Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για 300 τόνους χρυσάφι; Τι συμβιβασμούς είναι ικανός να κάνει, αλλά και τι τεχνάσματα θα σκαρφιστεί για να βάλει στο χέρι 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια;

 

Συμβιβασμοί και τεχνάσματα για τα κοιτάσματα του «Κόκκινου Βουνού» απόψε στην «Εμπόλεμη Ζώνη» (MEGA, 24.00) Συμβιβασμοί και τεχνάσματα για τα κοιτάσματα του «Κόκκινου Βουνού» απόψε στην «Εμπόλεμη Ζώνη» (MEGA, 24.00) Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το τελευταίο για φέτος ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης» του Σωτήρη Δανέζη, με τίτλο «Η Κατάρα του Κόκκινου Βουνού», που μεταδίδει απόψε το ΜΕΓΚΑ στις 24.00.

 

Ο «πόλεμος» πάνω από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη είναι ανελέητος. Ακτιβιστές στρέφονται εναντίον ακτιβιστών και απλοί πολίτες εναντίον μιας πολυεθνικής εταιρείας.

 

Ρόσια Μοντάνα σημαίνει Κόκκινο Βουνό. Τα τελευταία δέκα χρόνια μια καναδική εταιρεία εξόρυξης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα χρυσοφόρα κοιτάσματα στα βουνά γύρω από την καταπράσινη κοιλάδα της Ρόσια Μοντάνα, στο λεγόμενο «Ελντοράντο της Ευρώπης». Μοναδικό πρόβλημά της είναι ότι στην περιοχή κατοικούν 2.500 άνθρωποι.

 

Η διαμάχη για το χρυσό της Ρόσια Μοντάνα αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν εμφανίζεται η Gabriel Resources και η ρουμανική θυγατρική της, Rosia Montana Gold Corporation.

 

Η Gabriel υπόσχεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με 80% ανεργία. Δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει τις ανοιχτές πληγές που θα προκαλέσει στο περιβάλλον. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα δηλητηριάσει το υπέδαφος με κυάνιο που θα χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει το χρυσό από την πέτρα και ότι δεν θα πνίξει με επικίνδυνα απόβλητα πόλεις και οικισμούς της περιοχής.

 

Μέχρι σήμερα, η Gabriel υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιήσει και να συντάξει όλες τις απαραίτητες μελέτες ώστε να πάρει τις άδειες εξόρυξης από το ρουμανικό κράτος. Παράλληλα, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην αγορά σπιτιών και περιουσιών από τους ντόπιους, προκειμένου να απομακρύνει τους κατοίκους της Ρόσια Μοντάνα και να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της.

 

«Γύρω από τα βιομηχανικά σημεία θα υπάρχουν ζώνες προστασίας. Ετσι τα περισσότερα σπίτια δεν τα αγοράζουμε γιατί θέλουμε να σκάψουμε από κάτω τους. Μιλάμε συνολικά για 974 σπίτια και αγοράσαμε ήδη τα 800 από αυτά», λέει ο Καταλίν Χόσου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Αντίπαλοι του Χόσου και της εταιρείας για την οποία εργάζεται, είναι οι λιγοστοί κάτοικοι της Ρόσια Μοντάνα που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν και να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Εκείνοι οι οποίοι αντιστέκονται σε αυτό που αποκαλούν στυγνή εκμετάλλευση, ολοκληρωτική καταστροφή της Ρόσια Μοντάνα και απειλή για τη ζωή τους και το περιβάλλον.

 

«Ισως για άλλους αυτή η πηγή χρυσού να ήταν ένα δώρο Θεού, για εμάς όμως είναι κατάρα! Εξαιτίας αυτού του πλούτου στη Ρόσια Μοντάνα ζούμε εδώ και 13 χρόνια σε ένα καθεστώς ψυχολογικού πολέμου και ζούμε πραγματικές τραγωδίες», λέει ο κάτοικος της περιοχής Ευγένιος Κορνέα.

 

Στη λυσσαλέα κόντρα για το χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα έχει εμπλακεί η Greenpeace, αλλά και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Η εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Σόρος» στο Βουκουρέστι, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος που αρνήθηκε να προχωρήσει την αδειοδότηση της εταιρείας εξόρυξης, ο διευθυντής της «Rosia Montana Cold Corporation», κάτοικοι της περιοχής, εκθέτουν τα επιχειρήματά τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης».

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.