφίζονται.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι όσο η υπηρεσία ήταν… μακριά μας, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Μας άρεσε να επισκεπτόμαστε εικονικά χώρες του εξωτερικού, αλλά δεν είχαμε το κλικ του φακού να απαθανατίζει τις δικές μας εγχώριες στιγμές. Από τη στιγμή που το βανάκι έπιασε δουλειά στην Αθήνα, πολλοί ήταν όσοι άρχισαν τις διαμαρτυρίες. Κατά πόσο η υπηρεσία σέβεται τα προσωπικά δεδομένα μας. Κατά πόσο είμαστε σίγουροι ότι στις φωτογραφίες αυτές δεν θα δούμε τους εαυτούς μας φάτσα-κάρτα κάπου που δεν θα θέλαμε. Ή ποιος μας εξασφαλίζει ότι δεν θα δούμε το αυτοκίνητό μας σε μια περιοχή όπου δεν θα έπρεπε να είμαστε.
Τα ευτράπελα
Οι φοβίες βεβαίως αυτές έχουν τη βάση τους. Οσο η υπηρεσία λειτουργεί στο εξωτερικό, δημοσιεύτηκαν ιστορίες απείρου κάλλους με άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, άλλους που χώρισαν και άλλους που είδαν το πιτσιρίκι τους τσίτσιδο σε φωτογραφία του steet view.
Ο «Ιντιπέντεντ» σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε ότι η Google δημοσίευσε φωτογραφίες μικρών παιδιών να παίζουν γυμνά σε πάρκο ενώ έκαναν πικ νικ με τις οικογένειές τους. Μια ιδιωτική οικογενειακή σκηνή, που όμως εύκολα θα λάτρευαν παιδόφιλοι.
Ενας μήνας πέρασε από την πρώτη εμφάνιση του σκουρόχρωμου βαν της Google στους δρόμους της Αθήνας. Το διάστημα αυτό, το βανάκι φωτογραφίζει με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κάθε σπιθαμή των μεγάλων πόλεων της χώρας μας με σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό στην υπηρεσία Street View. Με άλλα λόγια, δρόμοι, κτίρια και αξιοθέατα της χώρας μας σε λίγους μήνες θα είναι προσβάσιμα από κάθε χρήστη του Διαδικτύου που έχει εγκατεστημένη τη δημοφιλή υπηρεσία. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Και γιατί η διαδικασία της φωτογράφησης έχει προκαλέσει… διχασμό στους Ελληνες;
Το Reuter μετέδωσε πριν από μήνες ότι ένα ζευγάρι χώρισε επειδή η γυναίκα είδε την ερωμένη του συζύγου να βγαίνει από το σπίτι τους. Ακόμα, εργοδότης απέλυσε τον φύλακα της επιχείρησής του επειδή σε φωτογραφία που είχε ανεβεί στο street view ο φύλακας… κοιμόταν.
Ακούγονται τραγελαφικά, αλλά για να δημοσιευτούν είχαν κάποια βάση. Και μπορεί το street view να μην ευθύνεται για τις δικές μας παραλείψεις και… «απάτες», αλλά, από την άλλη, γιατί να καταγράφει άθελά του δεδομένα που δεν θέλουμε να κοινοποιήσουμε; Και μιλώντας για δεδομένα δεν αναφέρομαι μόνο στα… πολύ ευαίσθητα. Στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, ο Τόνι Μπλερ ζήτησε από τη Google να αποσύρει τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το σπίτι του.
Άρθρο της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία
Για τη λειτουργία του street view στην Ελλάδα, η Google δημιούργησε επίσημο ιστότοπο που εξηγεί τη λειτουργία του: http://sites. google.com/a/pressatgoogle.com/streetviewgreece/home
* Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε και το σχετικό blog που διατηρεί η Google για θέματα πολιτικών που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα:
http://googlepolicyeurope.blog spot.com/2009/03/street-view-and-child-safety.html
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.