Τους τάφους δύο αξιωματούχων που χρονολογούνται στο 4.000 π.Χ. ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη ενός αρχαίου κοιμητηρίου από την εποχή του Φαραώ Ούνας.

Οι τάφοι εντοπίστηκαν νότι ατου Καΐρου ύστερα από ανασκαφές έξι μηνών
Οι τάφοι εντοπίστηκαν νότι ατου Καΐρου ύστερα από ανασκαφές έξι μηνών

 

Οι τάφοι εντοπίστηκαν νότια του Καϊρου ύστερα από ανασκαφές έξι μηνών στην περιοχή. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την πέμπτη και έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς.

 

«Ανακοινώνουμε μια σπουδαία ανακάλυψη στη Σάκαρα, την ανακάλυψη δύο νέων τάφων του 4.300 π.Χ.», δήλωσε ο κ. Χαουάς.

 

Ο ένας τάφος ανήκε στον Ιγια Μάατ, τον επικεφαλής για την ανέγερση των πυραμίδων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ούνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αγορά γρανίτη και ασβεστόλιθου από την πόλη της Ασουάν. Ο δεύτερος τάφος ανήκε στον Θανάχ, τον επικεφαλής για τη μουσική της βασιλείας του Ούνας.

 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι είσοδοι των δύο τάφων είναι καλυμμένες με ιερογλυφικά και τοιχογραφίες, αλλά το εσωτερικό τους έχει βεβηλωθεί από τυμβωρύχους, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.

 

«Συνεχίζουμε τις ανασκαφές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη περισσότερων τάφων», ανέφερε ο Ζάχι Χαουάς, τονίζοντας ότι το 70% των αρχαίων μνημείων της Αιγύπτου βρίσκεται θαμμένο κάτω από την άμμο.

 

Ο θάνατος του Φαραώ Ούνας σηματοδότησε το τέλος της πέμπτης δυναστείας, καθώς ο ίδιος δεν είχε γιο για να τον διαδεχθεί, ενώ η κόρη του πιστεύεται ότι έγινε βασίλισσα κατά την περίοδο της έκτης δυναστείας.

 

Η έκτη δυναστεία χαρακτηρίστηκε από έντονες διαμάχες ανάμεσα στη βασιλική οικογένεια και θεωρείται η τελευταία του Παλαιού Βασιλείου (2.613- 2494 π.Χ.).

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8334&pubid=2098808Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση