Είναι ο πρώτος άνθρωπος στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό που, επί έναν χρόνο τώρα, δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα γραμμάριο σκουπιδιών τον πλανήτη.

O Ντέιβ Καμίδης, που κατάγεται από την Ελλάδα- είναι εκπρόσωπος της έκτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών και δεν έχει ανακαλύψει ακόμα ποια χρονιά μετανάστευσε ο πρόγονός του από τη χώρα μας στις ΗΠΑ- διαμένει στο Λος Άντζελες και από τον Ιανουάριο του 2008 μαζεύει τα ελάχιστα σκουπίδια που παράγει αυτός, η σύζυγός του και οι δύο κόρες του στο υπόγειο του σπιτιού τους. Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», το γεγονός ότι αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί τον σκουπιδοτενεκέ έξω από την κατοικία του, τον ώθησε σε μικρότερη κατανάλωση αγαθών. Πόσο μικρότερη;

«Καταναλώνουμε σχεδόν τα μισά αγαθά από τότε που πήρα την απόφαση να μην βγάζουμε τα σκουπίδια στον δρόμο. Πέρα από την οικονομία που καταφέρνουμε να κάνουμε, κατορθώσαμε να προσαρμόσουμε τη ζωή μας έτσι ώστε να παράγουμε ελάχιστα απορρίμματα. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε τρόφιμα έχουμε μαζί μας ειδικά τάπερ και τσάντες για να τα μεταφέρουμε. Με αυτόν τον τρόπο μάς δίνεται η δυνατότητα να μην παίρνουμε προϊόντα σε συσκευασίες και περιττά περιτυλίγματα, τα οποία αποτελούν τα 2/3 των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού», λέει ο Καμίδης. «Επίσης, έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό- το μόνο που παίρνουμε σε μπουκάλια είναι μπύρες και κρασιά, τα οποία, αφού τα πιούμε, τα τοποθετούμε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο». Αγοράζουν πόσιμο νερό με βυτίο και το αποθηκεύουν.

Μπουκάλια και χαρτοκιβώτια
Από τις αρχές του 200,8 η οικογένεια Καμίδη έχει συγκεντρώσει περίπου 220 γυάλινα μπουκάλια, τα οποία στο τέλος του χρόνου θα στείλει για ανακύκλωση. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τις χάρτινες κούτες και όλα τα άλλα υλικά που έχουν αποθηκευτεί στο υπόγειο κατά τη διάρκεια του έτους. «Αποφεύγουμε να αγοράζουμε οτιδήποτε πλαστικό. Για να καταλάβετε, δεν καταναλώνουμε καθόλου κρέαςδεν μας αρέσει- και προτιμούμε το ψάρι. Όταν λοιπόν πηγαίνουμε στον ιχθυοπώλη, έχουμε μαζί μας ειδικό τάπερ για τη μεταφορά του και έτσι δεν μας το τυλίγει σε αυτό το χαρτί, που έχει επικάλυψη πλαστικού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ- τον βάζουμε στο κουτί του κατευθείαν-, ενώ για τα λαχανικά και τα φρούτα χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για να μην δημιουργούμε έξτρα απορρίμματα από τις πλαστικές σακούλες. Είναι καθαρά θέμα διαφορετικής σκέψης το να μην παράγεις σκουπίδια. Και φυσικά οργάνωσης. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να ζεις σε σπηλιά για να έχεις οικολογική συνείδηση. Είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να προστατεύεις τον πλανήτη κάνοντας ελάχιστους συμβιβασμούς».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ψωνίζουμε με τάπερ και πάνινες τσάντες για να μην χρησιμοποιούμε χαρτί και νάιλον για περιτύλιγμα

Άνθρωποι και ποντίκια (και σκουλήκια!)

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ τα οργανικά απορρίμματα του νοικοκυριού της, η οικογένεια Καμίδη δέχεται τις υπηρεσίες… 10.003 βοηθών: του σκύλου Μπίσκουιτ, των ποντικών Άννι και Σόφι, καθώς και 10.000 σκουληκιών, τα οποία ο Ντέιβ δεν έχει την ώρα να πει τα ονόματά τους. «Πέρα από τα οργανικά υπολείμματα, τα 10.000 κατοικίδια σκουλήκια μας, που φυλάμε σε ειδικούς κάδους, εξαφανίζουν και λεπτά φύλλα χαρτιού».

Στο τελωνείο
Ο Καμίδης διαχειρίζεται τα απορρίμματα που παράγει και όταν βρίσκεται «εκτός των τειχών»: «Πρόσφατα είχαμε πάει με τη γυναίκα μου ταξίδι στο Μεξικό. Όταν περνούσαμε τον έλεγχο, κατά την επιστροφή μας από το αεροδρόμιο του Μεξικού, μας άνοιξαν τις βαλίτσες. Όταν ο ελεγκτής είδε τα σκουπίδια που είχαμε συγκεντρώσει σε μία από αυτές, μας ρώτησε ?que esto?? (τι είναι αυτό;). Απάντησα ?basura? (σκουπίδια). Απλά γέλασε και έκλεισε τη βαλίτσα».

Η ιδέα, να μην επιβαρύνει με τα σκουπίδια του τον πλανήτη, ήρθε στον Καμίδη όταν επισκέφτηκε τη μεγαλύτερη χωματερή των ΗΠΑ, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Όπως εξηγεί, μόλις του είπαν ότι θα έχει γεμίσει σε 7 χρόνια και ότι θα πρέπει να ανοιχτεί άλλη μία τεράστια τρύπα- αυτήν τη φορά 200 χιλιόμετρα από το σπίτι του- ήθελε να κάνει κάτι για να σταματήσει να συμμετέχει στη δημιουργία νέων πληγών στον πλανήτη. «Από τις αρχές του Ιανουαρίου έως σήμερα η οικογένειά μου έχει συγκεντρώσει 15 κιλά μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στο υπόγειο, τα οποία θα διαθέσουμε στο ?Μουσείο Σκουπιδιών? των ΗΠΑ. Χωράνε μέσα σε μία μεγάλη βαλίτσα».

Οικολογικό αυτοκίνητο και ρεύμα από τον ήλιο

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ συνείδηση του Καμίδη δεν σταματά στη διαχείριση απορριμμάτων. Οδηγεί αυτοκίνητο το οποίο καίει αντί για βενζίνη χρησιμοποιημένο λάδι, ενώ στην οροφή του σπιτιού του έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα 2,8 κιλοβάτ, από το οποίο αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει. Πιο παλιά δεν ήταν έτσι: ο Καμίδης, που επί 18 χρόνια δούλευε στο Χόλιγουντ ως καμεραμάν και σκηνοθέτης και έχει βραβευθεί με δύο Εmmy για το σίριαλ «Στην Εντατική» και το «Failsafe», οδηγούσε ένα σπορ αυτοκίνητο που έκαιγε πάνω από 20 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα και ένα 4Χ4 5.000 κυβικών με ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση. «Όταν ήρθε στον κόσμο η πρώτη κόρη μου πριν από δέκα χρόνια, απλά κατάλαβα ότι έπρεπε να αλλάξω τρόπο ζωής», λέει χαμογελώντας.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.tanea.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4493023&ct=1Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση