Κυριάρχησε στις πίστες της Φόρμουλα 1, κερδίζοντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Περίπου 25 χρόνια αργότερα, ο Νίκι Λάουντα ετοιμάζεται να πιλοτάρει στο Διάστημα ως οδηγός ενός ιδιότυπου τουριστικού λεωφορείου.

O Αυστριακός πρώην πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 και στη συνέχεια ιδιοκτήτης δυο αεροπορικών εταιρειών συμπλήρωσε πριν από μερικές εβδομάδες τα εξήντα του χρόνια. «Έκανα τον επαγγελματία πιλότο στη Φόρμουλα 1 για πολλά χρόνια. Έπειτα πέρασα στα Μπόινγκ και τα Αίρμπας. Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να έχει μόνο ένα όνειρο:

ονειρευόμουν να πιλοτάρω ένα διαστημόπλοιο», εξομολογείται στην εφημερίδα «La Repubblica». Ο Λάουντα προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αλλά χωρίς επιτυχία στην αρχή. Κι έπειτα έμαθε ότι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Βρετανός εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Virgin, σχεδίαζε μια εταιρεία που θα αναλάμβανε να μεταφέρει τουρίστες στο Διάστημα. Για τον Λάουντα ήταν ο μοναδικός τρόπος να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Και σήμερα είναι ένας από τους μαθητές τής σχολής πιλότων που διευθύνει η Virgin Galactic. Ο ζωντανός θρύλος
Το νέο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στο γκραν πρι του Μπαχρέιν που πραγματοποιήθηκε προχθές: «Ο Νίκι θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση και θα μάθει να πιλοτάρει τόσο το αεροσκάφος “WhiteΚnightΤwo” όσο και το διαστημόπλοιο “SpaceShipΤwo”», δήλωσε για τον ζωντανό θρύλο των αγώνων ταχύτητας. Όπως είπε, το «WhiteΚnightΤwo» είναι ήδη έτοιμο και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Αντίθετα το διαστημόπλοιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Ο Μπράνσον και η Virgin Galactic προγραμματίζουν μια δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δοκιμές με τη συνδρομή της ΝΑSΑ. Έπειτα, θα είναι όλα έτοιμα για το πρώτο ταξίδι της εταιρείας στο Διάστημα με το «SpaceShipΤwo», το οποίο θα μεταφέρει έξι τουρίστες.

Ανάμεσα στους πρώτους επισκέπτες του Διαστήματος θα είναι μέλη της οικογένειας του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Στη λίστα αναμονής έχουν κρατήσει μια θέση πολλά αστέρια της Φόρμουλα, μεταξύ των οποίων ο Λιούις Χάμιλτον και ο Ρούμπενς Μπαρικέλο. Καλού- κακού, μια θέση έχει κρατήσει και ο Λάουντα: αν η ηλικία του δεν του επιτρέψει να πιλοτάρει, θα ήθελε τουλάχιστον να δει τη Γη από το Διάστημα ως τουρίστας. Ο Μπράνσον, όμως, δεν έχει καμία αμφιβολία: «Δεν θα του χρειαστεί το εισιτήριο. Ο Νίκι θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση και θα οδηγήσει πολύ κόσμο στο Διάστημα», δηλώνει.

TΑ ΝΕΑ on line

Ψηφιακή αναπαράσταση της πτήσης εδώ.

Ραντεβού στον αέρα το… 2011

ΤΟ «WΗΙΤΕΚΝΙGΗΤΤWΟ»πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 21 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου με απόλυτη επιτυχία. Το αεροσκάφος, που θα μεταφέρει το «SpaceShipΤwo» στο πρώτο στάδιο της υποτροχιακής πτήσης του, απογειώθηκε από μια αεροπορική βάση στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας και πέταξε για περίπου μία ώρα χωρίς να παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Πριν από έναν μήνα, το «WΚ2» πραγματοποίησε τη μακρύτερη και ταχύτερη πτήση του, πετώντας για περισσότερες από δυόμισι ώρες και φτάνοντας στο ύψος των 18.000 ποδιών (περίπου 6 χλμ.). Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν 290 χλμ./ ώρα. Για την επόμενη δοκιμαστική πτήση προγραμματίζεται να πετάξει μέχρι την οροφή των 18.000 χλμ. Οι τουρίστες, πάντως, θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον έως το 2011 για να απολαύσουν το ταξίδι τους με πιλότο- κατά πάσα πιθανότητα- τον Νίκι Λάουντα.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.