Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ένας ακόμα επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό, είναι επιστήμονας της πληροφορικής και εφευρέτης του Υπολογιστή των εκατό δολαρίων. Σε συνέντευξη που έδωσε στο flash 96 και τον Γ. Σταματόπουλο, απάντησε για την επιστημονική του πορεία και το δημιούργημά του, το laptop των 100 δολαρίων το οποίο θεωρεί «ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας για τα παιδιά».

 

« Δεν μπορούμε να μιλάμε για μάθηση εάν δεν έχουμε την χρήση αυτών τον εργαλείων.

 

Η τιμή θα πέσει και άλλο όμως όταν είχαν σα τιμή στόχο τα 100 $,και μιλήσαμε με τις ενδιαφερόμενες χώρες ζητήθηκε να δώσουμε βαρύτητα και στην ποιότητα λίγο περισσότερο , οπότε αυτή τη στιγμή, η τιμή βρίσκεται στα 180 δολάρια
Η βασική ιδέα του laptop έχει να κάνει με τη μάθηση και όχι με την πληροφορική. O Singmunt Puppert ο οποίος εστίασε την έρευνα του στο πως μαθαίνουμε τα παιδιά και είπε ότι κάθε παιδί πρέπει να έχει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή . Ο καλύτερος τρόπος να αυξήσουμε την εκπαίδευση στην Αφρική είναι να κάνουμε το διαδίκτυο και τους φορητούς υπολογιστές διαθέσιμους . Εκεί το μεγαλύτερο βήμα ήταν όταν ο Nicholas Negreponte χρηματοδότησε την λειτουργία κάποιων σχολίων , όπου το μεγαλύτερο κόστος όμως ήταν αυτό τον laptop οπότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιδέα αυτή».

 

Από πού ξεκίνησε ο Μιχάλης Μπλέτσας;

 

«Έφυγα από τη Θεσσαλονίκη στα 23 μόλις τελείωσα το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής. Η απόφαση να πάω στην Αμερική δεν ήταν μια καθόλου δύσκολη αλλά περίεργη απόφαση , λόγο τις έλλειψης ελκυστικών επιλογών στην Ελλάδα. Σπούδασα στο πανεπιστήμιο τις Βοστόνης.
Σχετικά με την γνωριμία μου με τον Nicholas Negreponte εγώ τον βρήκα σε ένα περιοδικό όπου με ενδιέφερε η δουλειά του».

 

Τι είναι το laptop των 100 δολαρίων;

 

«Τώρα σχετικά με το laptop οι πατέρες του είναι τέσσερις: Πρώτα ο Nicholas

 

Negreponte, μετά η Mary Lou Jepsen η οποία σχεδίασε την οθόνη έτσι ώστε να έχει περίπου τρεις φορές την ανάλυση ενός κανονικού laptop καταναλώνοντας 1 watt ενέργειας και να κοστίζει το ένα τρίτο.
Ο Walter Bender που ασχολείται με το λογισμικό το πιο δύσκολο κομμάτι και εγώ που έχω ασχοληθεί με την δικτύωση και τις επικοινωνίες του laptop.
Σχετικά τώρα με τα χαρακτηριστικά του laptop μπορεί να μείνει ανοιχτό 15 ώρες και όταν τελειώσουμε και με το λογισμικό του θα είναι κοντά στις 20. Επίσης,δεν έχει κινούμενα μέρη όπως ανεμιστήρα η σκληρό δίσκο οπότε αντέχει στα χτυπήματα καθώς και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Είναι εξαιρετικής χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ υπάρχει χειροκίνητη ενέργεια και ηλιακό panel.

 

Ο σκοπός είναι να κάνουν τα laptop διαθέσιμα στα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο ώστε να καλυφθεί το αναπτυξιακό χάσμα. Συγκρίνοντας τα δικά μας παιδιά τα παιδιά που γεννιούνται στην Αμερική η την Ελβετία με τα παιδιά που γεννιούνται στη ζούγκλα τις Αφρικής .Η διαφορά είναι στις ευκαιρίες και εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το χάσμα. Τώρα σχετικά με το laptop το όνομα του είναι xo.

 

Τώρα αρχίζουμε ένα πρόγραμμα στην βόρεια Αμερική και πιστεύουμε ότι θα το εξαπλώσουμε . Το πρόγραμμα είναι ότι αγοράζοντας ένα laptop στην τιμή των δύο και εμείς στέλνουμε το άλλο στη Καμπότζη την Ρουάντα η την Αϊτή,
Στο τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει πολύ δημοσιότητα γιατί έχει ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής τα πρώτα μηχανήματα θα είναι καθ οδόν προς την Ουρουγουάη.
Όσο για το πρόγραμμα αγοράζονται δύο στέλνουμε το ένα, γίνεται

 

γιατί σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν χρήματα από το να αγοράσουν φάρμακα , εμβόλια και τρόφιμα και να τα ρίξουν σε υπολογιστές .Ξέρετε είναι καλύτερο, από το να αγοράσουν 30 βιβλία σε ένα παιδί , να αγοράσουν 1-2 και τα υπόλοιπα να τα στείλεις ηλεκτρονικά.

 

Όσο για την ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει μια πρωτοβουλία , εδώ στην Ελλάδα τα έξοδα στην αρχή της χρονιάς είναι όσο τα έξοδα του laptop, οπότε θα μπορούσε να μοιραστεί αυτό το laptop στα παιδιά αντί για τα βιβλία , γιατί είναι καιρός πλέον να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάρα ενός βιβλίου , ηλεκτρονικός τρόπος διανομής είναι πλέον ο κατάλληλος και αυτό το laptop έχει σχεδιαστεί για να κάνει την ανάγνωση πιο ευχάριστη. Επίσης, η τιμή είναι πολύ χαμηλή και τα ετήσια έξοδα ενός παιδιού, για τα βιβλία πέντε χρόνων, είναι όσο η τιμή του laptop».

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.flash.gr
Σχετικός δεσμός:http://tech.flash.gr/news/greece/2007/11/19/12069id/
Ημερομηνία ανάκτησης: 31/10/2008Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση