Το «ΕΘΝΟΣ-Παιδεία» στο σημερινό αφιέρωμα παρουσιάζει τα ρετιρέ των ΤΕΙ, τα 70 κορυφαία τμήματα, προσδιορίζοντας και τις επαγγελματικές προοπτικές, όπως προκύπτουν από την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και άλλων ερευνών αγοράς, προκειμένου να φωτιστεί το πεδίο των επαγγελματικών επιλογών.

Η πλειονότητα των τμημάτων του πίνακα με τα 70 «ρετιρέ» των ΤΕΙ, και συγκεκριμένα 25 τμήματα, εντάσσονται στο 4ο πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών και άλλα τόσα στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας, 11 στο 5ο, στις Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης, 3 είναι κοινά του 1ου και 2ου, άλλα 5 ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ 1 είναι κοινό του 2ου και 4ου πεδίου.Τα 35 τμήματα εμφανίζονται με θετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τα 24 με πολύ θετικές και μόλις 11 με περιορισμένες.

Στην ελίτ των ΤΕΙ με προσιτές βάσεις

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ- ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Σύμφωνα με πρόσφατη στατιστική έρευνα, απόφοιτοι του τμήματος Πληροφορικής της Αθήνας απασχολούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και κυρίως, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.Ανάλογες είναι και οι προοπτικές των πτυχιούχων του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Πειραιά, η πλειονότητα των οποίων σε ποσοστό 64% εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής.

 

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (Πειραιά) μπορούν να απασχολούνται στην εκπαίδευση ή ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας.

 

Οι σπουδαστές των 5 τμημάτων της Ηλεκτρονικής (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λαμίας, Χανίων) εκπαιδεύονται για να ασχοληθούν με όλα τα σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη σχεδίαση, μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση ηλεκτρονικών συστημάτων και διατάξεων.

 

Την τελευταία τριετία ποσοστό πάνω από 20% των σπουδαστών που αποφοιτούν εγγράφονται και παρακολουθούν επιτυχώς μεταπτυχιακά προγράμματα.

 

Οι περισσότεροι πτυχιούχοι (29,2%) εργάζονται στο εμπόριο: Μπορούν να εργαστούν εκτός από τον ιδιωτικό τομέα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στο Δημόσιο και ως καθηγητές στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

 

Οι πτυχιούχοι των 3 τμημάτων Αυτοματισμού (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας) έχουν κατάρτιση στην ανάλυση, σύνθεση και στον προγραμματισμό συστημάτων αυτόματου ελέγχου κ.λπ. Σκοπός των 8 τμημάτων Ηλεκτρολογίας (Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Λαμίας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κοζάνης, Χαλκίδας) είναι να εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές, ώστε να είναι ικανοί να ασχολούνται με τη μελέτη, την επίβλεψη, την κατασκευή και συντήρηση ηλεκτρονικών έργων.

 

Η πλειονότητα των πτυχιούχων, σε ποσοστό 23,5% ασχολείται με το εμπόριο, το 21,1% σε βιομηχανίες, το 16,5% σε τεχνικές εταιρείες και το 7% στις τηλεπικοινωνίες.

 

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων Αθήνας έχει σκοπό την εκπαίδευση σπουδαστών για συντήρηση βιοϊατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομειακά Κέντρα Υγείας και για εργασία σε εταιρείες- αντιπροσώπους κατασκευαστές βιοϊατρικών οργάνων και συσκευών.

 

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: Οι πτυχιούχοι των παραπάνω τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο Πολιτισμού σε κρατικά τυπογραφεία, στον ΕΟΤ και σε άλλους οργανισμούς με υπηρεσίες εκδόσεων.

 

Στον ιδιωτικό τομέα, σε εκδοτικούς οίκους, σε εργαστήρια εκτυπώσεων και γραφικών τεχνών, σε τεχνικά και διαφημιστικά γραφεία. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες κι ακόμα ως καθηγητές.

