Μια σφαίρα κατασκευής Αρχιμήδη, την οποία είχε δει ο Κικέρων, ίσως δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις γνώσεις του μεγάλου επιστήμονα όσον αφορά και την αστροφυσική.Τη σκέψη αυτή κάνουν σύγχρονοι επιστήμονες, συγκρίνοντας την περιγραφή του Κικέρωνα με τη σφαίρα (που χάθηκε) και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (η χρήση του οποίου αποκωδικοποιήθηκε πρόσφατα).

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νew Scientist» (Νιου σάιεντιστ), η μηχανική σφαίρα θα πρέπει να είχε κατά έναν μεγάλο βαθμό παρόμοια χρήση με αυτήν του μηχανισμού. Ο στρατηγός Μάρκελος την πήρε μαζί του στη Ρώμη το 212 π.Χ. όταν, ύστερα από διετή πολιορκία, κατέλαβε την πόλη των Συρακουσών.

Οπως είναι γνωστό, ο Αρχιμήδης σκοτώθηκε από έναν Ρωμαίο στρατιώτη μέσα στο χάος, όταν του είπε το περίφημο «μη μου τους κύκλους τάραττε».

 

Ο Μάρκελος πήρε μαζί του τη μηχανική σφαίρα χαλκού, η οποία ανήκε στον Αρχιμήδη, και η οποία παρουσίαζε τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και άλλων πλανητών, όπως φαίνονται από τη Γη.

 

Το απόκτημα έμεινε στην οικογένειά του επί πολλές γενιές, και εκεί το είδε ο Κικέρωνας, τον 1ο αι. π.Χ.

 

«Η εφεύρεση του Αρχιμήδη αξίζει πρόσθετο θαυμασμό», είχε γράψει, «επειδή είχε σκεφτεί έναν τρόπο να έχει αποτελέσματα από μία και μόνη συσκευή, αν και τα ουράνια σώματα έχουν διαφορετικές ταχύτητες μετακίνησης».

 

Ομως ο Κικέρων δεν ήταν τεχνικός και δεν είχε εξηγήσει πώς λειτουργούσε η συγκεκριμένη συσκευή.

 

Επιβεβαιώνεται ότι έλεγε την αλήθεια τώρα, μετά και την αποκωδικοποίηση του τρόπου που λειτουργούσε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

 

Αν και δεν είναι ίδιος με τη σφαίρα του Αρχιμήδη, αποδεικνύει ωστόσο ότι οι Ελληνες κατείχαν την ανάλογη τεχνολογία -και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

Ο μηχανισμός είχε εσωτερικούς τροχούς, χάρη στους οποίους γίνονταν οι υπολογισμοί της θέσης των ουράνιων σωμάτων κατά την αρχαιότητα.

 

Ενας από τους κύριους υποψήφιους για την προέλευση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ήταν το κράτος των Συρακουσών, τις οποίες είχαν εποικίσει οι Ελληνες.

 

Αλλά τότε, πώς βρέθηκε στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα δηλαδή; Εδώ οι επιστήμονες δίνουν νέα εξήγηση: είναι δυνατόν να κατασκευάστηκε στη Ρόδο, για κάποιον πλούσιο Συρακούσιο που έμενε εκεί, ή πήγε στο νησί για να τον δείξει σε κάποιον.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=2036787



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.