Μικροί και μεγάλοι περιμένουν πώς και πώς τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς, αλλά οι επιστήμονες στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή του καπνού που απομένει στην ατμόσφαιρα, ο οποίος περιέχει τοξικά συστατικά.

Τα πυροτεχνήματα συχνά περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που προσδίδουν χρώμα κατά την έκρηξή τους, όπως βάριο για τις πράσινες λάμψεις και στρόντιο για τις κόκκινες. Σε έρευνα που έκανε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, υπό τον Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ, αναλύοντας δείγματα χιονιού πριν και μετά από μια γιορτή με πυροτεχνήματα στην Αυστρία, διαπιστώθηκε ότι τεράστιες ποσότητες αυτών των ουσιών, κυρίως του βαρίου, παρέμεναν στις χιονονιφάδες που στο μεταξύ έπεφταν στο έδαφος. Τα σωματίδια αυτών των χημικών συστατικών παρέμεναν στον καπνό που απέμενε από τα πυροτεχνήματα και τον οποίο ανέπνεαν οι θεατές, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

 

Οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν μετά τα πυροτεχνήματα, ήσαν κατά μέσο όρο 500 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις συγκεντρώσεις των ίδιων ουσιών στο χιονισμένο έδαφος πριν την γιορτή. Η εισπνοή βαρίου στενεύει τους αεραγωγούς και έτσι μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα άσθματος, σύμφωνα με τον Σταϊνχάουζερ, ο οποίος συστήνει στους θεατές να βλέπουν τα πυροτεχνήματα, αλλά από σχετική απόσταση και, κυρίως, να προσπαθούν να μην αναπνέουν τον καπνό τους.

 

Τα πυροτεχνήματα έχουν συνδεθεί με τις αναπνευστικές δυσκολίες και στο παρελθόν. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια μιας γιορτής στην Ινδία, με αφθονία πυροτεχνημάτων, διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις άσθματος αυξήθηκαν μέχρι και 12%, ενώ μερικοί θεατές, αν και δεν έπασχαν από άσθμα, έπαθαν βρογχίτιδα.

 

Η αυστριακή επιστημονική ομάδα άρχισε να αναπτύσσει πυροτεχνήματα χωρίς βάριο και υπερχλωρικά οξειδωτικά άλατα, τα οποία προμηθεύουν το οξυγόνο που χρειάζονται τα πυροτεχνήματα για την έκρηξή τους. Τα υπερχλωρικά οξειδωτικά είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, επειδή μπορούν να μολύνουν τα αποθέματα νερού, να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς και στην ανάπτυξη των εμβρύων.

 Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com
Σχετικό link: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=66396



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.