Υπολογιστές ανυποψίαστων πολιτών γίνονται όπλο στα χέρια της κυβερνομαφίας.

 

Το 33% των Η/Υ είναι «ζόμπι»

Χρησιμοποιείτε κάθε δυνατή μέθοδο για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από το κακόβουλο λογισμικό. Είναι δυνατόν να έχετε πέσει θύμα κάποιου «πειρατή» του διαδικτύου χωρίς να το γνωρίζετε; Και όμως είναι, καθώς, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Europol, η «Διεθνής του Κυβερνοεγκλήματος» έχει κατορθώσει να παγιδέψει έναν στους τρεις υπολογιστές παγκοσμίως. Μέσω αυτού κλέβει λογαριασμούς τραπεζών, αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων και γεμίζει τους υπολογιστές μας με σκουπίδια (spam).

Ωστόσο η πειρατεία στο διαδίκτυο (hacking) στις μέρες μας έχει αλλάξει μορφή και σκοπό. Ο παραδοσιακός χάκερ που έσπαγε κωδικούς για να διασκέδασει ή να κερδίσει την αναγνώριση των «συναδέλφων» του έχει αντικατασταθεί από το χάκερ που κυνηγάει το χρήμα. Οπως αναφέρει η Europol, οι δυνατότητες για γρήγορο και εύκολο χρήμα ευνοούν τη δημιουργία κυβερνο-συμμοριών που για το σκοπό τους στρατολογούν χάκερ. Οι ίδιοι χάκερ όμως στρατολογούνται και από καθ? όλα νόμιμες επιχειρήσεις με σκοπό την κατασκοπεία των ανταγωνιστών τους. Τα πιο διαδεδομένα κυβερνοεγκλήματα που πραγματοποιούνται σήμερα από παγιδευμένους υπολογιστές είναι, σύμφωνα με την Europol, τα εξής:

? «Ζόμπι»: Προσφορές για βιάγκρα, ανακοινώσεις για να κερδίσετε εκατομμύρια ευρώ και άλλα τέτοια e-mail κατακλύζουν τους υπολογιστές καθημερινά. Είναι spam. Το 70% από αυτά αποστέλλεται από ένα υπολογιστή που μπορεί να είναι αυτός που έχουμε στο σπίτι μας και που έχει μετατραπεί σε «ζόμπι». Πρόκειται για υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από κάποιον ιό που επιτρέπει στην «κυβερνο-μαφία» να τον ελέγχει από μακριά και να στέλνει μέσω αυτού μηνύματα ή να πραγματοποιεί επιθέσεις. Σήμερα αυτοί οι υπολογιστές αντιστοιχούν στο 33% των υπολογιστών παγκοσμίως.

? Τρομοκρατία: Το διαδίκτυο έχει γίνει ένα πολύ επικίνδυνο όπλο στα χέρια των τρομοκρατών που το χρησιμοποιούν για να διαδίδουν τις ιδέες τους, να στρατολογούν νέα μέλη και να ασκούν πίεση στην κοινή γνώμη. Επιπλέον το χρησιμοποιούν για επιθέσεις κατά κρατικών υποδομών.

? Παιδική πορνογραφία: Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπορική εκμετάλλευση ανάλογου υλικού. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που συνελήφθησαν με την κατηγορία της διακίνησης και μετά από λίγο αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο υπολογιστής τους είχε γίνει εργαλείο στα χέρια χάκερ.

? Phishing: Είναι η απόσπαση προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα, που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα. Γίνεται συνήθως μέσα από ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή από ιστοσελίδες που μοιάζουν απόλυτα ασφαλείς.

 Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com
Σχετικό link: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=23984



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.