Την παρακολούθηση και τον έλεγχο του Διαδικτύου «ακόμη και σε δημοκρατικά πολιτεύματα» καταγγέλλει με έκθεσή της η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Σε έκθεσή της για τους «Εχθρούς του Ιnternet», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, η μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα το Παρίσι, κατονομάζει τις χώρες που εφαρμόζουν πρακτικές εχθρικές ως προς την ελευθερία του λόγου για τους χρήστες.
Στην έκθεση των RSF εξετάζονται φαινόμενα καταστολής και λογοκρισίας σε 22 χώρες. Οι 12 εξ αυτών είναι «οι μεγαλύτεροι εχθροί του Διαδικτύου». Εχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπουν καθόλου την πρόσβαση στον πληθυσμό τους ή την επιτρέπουν με πολύ μεγάλους περιορισμούς. Η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Κίνα, η Κούβα, η Μιανμάρ, το Ουζμπεκιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν και η Τυνησία είναι «χώρες οι οποίες έχουν μετατρέψει», κατά την οργάνωση, «το Ιnternet σε Ιntranet (σ.σ.: δηλαδή τοπικό, εσωτερικό δίκτυο) προκειμένου να αποτρέψουν τους χρήστες τους από την πρόσβαση σε “ανεπιθύμητες” πληροφορίες».
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα συνιστούν αυξημένη προσοχή λόγω εξελίξεων που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο σε άλλες δέκα χώρες, στις οποίες συγκαταλέγονται η Αυστραλία και η Νότια Κορέα. Στο στόχαστρο της οργάνωσης μπήκε νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει το καθεστώς οικιακών συνδέσεων στην Αυστραλία, όπως και η σύλληψη μπλόγκερ στη Νότια Κορέα για τις «επιπτώσεις που είχε στις συναλλαγές της αγοράς» άρθρο το οποίο δημοσίευσε.
Σε ανοικτή επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι RSF με το αμερικανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλούνται τρεις εταιρείες-κολοσσοί, η Μicrosoft, η Google και η Υahoo!, να προσφέρουν συμβολικά σε όλους τους χρήστες του πλανήτη μία ημέρα ελεύθερη από λογοκρισία τόσο για τις «μηχανές αναζήτησης» όσο και για το περιεχόμενο των ιστοτόπων (blogs). Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η συνεργασία των εταιρειών με τις κρατικές αρχές επιτρέπει σε κυβερνήσεις να περιορίσουν τα πολιτικά δικαιώματα. Ειδική αναφορά γίνεται στη συνεργασία των τριών εταιρειών με τις κινεζικές αρχές όσον αφορά τη λογοκρισία υλικού που θεωρούν «επικίνδυνο», όπως η αναζήτηση των λέξεων «ανθρώπινα δικαιώματα»,«Δαλάι Λάμα»,«δημοκρατία» κτλ., αλλά και ο έλεγχος ιστοσελίδων οργανώσεων όπως οιΔημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και ηΔιεθνής Αμνηστία.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.