Ολοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων φοιτητών, σύμφωνα με Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε χθες. Επιπλέον, οι περισσότεροι φοιτητές συμφωνούν με τη βαθμολόγηση των πανεπιστημίων από ανεξάρτητους οργανισμούς, πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να κάνουν τη σωστή επιλογή.
Σχεδόν εννέα στους δέκα φοιτητές (88% – στην έρευνα εκτός από την Ε.Ε. 27 συμμετέχουν και Κροατία, Ισλανδία, Νορβηγία και Τουρκία) πιστεύουν ότι όλοι οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο (Ελλάδα, 91%). Ωστόσο, στο ερώτημα αν τα πανεπιστήμια θα πρέπει τα ίδια να επιλέγουν ποιοι φοιτητές τους κάνουν, οι γνώμες διχάζονται. Το 50% αναγνωρίζει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτό το δικαίωμα, ενώ το 48% θεωρεί ότι θα πρέπει να τους δέχονται όλους. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 75% και 23%, αντιστοίχως. Οι Ελληνες φοιτητές υποστηρίζουν σε ποσοστό 91% τη δωρεάν φοίτηση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο (μ.ό. 65%).
Στο ερώτημα αν το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, το 90% συμφωνεί (Ελλάδα, 87%). Το 97% απαντάει θετικά και στο ερώτημα, αν τα πανεπιστήμια εκτός από γνώση, θα πρέπει να εφοδιάζουν τους σπουδαστές και με ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν ευκολότερα δουλειά. Στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (91%). Τέλος, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η βαθμολόγηση των πανεπιστημίων από ανεξάρτητους οργανισμούς βοηθάει τους φοιτητές να αποφασίσουν πού να σπουδάσουν. Στην Ελλάδα μόλις το 33% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι διαθέτει επαρκείς πληροφορίες ώστε να επιλέξει το πανεπιστήμιο που του ταιριάζει.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.