ecri_large.jpgΣτις 9-10 Δεκεμβρίου στις Βερσαλλίες της Γαλλίας έλαβε χώρα το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές (ΕCRI 2008) με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από τα 27 κράτη?μέλη της Ε.Ε.

Ακριβώς, όμως, κι αυτή τη χρονική στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης ?επισήμανε η υπουργός Ανώτερης Παιδείας και Ερευνας της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, στην εναρκτήρια ομιλία της στο ECRI 2008? είναι η καταλληλότερη για την αύξηση των κονδυλιών που δαπανώνται για τις ερευνητικές υποδομές, καθώς «παραγωγή επιστήμης» σημαίνει ανάπτυξη και πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον.

Σύγχρονη Αναγέννηση

Ομως, η ευρωπαϊκή ερευνητική πρόοδος δεν είναι δυνατόν να λάβει σάρκα και οστά χωρίς να αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τόσο στη συγκέντρωση και πρόσβαση των επιστημόνων σε δεδομένα, όσο και στη δημιουργία ακριβέστερων οργάνων και εργαλείων και στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας. Κατά συνέπεια, μέλημα της Ε.Ε. ?και αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής? είναι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών επιστημονικών υποδομών (e-science), τόνισε η κυρία Βιβιάν Ρέντινγκ, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα. Οπως υπογράμμισε, αυτές οι ηλεκτρονικές υποδομές αποτελούν τον καταλύτη της «Επιστημονικής Αναγέννησης» και θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές ανακαλύψεις και τη νέα βιομηχανική και κοινωνική επανάσταση.

www.ecri2008.eu 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων