«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», ρωτάμε ένα παιδί και του κεντρίζουμε την περιέργεια, λίγα χρόνια αργότερα όμως το ερώτημα έχει γίνει σοβαρός προβληματισμός και άγχος μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Μια προσπάθεια για να βοηθηθούν οι νέοι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ζωής τους- ένας οδηγός επαγγελματικού προσανατολισμού- παρουσιάστηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής. Μια σειρά DVD που εντάσσεται στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής 2009-2011.

Τα πρώτα πέντε DVD (από τα περίπου 30 που θα ολοκληρώσουν τη σειρά) έχουν θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Ο ενδιαφερόμενος- μαθητής/ φοιτητής, γονιός, εκπαιδευτικός- μπορεί να δει επιτυχημένους επαγγελματίες να μιλούν για τη δουλειά τους. Να δει για παράδειγμα σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη την κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα να λέει πώς από κάποια ευρήματα στο κτήμα των γονιών αγάπησε την αρχαιολογία και μετά την ιστορία της τέχνης και τον σκηνογράφο κ. Νίκο Πετρόπουλο να περιγράφει τη μαγεία που ένιωσε σαν παιδί μπροστά στην αυλαία του θεάτρου.

Οδηγός σπουδών.

Ο μαθητής θα έχει μπροστά του έναν πλήρη οδηγό σπουδών για τα ελληνικά ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, στοιχεία για την απασχόληση, την απορρόφηση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τις αποδοχές. Και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει τελικά μια ξεκάθαρη εικόνα για το επάγγελμα στο οποίο δείχνει την προτίμησή του. Αρχιτέκτονας, ηχολήπτης, ιστορικός τέχνης, σκηνογράφος, σχεδιαστής είναι τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται στην πρώτη σειρά του προγράμματος που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Λαυρεντιάδη.

Το υλικό αυτό μάλιστα θα διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ekpedeftiko. sfm. gr και στους ιστότοπους www.epaideia. net και www.in.gr. Παρουσία χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα και των υπουργών Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, έγινε η παρουσίαση της σειράς από τον πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Χρήστο Δ. Λαμπράκη.

«Είναι ένα πρόγραμμα με στόχο να διευκολύνει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, τους δασκάλους και καθηγητές, τους γονείς, στην ορθή επιλογή επαγγέλματος», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης, συμπληρώνοντας πως η πρόσκληση για τη χθεσινή παρουσίαση, παρά τις ταραχές, αφορά και μερικά από τα αίτια που τις προκάλεσαν. «Η πρώτη αυτή επιλογή επαγγελμάτων είναι έγκυρη, αλλά εννοώ έγκυρη για τις σημερινές συνθήκες. Το υπογραμμίζω επειδή η δυσφορία των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών στελεχών, που την παρακολουθούμε να εκδηλώνεται καθημερινά, έχει ως κύρια αφετηρία την έλλειψη εμπιστοσύνης της νεολαίας στο επαγγελματικό της μέλλον». Ο κ. Μανόλης Σαββίδης που έχει αναλάβει, εκ μέρους του Ιδρύματος Λαμπράκη, την εποπτεία της παραγωγής αυτών των ταινιών τόνισε ότι «το Ίντερνετ κάνει ακόμη πιο εύκολη την ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των θεμάτων με νέα στοιχεία που θα προκύπτουν από την εποχή».

 

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tanea.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4493181&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιούνιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.