Γαλλοφωνία 2024
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) οι μαθητές του Γυμνασίου Παναιτωλίου μελετούν τη ζωή και το έργο του Guillaume Apolinnaire και συγκεκριμένα τα αντιπροσωπευτικά της ποίησής του καλλιγράμματα.
Ο Guillaume Apollinaire, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1880 και πέθανε στο Παρίσι το 1918. Από τους δημιουργούς της Σχολής του Παρισιού, ποιητής πρωτοποριακός της Ειρήνης και του Πολέμου, πρόδρομος του σουρεαλισμού, στενός φίλος του Πικασό και απολογητής του κυβισμού και όλων των νέων ρευμάτων της Τέχνης, παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο διάσημος εκπρόσωπος μιας εποχής που είχε σαν μέλημά της την ανανέωση του ποιητικού λόγου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Αν και δεν βραβεύθηκε ποτέ όσο ζούσε, ο Apollinaire θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές του 20ού αιώνα. Έλαβε μέρος σε όλα τα κινήματα της γαλλικής αβάν-γκαρντ των αρχών του 20ού αιώνα και ήταν εμβληματική φιγούρα της μποέμ ζωής του Παρισιού.
Το έργο του παρουσιάζει έντονη πολυμορφία. Τα ποιητικά του έργα επηρεασμένα εν μέρει από τον Συμβολισμό, αντιπαραβάλλουν το παλιό και το καινούργιο, συνδυάζοντας παραδοσιακές φόρμες με μοντέρνες τεχνικές. Το έργο του θεωρείται ακόμα πρόδρομο του σουρεαλισμού.
Τα ποιήματά του παρουσιάζουν ιδιόμορφη χρήση των σημείων στίξης, ενώ με τα «Καλλιγράμματα» εισάγει ένα νέο είδος ποίησης στο οποίο συμβάλλει και η τυπογραφία και το γραφιστικό στήσιμο της σελίδας.
Τα καλλιγράμματα είναι ποιήματα στα οποία οι λέξεις τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται ένα σχήμα (σχηματική ποίηση) που να απεικονίζει το νόημα του ποιήματος. Χαρακτηριστικά του είδους είναι η απουσία σημείων στίξης και η ελευθερία στη διάταξη των λέξεων. Η εικόνα αποδίδει το νόημα του ποιήματος («οπτική» ποίηση).
Οι μαθητές μας, εμπνέονται από τη σχηματική ποίηση και δημιουργούν τα δικά τους καλλιγράμματα, που μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Επιμέλεια: Ρία Κοκκίνη, ΠΕ 05