kindle.jpg Αλλάζει το τοπίο, αφού οι χρήστες με τη φορητή μηχανή ανάγνωσης μπορούν να «κατεβάσουν» σε ψηφιακή μορφή κείμενα συγγραφέων.

Τα επόμενα Χριστούγεννα, το πιο διαδεδομένο δώρο ίσως είναι μια μηχανή ανάγνωσης, όπου οι αναγνώστες θα μπορούν να έχουν εκεί πολλά βιβλία σε ψηφιακή μορφή και να τα έχουν μαζί; Κάποιοι εκδότες φαίνεται να το πιστεύουν αλλά και να το… φοβούνται. Πάντως οι διαδικασίες έχουν αρχίσει. Πρώτη διδάξασα η Google, παρέχει το πλήρες κείμενο βιβλίων που έχει η ίδια ψηφιοποιήσει και οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» τα βιβλία της αρεσκείας τους στο kindle, δηλαδή τη φορητή μηχανή ανάγνωσης που θυμίζει μεγάλο κινητό τηλέφωνο. Μόλις τον περασμένο μήνα η Google υπέγραψε συμφωνία με την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών και την Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων για την απόδοση των νόμιμων πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους συγγραφείς και εκδότες.

Και αν στην Αμερική εκδότες και συγγραφείς διασφάλισαν με έναν τρόπο τα πνευματικά τους δικαιώματα, στην Ελλάδα υπάρχουν εκδότες που αγωνιούν για την πειρατική ψηφιοποίηση και διάθεση βιβλίων. «Το ερώτημα είναι αν θα αναπτυχθεί το παρεμπόριο, χωρίς να παίρνουν τίποτα οι δικαιούχοι», λένε στην «Κ». Και πράγματι, στη διάρκεια του ρεπορτάζ, εντοπίσαμε blog που παρέχει, σε μορφή pdf, βιβλία σύγχρονα εν αγνοία των εκδοτών ή των συγγραφέων τους (Πατάκης, Λιβάνης κ.ά.). Ο,τι έγινε με τη μουσική βιομηχανία, λένε οι εκδότες, και αγωνιούν.

Ρεπορτάζ της Όλγας Σελλά στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων