Σε υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων , 175 μέτρα κάτω από το έδαφος άρχισε σήμερα Τετάρτη το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την γέννηση του Σύμπαντος. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη σήραγγα δέσμες πρωτονίων κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός θα συγκρούονται μετωπικά αναπαράγοντας στιγμιαία τις επικρατούσες συνθήκες λίγο πριν από το big bang.

 

Η πρώτη δέσμη πρωτονίων διοχετεύτηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στις 10.30 ώρα Ελλάδος

 

Μπορεί το πρωί της Τετάρτης να ξεκινά το πείραμα, όμως χρειάζεται υπομονή καθώς θα διαρκέσει δεκαετίες, ενώ η πρώτη «μετωπική σύγκρουση» πρωτονίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των επισήμων εγκαινίων της εγκατάστασης που βρίσκεται στα Γαλλο – Ελβετικά σύνορα.

 

Το πείραμα, στο οποίο θα λάβουν μέρος χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα συντονίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας (CERN), θα κοστίσει περίπου 2 δις. Ευρώ.

 

Οσον αφορά στον εξοπλισμό, έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο, ο

 

Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) που αποτελείται από 5.000 μαγνήτες και από έξι ανιχνευτές. Δύο δε από τους ανιχνευτές αυτούς ο Atlas και ο Cms είναι τεραστίων διαστάσεων. Το συνολικό βάρος αυτών των επιστημονικών οργάνων ανέρχεται στους 9.000 τόνους.

 

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να παράξουν με τον LHC το μυστηριώδες «Μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι. Λόγω αυτού του σωματιδίου και το όλο εγχείρημα αποκαλείται και ως «πείραμα του Θεού».

 

Επιφυλάξεις…

 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του πειράματος. Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες μιλούν και για καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον πλανήτη ακόμα και για ολόκληρο το σύμπαν. Ωστόσο οι υπεύθυνοι του πειράματος χαρακτηρίσουν αυτές τις «φήμες» ως αποκυήματα φαντασίας.

 

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ίσως λένε, να δημιουργηθεί μια μίνι «μαύρη τρύπα» που θα καταπιεί τη Γη, ή να παραχθούν τα «παραδοξόνια» υποθετικά σωματίδια που καταστρέφουν τα πάντα, ή σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο να δημιουργηθούν φυσαλίδες κενού που θα καταστρέψουν το Σύμπαν.

 

Αγωγές για να μην λειτουργήσει

 

Αγωγή κατά των 20 χωρών που χρηματοδοτούν το πείραμα έχει κατατεθεί από ομάδα σκεπτικιστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με σκοπό να εμποδίσουν την λειτουργία του πειράματος. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή σε πρώτη φάση, αλλά θα εξετάσει την υπόθεση ξανά βάση του ότι το πείραμα παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Σήμερα θα εκδικαστεί και υπόθεση που έχουν καταθέσει περιβαλλοντολόγοι στη Χαβάη ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να καθυστερήσει την έναρξη του πειράματος.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/2650665/Legal-bid-to-stop-CERN-atom-smasher-from-destroying-the-world.html

 

Πλεονεκτήματα για την καθημερινότητα

 

Αρκετός κόσμος αναρωτιέται τι χρησιμεύει το συγκεκριμένο πείραμα. Επιστήμονες του CERN χρησιμοποιούν τις εφευρέσεις του Ίντερνετ και τις δορυφορικές επικοινωνίες ως επιτυχή παραδείγματα προηγούμενων πειραμάτων τους και αναφέρουν τρεις περιπτώσεις όπου μπορεί να επωφεληθεί ο κόσμος από το LHC.

 

Θεραπεία Καρκίνου

 

Χρησιμοποιώντας στοχευμένες ακτίνες από πρωτόνια, οι επιστήμονες θα μπορούν να στοχεύουν καρκινογόνους όγκους καλύτερα από την υπάρχουσα ραδιοθεραπεία, χωρίς να δημιουργούνται ζημιές σε υγιή κύτταρα.

 

Διαχείριση Πυρηνικών Απόβλητων

 

Οι ακτίνες σωματιδίων μπορούν να δημιουργήσουν υπο-ατομικά σωματίδια και αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν τα ραδιενεργά απόβλητα σε αβλαβή σταθερά στοιχεία.

