Μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για τα πρώτα βήματα μιας ιστορικής στροφής των εστιατορίων που κατά κόρον κατηγορήθηκαν τα τελευταία χρόνια για διάθεση ανθυγιεινών εδεσμάτων.
Προσαρμογή στις ανάγκες των καιρών? Στη Βρετανία η κυβέρνηση πέτυχε συμφωνία με επιχειρήσεις του είδους. Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες εμφανίζονται να λαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες, ακολουθώντας και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενα χρόνο μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου του Μανχάταν για την υποχρεωτική αναγραφή θερμίδων στα εστιατόρια αλυσίδων της Νέας Υόρκης και δύο χρόνια από τη διά νόμου απαγόρευση των trans (κορεσμένων λιπαρών) σε εστιατόρια, φαστ φουντ και φούρνους του Μεγάλου Μήλου (ύστερα από πρωτοβουλίες των Αρχών της πόλης), οι μεγαλύτερες αλυσίδεςφαστ φουντ στη Βρετανία, που τρέφουν καθημερινά 3.000.000 ανθρώπους, θα προσφέρουν πιο υγιεινά φαγητά, με μειωμένα επίπεδα λιπαρών και αλατιού, κατόπιν πρόσφατης συμφωνίας με την κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή δεσμεύθηκαν οι McDonalds, Burger King, Wimpy, Nando?s, Subway και η KFC (η οποία, κατά τα άλλα, συνεχίζει τα εγκληματικά βασανιστήρια στα κοτόπουλα, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά βίντεο της PETA, άρα εκ των πραγμάτων δεν είναι υγιεινό το κρέας τους?). Η βρετανική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων (Food Standards Agency) ετοιμάζεται, μάλιστα, να αναγγείλει σύντομα ανάλογη συμφωνία με αλυσίδες καφέ, παμπ και οικογενειακών ρεστοράν. Οσο για την Ελλάδα – όπου οι δείκτες παχυσαρκίας συναγωνίζονται επάξια αυτούς των ΗΠΑ – χωρίς να υφίσταται καμία δικαστική ή άλλη απόφαση, οι υπεύθυνοι των εταιριών δηλώνουν ότι προχωρούν σε υγιεινές αλλαγές των προϊόντων τους με δική τους θέληση, εδώ και μια διετία, δηλαδή, ταυτόχρονα με τις πρωτοπόρες αρχές της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Αντωνία Τριχοπούλου χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες τις υγιεινές παρεμβάσεις στα φαστ φουντ, διευκρινίζοντας, με την ευκαιρία, ότι «στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για μείωση λιπαρών, συνήθως τη συνδέουμε λανθασμένα με την ελάττωση του ελαιόλαδου, που είναι απαραίτητο στο διαιτολόγιό μας, αφού αποδεδειγμένα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας. Η μείωση λιπαρών αναφέρεται στο βούτυρο και στο παχύ κρέας. Οσο για τα trans λιπαρά, εξ ορισμού δεν πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας». Αναγκαία θεωρεί η ίδια την καθιέρωση μικρότερων μερίδων και γευμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και τη μείωση των κορεσμένων λιπιδίων και του αλατιού.

Η διακεκριμένη επιστήμονας ευελπιστεί ότι και στην Ελλάδα σύντομα θα υπάρξουν οργανωμένες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Προσθέτει ότι η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής του υπουργείου Υγείας έχει ήδη διαμορφώσει σαφές εισηγητικό πλαίσιο, ενώ αναφέρεται και στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Εκτωρ», που σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ενώσεις καταναλωτών, εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφοδοσίας, στοχεύει στην αξιολόγηση δεδομένων που θα προκύψουν από έρευνες, για την κατανόηση και τον έλεγχο των «out of home» διατροφικών επιλογών των Ευρωπαίων.

Απώτερος σκοπός του «Hector Project» είναι η ανάπτυξη στρατηγικών προώθησης μιας γενικευμένης υγιεινής διατροφής έξω από το σπίτι.

Οι μόνοι που δεν δείχνουν, προς το παρόν, διατεθειμένοι να συμμορφωθούν είναι οι προμηθευτές «τυροπιτάδικων». Το διαπιστώνει κανείς καθώς καταναλώνει ένα κρουασάν, μια τυρόπιτα ή άλλο συναφές παρασκεύασμα, που συνήθως αφήνει στον ουρανίσκο, αλλά και στα χέρια, σαφή ίχνη από αγνώστου προελεύσεως υποκατάστατα του ελαιολάδου?

Στην Ελλάδα μειώνουν τη χρήση trans λιπαρών

Ο ΕΤ απευθύνθηκε σε μια πολυεθνική και μια εγχώρια αλυσίδα φαστ φουντ, οι εκπρόσωποι των οποίων υπεραμύνονται των προσπαθειών για βελτίωση των γευμάτων τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Αποστολόπουλος, διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της «McDonald?s Hellas», υποστηρίζει ότι από το 2006 η εταιρία μείωσε τη χρήση trans λιπαρών στο μαγειρικό λάδι και αντ? αυτών χρησιμοποιεί μίγμα ελαίων με κραμβέλαιο ή ηλιέλαιο υψηλού ελαϊκού οξέος, η μέγιστη περιεκτικότητα του οποίου σε trans δεν ξεπερνά το 2%. Ανάλογα προβάλλει τις επιλογές της εταιρίας του και ο κ. Θ. Καλλίτσης, διευθυντής Ερευνας και Προϊοντικής ανάπτυξης της Goody?s, τονίζοντας πως το 2007 τα εστιατόριά τους μείωσαν το αλάτι (κατά 40 και πλέον τόνους), και δεν χρησιμοποιείται πια στις τηγανητές πατάτες, ενώ ακολουθεί μείωση κατά 10% στο ψωμί. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για βελτίωση των μενού στα ταχυφαγεία. Αλλωστε, δικαιούνται να έχουν ανάλογες δυνατότητες επιλογών και όσοι προτιμούν τα λιγότερο νόστιμα πλην υγιεινά φαγητά.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=66148



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.