Να σκεφτόμαστε σαν σοφοί αλλά να επικοινωνούμε στη γλώσσα των απλών ανθρώπων

 

 

Να σκεφτόμαστε σαν σοφοί αλλά να επικοινωνούμε στη γλώσσα των απλών ανθρώπων μάς προέτρεπε ο William Butler Yeats, ο Ιρλανδός ποιητής και δραματουργός, κάπου στον προηγούμενο αιώνα, χωρίς να γνωρίζει και ο ίδιος φυσικά ότι μια εκατονταετία αργότερα τα λόγια του θα αποδεικνύονταν απίστευτα επίκαιρα.

Στην εποχή του παγκόσμιου ιστού και της κοινωνικής δικτύωσης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ?τουτέστιν να σκεφτόμαστε σαν σοφοί? και να μη δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία με άνεση και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να αποφύγουμε και τα διάφορα sites τύπου Facebook και Bebo γιατί απλούστατα εκεί συχνάζουν οι πάντες. Συνεπώς, εάν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα των ανθρώπων της εποχής μας, πρέπει να περάσουμε μια βόλτα και να? καταθέσουμε το προφίλ μας σε κάποια από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που συνωστίζονται στις λεωφόρους του Web. Πάντοτε με τη δέουσα προσοχή και φειδώ (και ολίγη αιδώς δεν θα έβλαπτε φυσικά).

Εάν επισκεφτούμε το Facebook, θα βρούμε άλλους 410.000 συμπολίτες μας διάφορων ηλικιών (όταν πέρυσι υπολογίζονταν σε 120.000), οι οποίοι σχεδόν εγκατέλειψαν το e-mail ως τρόπο επικοινωνίας και επικέντρωσαν την προσοχή τους στα sites κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί οι ιστοσελίδες αυτές έχουν αρχίσει να παίρνουν τα ηνία στο χώρο της επικοινωνίας γενικότερα. «Πιστεύαμε κάποτε ότι η επανάσταση όσον αφορά στην επικοινωνία μας θα περιοριζόταν στο e-mail.

Ουσιαστικά, το μόνο συναρπαστικό που έφερε στη ζωή μας ήταν η βελτίωση στην ταχύτητα της επικοινωνίας», λέει στον ΕΤ ο blogger Παράφωνος, ο οποίος διατηρεί και προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, αν αναλογιστούμε ότι το e-mail αντικατέστησε τα ταχυδρομεία, η διαφορά σχετικά με την ταχύτητα είναι απλά τεράστια. «Την πραγματική επανάσταση στο χώρο της επικοινωνίας αποτελούν τα sites κοινωνικής δικτύωσης», υποστηρίζει ο Παράφωνος, «γιατί ουσιαστικά ενημερωνόμαστε χωρίς καν να ρωτήσουμε, ενώ οι πληροφορίες φτάνουν ταυτόχρονα σε πάρα πολλούς αποδέκτες». Και χωρίς να θεωρούνται spam, οπότε να πηγαίνουν κατευθείαν στον κάλαθο των ψηφιακών αχρήστων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Alexa Research, στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των πιο δημοφιλών sites φιγουράρουν γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites ?sns), όπως το Facebook, το Myspace και το hi5. «Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια άμεση μορφή επικοινωνίας, και μάλιστα εκ του ασφαλούς. Αφενός μεν δεν διακινδυνεύει κάποιος πολύ έντονα την απόρριψη, αφετέρου δε έχει και την ψευδαίσθηση της έντονης κοινωνικοποίησης κι ας συναναστρέφεται με άτομα τα οποία μπορεί να μην τα γνωρίζει καν στην προσωπική του ζωή», λέει στον ΕΤ η κυρία Χριστίνα Σαμαράκη, συμβουλευτική ψυχολόγος.

Το μαζικότερο μέσο επικοινωνίας των νέων, ο μεγαλύτερος συνωστισμός των παγκόσμιων νεανικών ραντεβού, το πιο συγχρονισμένο, ενημερωμένο και μαζικό gossip όλων των εποχών ? όπως και να το δεις, ο κύβος ερρίφθη. Η κοινωνική διαδικτύωση αποδεικνύεται ο απόλυτος κυρίαρχος της επικοινωνίας του αύριο και ίσως το πιο ισχυρό μέλλον του Ιντερνετ. Αν αναλογιστούμε ότι νέοι από 15 έως 24 ετών περνούν το 38% του διαδικτυακού τους χρόνου στο Facebook, ενώ μόλις 16% στο Yahoo! mail, είναι πασιφανές κατά πού δείχνουν οι τάσεις στο μέλλον. Η άνεση της χωρίς όρια επικοινωνίας γοητεύει μάλιστα όλο και περισσότερο τους μικρότερους του πρωταγωνιστικού ηλικιακού γκρουπ.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι μισοί έφηβοι χρήστες του Ιντερνετ έχουν το δικό τους προφίλ στις σχετικές ιστοστελίδες, κάνοντας την αρχή πλέον από τα 11 τους χρόνια. Και στην Ελλάδα ?σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων? η διαδικτυακή κοινωνική ζωή έχει κερδίσει τους έφηβους των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αθήνας, που περνούν με την ψηφιακή τους παρέα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στον Κυβερνοχώρο, ταυτίζοντας σχεδόν το Διαδίκτυο με τον ελεύθερο χρόνο τους και κυρίως με την επαφή, τις γνωριμίες και τις συναντήσεις. Την ίδια στιγμή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) θεωρείται από τους νέους περίπου ό,τι και το κλασικό ταχυδρομείο: «Ξεπερασμένο, αργό και χωρίς δυνατότητες».

 

 Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com
Σχετικό link: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=59429



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση