Ζούμε σε μια εποχή έντονων αντιφάσεων και νευρώσεων. Από τη μια δημιουργούνται δυνατότητες για βελτίωση της ποιότητας ζωής και από την άλλη οι σημερινές συνθήκες συνθλίβουν την ανθρώπινη προσωπικότητα προκαλώντας ποικίλα ψυχονευρωτικά προβλήματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι σπουδές ψυχολογίας βρίσκονται σε τροχιά ανόδου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, κυρίως στην Ευρώπη, ιδιαίτερη ανάπτυξη των κλάδων της που αναφέρονται στον εργασιακό και οικονομικό βίο του ανθρώπου και στις αντίστοιχες όψεις της συμπεριφοράς του.

Ειδικότερα στην Ελλάδα οι σπουδές Ψυχολογίας την τελευταία δεκαετία ανέβηκαν θεαματικά στις προτιμήσεις και τις επιλογές των υποψηφίων. Αποτέλεσαν το αγαπημένο αντικείμενο του πόθου πολλών υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Σε άνοδο οι σπουδές και η δουλειά του ψυχολόγου

 

Η αυξημένη ζήτηση των τμημάτων Ψυχολογίας παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής που είναι εντυπωσιακή, όχι μόνο φέτος που κυριάρχησαν έντονες τάσεις ανόδου, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι στα 4 τμήματα Ψυχολογίας οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα από 16.905 έως 18.049 μόρια. Η φετινή άνοδος κυμάνθηκε από 518 έως 838 μόρια.

 

Τα θετικά
Είναι αλήθεια ότι το ισοζύγιο του επαγγέλματος του Ψυχολόγου είναι θετικό και εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε πολύ θετικό. Αυτό οφείλεται στα αυξανόμενα ψυχοκοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα στη διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού, των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, των προβλημάτων από διαλυμένες οικογένειες και τον εντατικό, αγχωτικό ρυθμό της καθημερινής ζωής. Πρόκειται για ανερχόμενο επάγγελμα που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» προσφοράς υπηρεσιών στον άνθρωπο.

 

Οι πτυχιούχοι των τεσσάρων τμημάτων Ψυχολογίας (Πίνακας 1) μπορούν να εργαστούν σε: ερευνητικά κέντρα, ψυχιατρικές κλινικές, σε κέντρα αποκατάστασης αναπήρων, θεραπευτικές κοινότητες, σχολεία, οικοτροφεία, βιομηχανικές επιχειρήσεις, ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους γραφείο.

 

Εκτός από τα νοσοκομεία οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να απασχοληθούν στο Δημόσιο σε ψυχιατρικά τμήματα, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στις συγκοινωνίες, στον στρατό, στην αστυνομία, γενικά σε κάθε τομέα ή δραστηριότητα της ανθρώπινης ζωής.

 

Ένα από τα θετικά στοιχεία του χώρου είναι ότι εκτός από τους ήδη αρκετούς τομείς απασχόλησης (υγεία, εκπαίδευση, διάφορα ιδρύματα κ.α.) δημιουργούνται συνεχώς καινούργιοι.

 

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι σημαντικό οι νέοι επαγγελματίες να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις της επιστήμης αλλά και για τις νέες θέσεις εργασίας σε καινούργιους τομείς που δημιουργούνται.

 

Επιπλέον τονίζουν ότι το επάγγελμα προσφέρει στον ψυχολόγο την ηθική ικανοποίηση, την ηθική «ανταμοιβή» για την προσφορά στο συνάνθρωπο.

 

Τα αρνητικά
Όσο για τα αρνητικά του κλάδου, αρκετοί τονίζουν τις δυσκολίες στο ξεκίνημα για όσους επιλέξουν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και να ανοίξουν το δικό τους γραφείο. Υπολογίζεται ότι ένα γραφείο ψυχολόγου χρειάζεται 3-4 χρόνια για να λειτουργήσει αποδοτικά, να κάνει τον κύκλο του. Το δύσκολο είναι η προσέλκυση πελατών κι αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τους ενδιαφερόμενους.

 

Μάλιστα, ειδικά στη χώρα μας είναι πολλοί που αναγκάζονται να ανοίξουν ιδιωτικό γραφείο, αφού οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο είναι λίγες. Ο μικρός αριθμός φοιτητών στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για μεταπτυχιακά είναι ένα ακόμα μειονέκτημα. Τέλος, χρειάζεται να τονιστεί ότι το επάγγελμα του ψυχολόγου θεωρείται ψυχοφθόρο. Ο ψυχολόγος δεν μπορεί να εργαστεί πολλές ώρες, γιατί φορτίζεται από τα άγχη των πελατών του και γι αυτό απαιτείται η επιβολή ορίου στην πελατεία του.

 

Η εκπείδευση
Τα τμήματα Ψυχολογίας αποσκοπούν στην άρτια θεωρητική κατεύθυνση των φοιτητών στους εξής βασικούς κλάδους της ψυχολογικής επιστήμης: ψυχοφυσιολογία, νευροψυχολογία, πειραματική, γνωστική, κοινωνική, εξελικτική και κλινική ψυχολογία. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους ψυχολόγους να καταγράψουν, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσω της εξοικείωσης και της άσκησης στους βασικούς κανόνες και μεθόδους της επιστημονικής έρευνας. Βασικός στόχος είναι εξάλλου η περαιτέρω ανάπτυξη της επιστήμης της Ψυχολογίας στο πλαίσιο των επιστημών του ανθρώπου και της κοινωνίας.

 

Ο πρώτος ανοιχτός δρόμος για τους υποψηφίους που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές σε ένα από τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα (Πανεπιστημίων Αθήνας, Παντείου, Θεσσαλονίκης, Κρήτης) και να λάβουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ας σημειωθεί ότι οι σπουδές είναι τετραετείς, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη διαρκούν 5 χρόνια. Ένα από τα θετικά είναι ότι οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε αρκετούς τομείς. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται χρόνος μετεκπαίδευσης και για αρκετές ειδικεύσεις πρέπει κανείς να στραφεί στο εξωτερικό.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&tag=8607&pubid=2088876



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.