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ: Το τμήμα από πέρυσι μετονομάστηκε σε τμήμα Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων. Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να ασχοληθούν με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση χώρων και αντικειμένων. Μπορούν να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι (υπ. Πολιτισμού, ΕΟΤ κ.τ.λ.) στον ιδιωτικό τομέα (τεχνικά, αρχιτεκτονικά γραφεία, επιχειρήσεις), ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως καθηγητές.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ: Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού σε πινακοθήκες, μουσεία, εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, ως καθηγητές.

 

ΑΣΠΑΙΤΕ: Πολύ θετικές επαγγελματικές προοπτικές προσφέρουν και τα τμήματα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), αφού οι απόφοιτοι των τμημάτων Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Πολιτικών Δομικών Έργων και Πολιτικών Έργων Υποδομής εκτός από την εκπαίδευση και την κατάρτιση μπορούν να εργαστούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ξεχωρίζουν με τις σχετικά υψηλές βάσεις τα τμήματα Φυσικοθεραπείας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λαμίας, Αιγίου). Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι σε νοσοκομείο ή σε δικό τους φυσικοθεραπευτήριο. Οι νέοι που θα μπουν στον χώρο καλό είναι να προτιμήσουν ειδικότητες.

 

Σκοπός του τμήματος Εργοθεραπείας είναι να εκπαιδεύσει τους αποφοίτους ώστε να είναι ικανοί σε συνεργασία με γιατρούς και άλλους ειδικούς να προγραμματίζουν, να οργανώνουν και να κατευθύνουν διάφορες δραστηριότητες και εργασίες για άτομα που παρουσιάζουν ένα προσωρινό ή χρόνιο μειονέκτημα.

 

Οι πτυχιούχοι των 3 τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας) μπορούν να εργαστούν ως τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων στους ιατρικούς τομείς που αναφέρονται στο αντικείμενο σπουδών τους και στην εκπαίδευση.

 

Οι απόφοιτοι του τμήματος Ραδιολογίας- Ακτινολογίας (Αθήνας) μπορούν να απασχολούνται στα τμήματα ιατρικής απεικόνισης, πυρηνικής ιατρικής και ακτινοθεραπευτικής ακτινοθεραπείας.

 

Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης είναι αρκετά καλές για τους αποφοίτους των τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκης, Κρήτης). Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στα νοσοκομεία. Μπορούν να εργαστούν σε κέντρα αδυνατίσματος, γυμναστήρια, εταιρείες τροφίμων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό γραφείο διαιτολόγου.

 

Ένα από τα νέα ανερχόμενα επαγγέλματα είναι αυτό του Λογοθεραπευτή ή Θεραπευτή του λόγου (Πάτρας, Ιωαννίνων).

 

ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ: Οι πτυχιούχοι των τμημάτων μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανοίγοντας δικό τους κατάστημα, ως υπάλληλοι και ακόμα ως καθηγητές.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Τα 3 τμήματα Εμπορίας και Διαφήμισης (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιεράπετρας) ολοένα και πιο πολύ, χρόνο με τον χρόνο προσελκύουν τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

 

Οι πτυχιούχοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε σύγχρονους και εδικούς τομείς του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Από τα δέκα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων το τμήμα της Αθήνας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα των προτιμήσεων των υποψηφίν και με υψηλή σχετικά βάση εισαγωγής (14.280).

 

Οι απόφοιτοι παρουσιάζουν μεγάλη απορροφητικότητα, αφού το 85% εργάζεται. Το 57,7% των πτυχιούχων ασχολείται με το εμπόριο και το 10,4% σε χρηματιστηριακές εταιρείες. Σε υψηλά επίπεδα προτιμήσεων και βάσεων εισαγωγής έχει φτάσει το τμήμα Λογιστικής Πειραιά (14.463). Λειτουργούν άλλα 10 τμήματα με σχετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

 

Σκοπός των τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Αθήνας, Καλαμάτας) είναι να καταρτίζει διοικητικά στελέχη που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία, οργάνωση και ανάπτυξη των νοσοκομειακών μονάδων και λοιπών υπηρεσιών υγείας.

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&tag=8607&pubid=2046871



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.