Αυτή τη στιγμή, για να μπορείτε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, σημαίνει πως είστε ενωμένοι με ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο, το γνωστό ίντερνετ.

 

Η πρώτη μορφή ίντερνετ άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αμερική το 1969 και αρχικά σύνδεε μόνο πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Έρευνας μεταξύ τους για να διευκολύνονται οι έρευνες.

 

Από το 1989 και μετά το ίντερνετ άρχισε να παγκοσμιοποιείται έτσι ώστε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου να αρχίσουν να συνδέονται με το World Wide Web (εξού και η γνωστή διεύθυνση κάθε ηλεκτρονικής σελίδας π.χ.: «www.medlook.net»).

 

Σήμερα το ίντερνετ για μας, μικρούς και μεγάλους είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής.

 

Μέσω ίντερνετ μπορούμε να συνδεθούμε με φίλους στην Νότιο Αφρική, να γράψουμε ηλεκτρονικά μηνύματα στον αδερφό που κάθεται στο διπλανό δωμάτιο, να ετοιμάσουμε τις σχολικές μας εργασίες με πληροφορίες από τις πολλές πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να ψάξουμε το πρόγραμμα της τηλεόρασης για το βράδυ!

 

Το ίντερνετ με λίγα λόγια μας κάνει τη ζωή πολύ πολύ πολύ πιο εύκολη! Όμως…

 

Στο ίντερνετ παραμονεύουν και κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να μας προκαλέσουν πολλά προβλήματα όταν δεν είμαστε προσεχτικοί!

 

Το πιο απλό παράδειγμα: Ενώ ψάχνετε μια ιστοσελίδα που να σας δώσει επιτέλους να καταλάβετε τι θέλει ο σκύλος σας όταν ξαπλώνει στην πλάτη και κουνάει την ουρά, εμφανίζεται ένα παραθυράκι που σας υπόσχεται μεγάλα δώρα εάν λάβετε μέρος στο διαγωνισμό.

 

Και ποιός δεν θέλει δώρα; Κανένας! Άρα μπαίνετε στην ιστοσελίδα με τον διαγωνισμό και πρώτη προϋπόθεση για να λάβετε μέρος είναι να δώσετε προσωπικές σας πληροφορίες και μια χρηματική προκαταβολή για κάποιο άγνωστο σκοπό…

 

Και ποιός μπορεί να σας εγγυηθεί πως οι προσωπικές σας πληροφορίες δεν θα μεταδοθούν σε οποιαδήποτε ξένα άτομα και πως θα πάρετε το δώρο; Κανένας!

 

Πολλές φορές μάλιστα τυχαίνει να ψάχνουμε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και λόγω ορθογραφικού λάθους να καταλήγουμε σε λάθος σελίδα με παράξενο ή και αηδιαστικό περιεχόμενο… πράγματα που δεν θα θέλαμε να δούμε!

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ενώνεστε καθόλου με το Διαδίκτυο. Πρέπει όμως πάντα να είστε προσεκτικοί. Όταν θέλετε να ενωθείτε ακολουθείστε τις πιο κάτω απλές συμβουλές για να μπορείτε να «σερφάρετε» χωρίς φόβους!

 

Υπάρχουν πολλά προγράμματα με τα οποία μπορείτε να μιλάτε άμεσα σε άλλα άτομα. Εάν χρησιμοποιείτε τέτοια προγράμματα μην μιλάτε ποτέ σε ξένους. Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε πως σκέφτεται το άτομο με το οποίο μιλάτε και αν αυτά που σας λέει είναι η αλήθεια.

 

Εννοείται πως δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή ιδέα να βρεθείτε με κάποιον που γνωρίσατε online! Ακόμη κι αν διασκεδάσατε μιλώντας με το άτομο αυτό στο διαδίκτυο κι αν σας έδωσε την εντύπωση πως δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε, το ρίσκο που παίρνετε είναι υπερβολικά μεγάλο.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ψυχικά προβληματικά άτομα μπαίνουν σε τέτοια chatrooms και λένε ψέματα για τον εαυτό τους, μόνο και μόνο για να μιλήσουν με παιδιά ή και έφηβους με σκοπό να βρεθούν μαζί τους.

 

Όπως είπαμε και πριν, ποτέ δεν ξέρουμε τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από την οθόνη στην άλλη πλευρά!

 

Υπάρχουν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες με αποτρεπτικό περιεχόμενο και άλλες αποκλειστικά για ενήλικες. Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια σελίδα κατά λάθος, επειδή σας διέφυγε για παράδειγμα ένα ορθογραφικό λάθος όταν ψάχνατε μια άλλη σελίδα, εγκαταλείψετε την λάθος σελίδα αμέσως και ψάξτε για τις πολλές, ενδιαφέρουσες παιδικές ιστοσελίδες!

 

Για να διευκολυνθείτε στο να βρίσκετε τις σελίδες που θέλετε, προσθέστε τις στα Favorites (δηλαδή τις αγαπημένες σας σελίδες). Τη λειτουργία αυτή θα τη βρείτε πάνω αριστερά στο παράθυρο του Internet Explorer. Kάντε κλικ στο κουμπί Favorites και ακολούθως στο Add Favorites, όπου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση της σελίδας που θέλετε να προσθέσετε.

 

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αυτή, θα μπορείτε να επιλέξετε από την λίστα των αγαπημένων σας σελίδων, αυτή στην οποία θέλετε να εισέλθετε, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε κατά λάθος σε άλλες, ίσως και ακατάλληλες σελίδες.

 

Να ρωτάτε πάντα τους γονείς σας ή κάποιο άλλο ενήλικα της εμπιστοσύνης σας όταν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με το ίντερνετ. Δεν είναι ντροπή να ρωτάμε… μας κάνει μόνο καλό!

 

Εάν κάποιος σας μίλησε απειλητικά ή με άσχημο τρόπο πέστε το στους γονείς σας, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβηκε πολλές φορές. Υπάρχουν ειδικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκλείσετε άλλα άτομα από το να σας βλέπουν όταν είστε ενωμένοι με το διαδίκτυο.

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.medlook.net.cy
Σχετικός δεσμός:http://www.medlook.net.cy/kids/internetsafety.asp
Ημερομηνία ανάκτησης: 31/10/2008Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση