Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί περισσότερα από 50 τμήματα ΤΕΙ σε πόλεις και κωμοπόλεις όλης της χώρας υπακούοντας σε ποικίλες σκοπιμότητες.

Παράλληλα από το 2009-10 θα λειτουργήσουν άλλα 9 νέα τμήματα, ενώ δημιουργούνται και δύο νέα αυτόνομα ΤΕΙ. Ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τμήματα, ουσιαστικά στενής κατάρτισης, που δεν είχαν σχέση με τις ανάγκες των υποψηφίων και της κοινωνίας.

Κάλλιο κεντρικό ΤΕΙ, παρά επαρχιακό ΑΕΙ...

 

Παράλληλα τα ΤΕΙ -και όχι μόνο- δεν υποστηρίζονται οικονομικά και με υποδομές αλλά εγκαταλείπονται ακόμη περισσότερο, με συνεχή αναντιστοιχία του προσωπικού και του αριθμού φοιτητών.

 

Επιπλέον, η οδηγία 2005/36 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση των κολεγίων ως πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα για τα επαγγελματικά δικαιώματα 34 ειδικοτήτων των ΤΕΙ, προκαλεί ένα μεγάλο χάσμα, οδηγεί σε ΤΕΙ δύο ταχυτήτων.

 

Άλλωστε χρόνο με τον χρόνο μειώνονται και οι εισακτέοι στα ΤΕΙ. Μέσα σ’ έναν χρόνο τα ΤΕΙ «έχασαν» 3.921 υποψηφίους σε σύγκριση με το 2007, ενώ σχεδόν 90 τμήματα παρουσιάζουν κενές θέσεις εισακτέων.

 

Ενδεικτικό της προχειρότητας που επικρατεί είναι οι μετονομασίες και οι αλλαγές στο περιεχόμενο σπουδών εν μια νυκτί. Από το 2003 έως και φέτος έχουν αποφασιστεί 25 μετονομασίες τμημάτων ΤΕΙ.

 

9 βασικά συμπεράσματα
Από την έρευνα προκύπτουν 9 βασικά συμπεράσματα.

 

1 Η εισβολή των νέων τεχνολογιών και οι επακόλουθες επαγγελματικές αναδιαρθρώσεις, σε συνδυασμό με την απειλή της επαγγελματικής ανασφάλειας και της ανεργίας, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη στροφή προς τα ΤΕΙ, αρκετά από τα οποία παρέχουν την εξειδικευμένη κατάρτιση που αποτελεί το διαβατήριο για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Γι αυτό άλλωστε έχουν πολλαπλασιαστεί τα ΤΕΙ με εξειδικευμένο περιεχόμενο σπουδών που συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες.

 

2 Οι προτιμήσεις της μεγάλης πλειονότητας των υποψηφίων τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν τη στροφή σε σχολές, τα πτυχία των οποίων δίνουν περισσότερες υποσχέσεις για ένταξη στην αγορά εργασίας. Έτσι πριμοδοτούνται ΤΕΙ που έχουν προσιτές βάσεις και δίνουν πολλές υποσχέσεις για δουλειά.

 

3 Η στροφή των υποψηφίων προς την «ελίτ» των ΤΕΙ έχει σταθεροποιηθεί. Περίπου 1 στους 3 υποψηφίους τα τελευταία τρία χρόνια δηλώνει ως πρώτη προτίμηση συγκεκριμένα τμήματα των ΤΕΙ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΤΕΙ Λογιστικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πολιτικών Δομικών Έργων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Αισθητικής και Κοσμητολογίας και Μαιευτικής βρίσκονται στον πίνακα με τα 80 περιζήτητα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

4 Η στροφή προς τα ΤΕΙ οφείλεται, εκτός των άλλων, και στο υψηλό κόστος σπουδών και το πανάκριβο πτυχίο για τους «μετανάστες» φοιτητές. Πολλοί υποψήφιοι, δηλαδή, προτιμούν κάποιο ΤΕΙ της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης από ένα ΑΕΙ της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην «ελίτ» των 70 ΤΕΙ του πίνακα (σελ. 4-5), τα 42 έχουν έδρα Αθήνα – Πειραιά, τα 12 τη Θεσσαλονίκη και μόλις 16 κάποια επαρχιακή πόλη.

