Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας στις ΗΠΑ καταρρίπτουν σε άρθρο τους στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» έξι μύθους που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. «Τόσο οι γιατροί όσο και ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύουν μερικές φορές πράγματα για τον οργανισμό μας που απλώς δεν είναι αλήθεια», γράφουν η δρ Ρέιτσελ Βρίμαν και ο δρ Άαρον Κάρολ. Άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν, πάντως, μια διαχρονική αλήθεια: Το γέλιο δεν μας φτιάχνει απλώς τη διάθεση. Γιατροί ανακαλύπτουν ότι μπορεί επίσης να αμβλύνει τον πόνο, ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών. Ευκαιρία, λοιπόν, αυτές τις γιορτές να προσπαθήσουμε να γελάσουμε λίγο παραπάνω!

1 Υπάρχουν θεραπείες για το χανγκόβερ
Δεν υπάρχει καμία. Πολλές προτείνονται, ακόμη και από γιατρούς, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι λειτουργούν, παρά τις πολλές δοκιμές που έχουν γίνει τόσο με παραδοσιακά φάρμακα (προπρανολόλη, τροπισετρόνη, τολφεναμικό οξύ, γλυκόζη) όσο και με συμπληρώματα (βοϊδόγλωσσα- το βότανο με την επίσημη ονομασία borago officinalis -, αγκινάρα, φραγκόσυκο). Πάντως οι δρες Βρίμαν και Κάρολ δεν αναφέρονται καθόλου στο μεγάλο ποτήρι νερό και την παρακεταμόλη που πολλοί συστήνουν να παίρνουν οι πότες πριν κοιμηθούν. Η μόνη πρόληψη, υποστηρίζουν, είναι να πίνει κανείς λιγότερο.

2 Κρυώνεις περισσότερο από το κεφάλι
Πιστεύεται ευρέως ότι ένα καπέλο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να παραμείνεις ζεστός το χειμώνα επειδή «40-45% της θερμότητας του σώματος χάνεται από το κεφάλι». Όμως αυτό είναι λάθος. Αν ήταν αλήθεια, οι άνθρωποι θα κρύωναν περισσότερο αν έβγαιναν χωρίς καπέλο απ΄ ό,τι αν έβγαιναν χωρίς παντελόνια, πράγμα που προφανέστατα δεν ισχύει, τονίζουν οι συγγραφείς του άρθρου. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χάνουν από το κεφάλι γύρω στο 10% της θερμότητας του σώματός τους.

3 Το φυτό αλεξανδρινό είναι τοξικό
Πολλοί πιστεύουν πως το φυτό με τα κατακόκκινα φύλλα που ονομάζουμε αλεξανδρινό ή ποϊνσέτια και προσφέρουμε συνήθως τα Χριστούγεννα (προέρχεται από το Μεξικό και η επιστημονική ονομασία του είναι Εuphorbia pulcherrima), είναι δηλητηριώδες. Δεν είναι. Ακόμη και σε περιπτώσεις που παιδιά έφαγαν σημαντικές ποσότητες του φυτού αυτού, κανένα δεν χρειάστηκε ιατρική φροντίδα.

 

4 Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερδραστήρια
Οι δρες Βρίμαν και Κάρολ, αμφότεροι παιδίατροι στο Νοσοκομείο Παίδων της Ιντιανάπολις, υπογραμμίζουν πως οι γονείς δεν πρέπει να αποδίδουν την υπερδραστηριότητα των παιδιών τους στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 τυφλές δοκιμές για το πώς αντιδρούν τα παιδιά σε δίαιτες με διαφορετικά επίπεδα ζάχαρης και ουδεμία έδειξε κάποια διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν ζάχαρη και σ΄ αυτά που δεν έτρωγαν.

5 Όταν τρώτε αργά το βράδυ, παίρνετε βάρος
Μερικές δίαιτες υποδεικνύουν πως το να μην τρώμε αργά το βράδυ βοηθάει στην απώλεια βάρους. Από μια σουηδική έρευνα διαπιστώθηκε πως οι υπέρβαρες γυναίκες τρώνε πιο αργά το βράδυ απ΄ ό,τι οι πιο αδύνατες- όμως γίνονται υπέρβαρες επειδή τρώνε περισσότερα γεύματα, άρα τρώνε μέχρι πιο αργά το βράδυ, όχι επειδή τους αρέσει να τρώνε τη νύχτα. Το πότε τρως δεν κάνει διαφορά· το πόσο τρως είναι αυτό που έχει σημασία.

6 Οι αυτοκτονίες αυξάνονται στις γιορτές
Μεγάλες, σκοτεινές νύχτες, δυσλειτουργικές οικογένειες, μοναξιά- όλα μπορούν να συμβάλουν σε αισθήματα απελπισίας.

Όμως τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ οι γιορτές μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος, δίνουν επίσης στους ανθρώπους κάτι για το οποίο αξίζει να ζήσουν.

Μελέτες δείχνουν πως οι αυτοκτονίες μειώνονται τις ημέρες που προηγούνται μιας γιορτής και αυξάνονται τις ημέρες μετά τη γιορτή. Είναι επίσης λιγότερες τον χειμώνα και περισσότερες το καλοκαίρι.

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία

Όταν γελάς με μια ταινία του Σαρλό, δεν φαντάζεσαι ότι αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία σου. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν πως το γέλιο κάνει πολύ περισσότερα από το να ασκεί περίπου 20 μύες του προσώπου. Όταν ερευνητές έδειξαν σε μητέρες με παιδιά που είχαν έκζεμα μια ταινία του Σαρλό και ένα μετεωρολογικό ντοκιμαντέρ, αυτές που είδαν την κωμωδία είχαν υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο γάλα τους. Και όταν θήλασαν τα μωρά τους με το πλούσιο σε μελατονίνη γάλα, αυτά είχαν λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις. «Τα αποτελέσματα μάς δείχνουν ότι το γέλιο των μητέρων μπορεί να βοηθάει στη θεραπεία βρεφών με έκζεμα», λένε οι γιατροί στο νοσοκομείο ΜοριγκούτσιΚεϊτζινκάι που έκαναν την έρευνα. Η έρευνά τους έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετές άλλες που δείχνουν ότι το γέλιο, το χιούμορ και η ευτυχία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη μακροβιότητα και μπορεί να επηρεάσουν θετικά ασθένειες και καταστάσεις τόσο διαφορετικές όσο η υπέρταση, η γρίπη, οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.

 

 

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tanea.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4493055&ct=2



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.