bn_facebook-logo.jpgΑναστάτωση στις τάξεις των φίλων του Facebook προκαλεί ένας νέος όρος χρήσης που «υπέγραψαν» εν αγνοία τους οι χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον νέο όρο, το Facebook γίνεται «αιώνιος» κάτοχος όλων των δικαιωμάτων του περιεχομένου της ιστοσελίδας, δηλαδή φωτογραφιών, σχολίων και οτιδήποτε άλλο ανεβάζουν στο προφίλ τους οι χρήστες του. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες το Facebook είχε τα δικαιώματα του περιεχόμενου μόνο όσο αυτό εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα. Αν ένας χρήστης διέγραφε τις φωτογραφίες του γινόταν και πάλι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ η ιστοσελίδα διατηρούσε το δικαίωμα να έχει αντίγραφα στο αρχείο του. Στις 4 Φεβρουαρίου αυτός ο όρος τροποποιήθηκε. Αυτή η τροποποίηση πέρασε απαρατήρητη έως την περασμένη Κυριακή οπότε εντόπισε την αλλαγή το αμερικανικό μπλογκ Consumerist. «Καθετί που ανεβάζετε στο Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία με όποιον τρόπο κρίνει η ίδια και για πάντα» σημείωνε ο ιδιοκτήτης του μπλογκ.

Χιλιάδες αντιδράσεις
Η παρατήρηση αυτή έκανε αμέσως αίσθηση στους χρήστες της ιστοσελίδας, πολλοί από τους οποίους δημιούργησαν ομάδες για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον νέο όρο. «Είσαι ιδιοκτησία του Facebook» είναι η άποψη που συμμερίζονται πολλές χιλιάδες χρηστών. «Ας υποθέσουμε ότι ανεβάζετε μια φωτογραφία σας από τις διακοπές σας στην Ίμπιθα. Το Facebook αποφασίζει ότι ταιριάζει σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών και την πουλάει.

Φροντίστε να εξηγήσετε στα παιδιά σας το πώς και το γιατί» έγραφε ένας μπλόγκερ. Το πρόβλημα, σημειώνει η «Μonde», έχει πολλές όψεις: τίθεται ένα ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και ένα ζήτημα ηθικής τάξης και προσωπικών δεδομένων. Ο ιδρυτής τής ιστοσελίδας Μαρκ Ζούκερμπεργκ διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του με τρόπο που δεν επιθυμούν οι ίδιοι. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει αυτά τα προσωπικά δεδομένα για διαφημιστικούς λόγους.

Κατά πόσον νομιμοποιείται κάποιος να μεταβάλει τους όρους μίας συμφωνίας εκ των υστέρων; Τι νόημα έχει η συναίνεση; έχουμε συναινέσει στα πάντα και το αγνοούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων