Ετοιμάζεται νέος γύρος εξωτερικών αξιολογήσεων σε 30-40 Τμήματα  φέτος, με στόχο όλα τα Τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ να  έχουν αξιολογηθεί εντός  τετραετίας

Πέντε αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων προωθεί για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας, ενώ μελετά και νέα εισήγηση για τη βάση του 10, η οποία προβλέπει τη διαδικασία της «δεύτερης κατανομής» των χιλιάδων θέσεων που μένουν κάθε χρόνο κενές εξαιτίας αυτού του μέτρου στα περιφερειακά ΑΕΙ- ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εν όψει των πρυτανικών εκλογών που θα γίνουν σε αρκετά ιδρύματα τον ερχόμενο Μάιο, η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου σκοπεύει να ανακοινώσει δέσμη διορθωτικών παρεμβάσεων στο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και ορισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις.

Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η στάθμιση της ψήφου τόσο των φοιτητών όσο και των πανεπιστημιακών με το ποσοστό συμμετοχής τους στις πρυτανικές εκλογές, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διανομής συγγραμμάτων με συγγράμματα και σε e-books από το 2011, η μείωση των απαιτούμενων εκλεκτόρων για τις κρίσεις καθηγητών, η επανέναρξη των εξωτερικών αξιολογήσεων στα ιδρύματα και ο εξορθολογισμός των μετεγγραφών.

Οι 5+1 αλλαγές

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ»…
ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές και άλλες εκλογές που καθιέρωσε ο νόμοςπλαίσιο μπορεί να μείωσε τις παρεμβάσεις των παρατάξεων, δεν εξάλειψε όμως το πρόβλημα. Για τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές μελετάται λοιπόν στάθμιση της βαρύτητας της ψήφου κάθε ομάδας ψηφοφόρων (πανεπιστημιακοί, φοιτητές, διοικητικοί) με το ποσοστό συμμετοχής τους στη διαδικασία. Σήμερα το ποσοστό δεν σταθμίζεται, με αποτέλεσμα ακόμα κι ένας μόνο φοιτητής αν ψηφίσει σε κάποιο ΑΕΙ, η ψήφος του να μετράει κατά 40%. Η στάθμιση για όλες τις ομάδες ψηφοφόρων και όχι μόνο για τους φοιτητές εκτιμάται ότι θα επιφέρει έναν υγιή «ανταγωνισμό» με στόχο την αύξηση της συμμετοχής.

ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ Ε-RΕΑDΕRS
Δημιουργείται ηλεκτρονική Υπηρεσία Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων και βοηθημάτων. Η διαδικασία, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας- Τεχνολογίας κ. Π. Τσανάκας, θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και θα προσφέρει ενημέρωση των φοιτητών για τα προτεινόμενα συγγράμματα σε κάθε μάθημα, άμεση επιλογή και παραλαβή των συγγραμμάτων στην αρχή του εξαμήνου, σταδιακή ενσωμάτωση ηλεκτρονικών βιβλίων, δυνατότητα δημιουργίας διαδικτυακών κοινοτήτων με ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντα, κ.ά. Το έργο θα υλοποιηθεί το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος για όλους τους φοιτητές, ενώ το 2011-2012 ειδικά στους φοιτητές των Τμημάτων Πληροφορικής θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής συγγραμμάτων σε ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές (e-readers).

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ
Μετά το πάγωμα της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης λόγω οικονομικών προβλημάτων της ανεξάρτητης αρχής αξιολόγησης (ΑΔΙΠ), που εδώ και σχεδόν 3 χρόνια προχώρησε μόλις σε 5 αξιολογήσεις Τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ, ετοιμάζεται νέος γύρος εξωτερικών αξιολογήσεων σε 30- 40 Τμήματα φέτος, από τα 180 που έχουν ήδη ολοκληρώσει εσωτερικές αξιολογήσεις. Στόχος είναι όλα τα Τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ να έχουν αξιολογηθεί εντός τετραετίας. ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο του συνωστισμού στα Τμήματα πολύ υψηλής ζήτησης των κεντρικών ΑΕΙ λόγω των μετεγγραφών που έγιναν πάρα πολλές όταν εντάχθηκαν και οι τρίτεκνες οικογένειες, μελετάται η ομαδοποίηση ομοειδών Τμημάτων σε κοντινά πανεπιστήμια, ώστε οι δικαιούμενοι μετεγγραφής να διαμοιράζονται σε περισσότερα Τμήματα και πόλεις. Όποιος δικαιούται μετεγγραφή, θα καταγράφεται σε έναν κατάλογο προς μετεγγραφή σε ομοειδείς σχολές, αλλά η συγκεκριμένη σχολή θα επιλέγεται με επιπρόσθετα κριτήρια.

ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
Αλλαγές θα γίνουν και στη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή- προαγωγή πανεπιστημιακών: σήμερα προβλέπεται η συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων με έως και 30 μέλη, γεγονός που είχε βραχυκυκλώσει το σύστημα, καθώς δεκάδες πανεπιστημιακοί ταξίδευαν συνεχώς για να συμμετάσχουν σε εκλογές ή οι κρίσεις καθυστερούσαν πολύ. Η παρέμβαση αναφέρεται στη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων εκλεκτόρων στο μισό.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για κατάργηση της βάσης του 10, καθώς το μέτρο, που θεσπίστηκε το 2006 και μέχρι τώρα έχει αφήσει κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις είτε για πλήρη κατάργησή του είτε για μείωση της βάσης στο μισό του ανώτατου βαθμού ανά σχολή (δηλαδή αν σε κάποια σχολή ο πρώτος εισάγεται με 18, η βάση να είναι 9 και όχι 10) κ.ά. Καθώς η κατάργηση της βάσης προσκρούει σε διάφορα ζητήματα όπως οι μετεγγραφές, όπου κάποιος μπορεί αν καταργηθεί η βάση και δικαιούται μετεγγραφή να περάσει σε κάποιο αζήτητο ΤΕΙ με βαθμό π.χ. 2 κατόπιν να μετεγγραφεί σε ΤΕΙ υψηλής ζήτησης, μια νέα πρόταση φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Αναφέρεται στην επανακατανομή όσων θέσεων μείνουν κενές λόγω βάσης κατά το βρετανικό σύστημα. Οι αδιάθετες αυτές θέσεις θα μπορούν να καλύπτονται από υποψηφίους που έμειναν εκτός άλλων σχολών (κάθε χρόνο είναι χιλιάδες) με κριτήρια κυρίως εντοπιότητας, αλλά ίσως και βαθμολογίας.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561055&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.