Παρουσίαση του «μικρο-ολογραφικού δίσκου» στο Youtube.

Πόσο χώρο θα εξοικονομούσατε στα ράφια σας ή τα συρτάρια σας εάν είχατε τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσετε περίπου 100 DVD σ’ ένα δίσκο; Θα μπορούσατε ν’ απαντήσετε στο ερώτημα εάν διαθέτατε το νέο «μικρο-ολογραφικό δίσκο» χωρητικότητας 500 GB.

Πρόκειται για οπτικό δίσκο ίδιου μεγέθους με τα κοινά DVD αλλά εκατονταπλάσιας χωρητικότητας, χάρη σε μια νέα τεχνολογία εγγραφής, που ξεπερνάει κατά πολύ και τα Blu-ray.

Η ειδοποιός διαφορά του νέου προϊόντος, που παρουσίασε η εταιρεία General Electric (GE), από τα σημερινά οπτικά μέσα συνίσταται στο γεγονός ότι τα δεδομένα δεν γράφονται στην επιφάνεια του δίσκου αλλά σε τρεις διαστάσεις -κυριολεκτικά σε ολόγραμμα.

Το επιστημονικό επίτευγμα της GE αφορά κυρίως υλικά που αυξάνουν δραστικά την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται από τα ολογράμματα αυτά, αυξάνοντας αντιστοίχως και τη χωρητικότητα του δίσκου.

Αν και η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε εργαστηριακό στάδιο, η εταιρεία δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τις δυνατότητες εμπορικής υλοποίησής της.

Συμβατοί με CD, DVD και Blu-ray

Οι οδηγοί «μικρο-ολογραφικών δίσκων», όπως υποστηρίζει, θα είναι συμβατοί με τα υπάρχοντα CD, DVD και Blu-ray.

«Δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε η ημέρα που θα αποθηκεύουμε σ’ ένα δίσκο όλη τη συλλογή μας με ταινίες HD, ή να υποστηρίζουμε φορμά υψηλής ανάλυσης όπως της τρισδιάστατης τηλεόρασης», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Μπράιαν Λόρενς.

Έως τότε η GE θα πρέπει να συνεργαστεί με κατασκευαστές οδηγών, ενώ η σχετικά μέτρια διάδοση του Blu-ray μπορεί να είναι ένας αποθαρρυντικός παράγοντας για την παραγωγή του νέου προϊόντος.

Άλλωστε, όπως σημειώνει το BBC, κάποιες εταιρείες θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη τάση στην αποθήκευση και διάθεση περιεχομένου είναι η ψηφιακή διανομή και τα «υπολογιστικά νέφη».

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.