«Οχτώ κόκκοι βύνης στον καλόγερο Τζον Κορ, με διαταγή του βασιλιά, για να κατασκευάσει το νερό της ζωής». Η φράση αυτή, που βρέθηκε γραμμένη σε πάπυρο του θησαυροφυλακίου της Σκοτίας και χρονολογείται από το 1494, αποτελεί την πρώτη αναφορά στο σκοτσέζικο ουίσκι.

Σήμερα, εξακόσια χρόνια μετά, το ουίσκι βρίσκεται στην κορυφή των πιο δημοφιλών ποτών στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγής της Γηραιάς Αλβιώνας, το οποίο μάλιστα δεν φαίνεται να απειλείται από την οικονομική κρίση.

Το 2007 οι εξαγωγές ουίσκι αυξήθηκαν κατά 14%, αποφέροντας στη Βρετανία κέρδη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων στερλινών, δηλαδή κατά μέσο όρο 90 στερλίνες το δευτερόλεπτο. Το αγαπημένο ποτό πολλών αστέρων του Χόλιγουντ, όπως του Σον Κόνερι, του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Τζούλια Ρόμπερτς, σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές. Από σκέτο, με πάγο, με νερό, με σόδα, μέχρι με αναψυκτικά, ενώ στην Κίνα η διαρκώς αυξανόμενη μεσαία τάξη το προτιμά αναμεμιγμένο με κρύο πράσινο τσάι, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό μια πιο ασιατική γεύση στο δυτικό ποτό.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Συνεταιρισμός Σκοτσέζικων Ουίσκι είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά για το μέλλον, αφού φέτος παρουσιάζουν 5% αύξηση στην κατανάλωση του οινοπνευματώδους ποτού στις ΗΠΑ και 38% στην Ισπανία. Στη Σιγκαπούρη, την τέταρτη στον κόσμο καταναλώτρια χώρα παγκοσμίως, οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές φέτος έφτασαν στα 46,8 εκατομμύρια μπουκάλια.

Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27%, με πρώτη καταναλώτρια τη Γαλλία, που αγόρασε περισσότερα από 173 εκατομμύρια μπουκάλια. Μάλιστα, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης του «νερού της ζωής», οι εταιρίες παραγωγής ουίσκι στη Σκοτία ανοίγουν νέες, μεγαλύτερες μονάδες, στις οποίες ήδη απασχολούνται περίπου 40.000 άνθρωποι.

Στον απολογισμό της χρονιάς ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τη σημερινή εικόνα: «Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο μπορεί να λένε όχι στην αγορά νέου σπιτιού, μπορεί να λένε όχι στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, συνεχίζουν όμως να λένε ναι στο ουίσκι».

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=66144



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.