 

5 Μια προσεκτική ματιά στον πίνακα και τη στήλη με τις επαγγελματικές προοπτικές θα κάνει τους υποψηφίους και όσους ενδιαφέρονται να τρίβουν τα μάτια τους. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και άλλων ερευνών αγοράς, η πλειονότητα και συγκεκριμένα 35 τμήματα εμφανίζονται με θετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Αλλα 24 με πολύ θετικές και μόλις 11 με περιορισμένες προοπτικές.

 

6 Παρά τον σημαντικό, ρυθμιστικό ρόλο που παίζει η αγορά εργασίας στις προτιμήσεις και επιλογές των υποψηφίων θα πρέπει να επισημανθεί ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο «ρεαλιστικός συμβιβασμός» των υποψηφίων, αφού καλούνται να δηλώσουν τις επιλογές τους μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους. Έτσι αρκετοί που συγκεντρώνουν χαμηλές ή μεσαίες βαθμολογίες αποφεύγουν να δηλώσουν τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα.

 

7 Ότι υπάρχουν ΤΕΙ δύο ταχυτήτων αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 14 ΤΕΙ εμφανίζονται στον πίνακα με τα 80 περιζήτητα τμήματα στο σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ 45 τμήματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ΤΕΙ της επαρχίας, μένουν σχεδόν στα αζήτητα, αφού συγκεντρώνουν από μία έως δώδεκα πρώτες προτιμήσεις.

 

8 Αν και πρόκειται για τα ρετιρέ των ΤΕΙ, οι βάσεις εισαγωγής για τη συντριπτική πλειονότητα είναι προσιτές ακόμα και για τους μέτρια διαβασμένους υποψηφίους. Τα 61 από τα 70 τμήματα που είναι στα ρετιρέ των ΤΕΙ έχουν βάση χαμηλότερη από 15.000 μόρια. Περισσότερα από τα μισά και συγκεκριμένα 36 έχουν χαμηλότερη βάση από 13.500 μόρια.

 

9 Οι σχετικά χαμηλές βάσεις, ακόμα και των ρετιρέ των ΤΕΙ δεν πρέπει να μετρούν αρνητικά, ακόμα και για τους πολύ καλά προετοιμασμένους και υψηλόβαθμους υποψηφίους. Γιατί οι βάσεις εισαγωγής μπορεί να σημαίνουν πολλά αλλά και λίγα. Δεν αποτελούν, όμως, αξιόπιστους και αντικειμενικούς δείκτες της αξίας των σπουδών και των επαγγελματικών προοπτικών που αντανακλά το πτυχίο κάθε τμήματος.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) που λειτουργούν στη χώρα είναι 17 (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Σερρών, Καβάλας, Καστοριάς, Ηπείρου, Μεσολογγίου, Ιονίων Νήσων, Λάρισας, Λαμίας, Χαλκίδας, Καλαμάτας). Μαζί με την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), που χορηγεί πτυχία εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, φτάνουν τα 18. Τα τμήματα που φιλοξενούν αυτά τα ΤΕΙ ανέρχονται σε 196 και τα γνωστικά αντικείμενα (οι τίτλοι σπουδών που δίνουν) είναι 97.

 

Τα περισσότερα τμήματα με ταυτόσημο γνωστικό αντικείμενο είναι εκείνα της Λογιστικής (11), Διοίκησης Επιχειρήσεων (9), Ηλεκτρολογίας (8), Μηχανολογίας (8), Τουριστικών Επιχειρήσεων (8), Νοσηλευτικής (7), Φυτικής Παραγωγής (6), Ηλεκτρονικής (5). Για την περίοδο 2007-2008 από το σύνολο των 122.844 επιτυχόντων, οι 26.004 πέρασαν σε κάποιο από τα ΤΕΙ. Οι 18.158 προέρχονταν από τα Γενικά (Ημερήσια) Λύκεια, οι 73 από τα Εσπερινά, οι 3.250 από τα Ημερήσια ΤΕΕ, οι 171 από τα Εσπερινά, ενώ 4.352 προήλθαν από την κατηγορία του 10%.

Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.ethnos.gr
Σχετικός δεσμός:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&tag=8607&pubid=2046869

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.