 

Μελέτη Αλλαγής του Κλίματος

 

Επίσης, το πείραμα θα μπορέσει να αποδείξει εάν πέρα από τα αέρια του θερμοκηπίου, ευθύνονται και οι κοσμικές ακτίνες για την αλλαγή του κλίματος. Συγκεκριμένα, θα ερευνήσει την θεωρία ότι οι κοσμικές ακτίνες δημιουργούν παραπάνω σύννεφα, τα οποία έχουν επιπτώσεις στις αλλαγές κλίματος.

 

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article4692222.ece

 

Η συμμετοχή του ΑΠΘ στο μεγάλο πείραμα

 

Με την ουσιαστική συμβολή του Α.Π.Θ. σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα επιστημονικά εγχειρήματα του αιώνα μας, ξεκινάει σήμερα η ‘ζωή’ του Μεγάλου Συγκρουστήρα Αδρονίων στο Διεθνές Εργαστήριο Πυρηνικών Ερευνών CERN, στη Γενεύη. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.

 

Το πείραμα ATLAS μαζί με το εξίσου πολύπλοκο πείραμα CMS, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα όπως: Γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα; Υπάρχει το σωματίδιο Higgs που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τις μάζες των σωματιδίων; Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Υπάρχουν άλλες δυνάμεις στη φύση; Πως εξαφανίστηκε η αντϋλη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη του Σύμπαντος;

 

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Α.Π.Θ., με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής, Χαρά Πετρίδου, έχει κατασκευάσει στο Εργαστήριο Κατασκευής και Ελέγχου Ανιχνευτών Ακτινοβολίας του Α.Π.Θ. ένα σημαντικό μέρος -το 10%- του Μιονικού Φασματομέτρου του ATLAS, το οποίο καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 5600m2 και αποτελεί την ‘καρδιά’ στην αναζήτηση του σωματιδίου Ηiggs καθώς και στην αναζήτηση ‘Νέας Φυσικής’. Συνολικά εργάστηκαν πάνω από 40 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι ερευνητές και τεχνικοί, τα τελευταία δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

 

Σήμερα η ομάδα του Α.Π.Θ. παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ATLAS και οι νέοι της υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που αποτελούν τον κορμό της, θα είναι οι κύριοι πρωτεργάτες των μελλοντικών ανακαλύψεων και οι συνεχιστές της πρωτοποριακής αυτής έρευνας για την κατανόηση των Νόμων της Φύσης.

 

Να σημειωθεί ότι πριν είκοσι χρόνια ξεκίνησε ο σχεδιασμός του επιταχυντή πρωτονίων (αδρονίων), Large Hadron Collider, με στόχο τη διείσδυση στην ύλη, τον εντοπισμό των στοιχειωδών συστατικών της, την κατανόηση των δυνάμεων που ανταλλάσουν μεταξύ τους και τους νόμους που τις διέπουν.

 

Το υπόγειο συγκρότημα του μήκους 27km κυκλικού επιταχυντή και των τεσσάρων πειραμάτων που έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτόν, έχει πλέον ολοκληρωθεί και σήμερα οι πειραματικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες να αποκωδικοποιήσουν τα πρώτα αποτελέσματα των συγκρούσεων μεταξύ των πρωτονίων σε ενέργειες επτά φορές μεγαλύτερες από ό,τι σε προηγούμενους επιταχυντές. Η ενέργεια σε κάθε σύγκρουση των δεσμών πρωτονίων στον επιταχυντή, σ’ έναν απειροελάχιστο χώρο με επιφάνεια δέκα φορές μικρότερης του πάχους μιας τρίχας, θα υπερβαίνει κατά 100.000 φορές τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του Ήλιου. Κατ’ αυτή την έννοια, η ενέργεια σε κάθε σύγκρουση πλησιάζει αυτή του θερμού Σύμπαντος, αμέσως μετά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του. Η μεγάλη συχνότητα των συγκρούσεων, υπολογίζονται πάνω από 600 εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο, θα δώσουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε και τα πλέον σπάνια σωματίδια που μπορούν να δημιουργηθούν από τη μετατροπή της ενέργειας αυτής σε ύλη.

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.flash.gr
Σχετικός δεσμός:http://tech.flash.gr/news/world/2008/9/9/12135id/
Ημερομηνία ανάκτησης: 31/10/2008Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση