Καθημερινά ανταλλάσσουμε e-mail. Μιλάμε με skype και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρουν Voice over ΙΡ (συνομιλίες μέσω Διαδικτύου) για ευκολία, αφού έτσι εκμηδενίζονται οι αποστάσεις, αλλά και για οικονομία, αφού οι περισσότερες είναι δωρεάν. Κάνουμε τσατ με φίλους και γνωστούς γράφοντας τα νέα μας, την πορεία της ζωής μας, τα μυστικά μας.

 

Ολα αυτά τα πολύ καθημερινά και συνηθισμένα, που κάνουμε σχεδόν μηχανικά, από τη Δευτέρα που μας πέρασε καταγράφονται και επισήμως! Και τούτο επειδή μπήκε σε εφαρμογή ευρωπαϊκή οδηγία που θέλει τους παρόχους ίντερνετ να κρατούν λίστες με τα e-mail καθώς και κάθε διαδικτυακή επικοινωνία των χρηστών για ένα χρόνο. Με τη διαβεβαίωση πάντως ότι τα αρχεία θα καλύπτονται από το απόρρητο των επικοινωνιών και σε αυτά θα έχουν πρόσβαση οι Αρχές μόνο έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.

 

Η αφορμή

 

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο μετρό του Λονδίνου. Τρεις βομβιστικές επιθέσεις, 52 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες έκαναν τη Γηραιά Αλβιώνα να ταρακουνηθεί και να νιώσει για πρώτη φορά ανείπωτη ανασφάλεια. Υστερα από εισήγηση της βρετανικής προεδρίας οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των τότε «25» άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο διατήρησης αρχείου με στοιχεία τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (αποστολέα και αποδέκτη κάθε τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος και e-mail, με την ακριβή ώρα της συνδιάλεξης, αλλά όχι το περιεχόμενο των επικοινωνιών).

 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φυσικά τσίνησαν! Οχι τόσο από ευαισθησία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο επειδή σε αρκετές από αυτές υπάρχουν πειρατικά sites με μουσική και ταινίες που θησαυρίζουν. Και η καταγραφή των e-δραστηριοτήτων θα σήμαινε αυτομάτως προβλήματα.

 

Δράσεις και αντιδράσεις

 

Βεβαίως αμέσως μετά την είδηση ότι η κοινοτική οδηγία μπήκε σε εφαρμογή, υπήρξαν και πάλι αντιδράσεις, πρώτα πρώτα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων : ο Τζιμ Κίλοκ, εκτελεστικός διευθυντής της Open Rights Group (Ομάδας Ανοιχτών Δεδομένων), ανέφερε ότι η συγκεκριμένη οδηγία είναι «τρελή». Και πρόσθεσε ότι, για να περάσει, στηρίχτηκε σε «ξεχείλωμα» νόμου.

 

Από την άλλη, αντιρρήσεις πρόβαλαν και οι εταιρείες – πάροχοι, αυτές όμως για διαφορετικό λόγο: όπως χαρακτηριστικά λένε, η όλη διαδικασία …κοστίζει!

 

Από την πλευρά της Βρετανίας, οι υπεύθυνοι εθνικής ασφάλειας θεωρούν την κοινοτική οδηγία «αποτελεσματικό φύλακα» που θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και όχι ως αδιάκριτο μάτι και αυτί. Το ίδιο βέβαια ισχυρίζεται και η Ε.Ε.

 

Οχι όμως στο σύνολό της, αφού η Γερμανία αντιδρά και σκοπεύει να προσφύγει κατά της οδηγίας, ενώ η Σουηδία, πατρίδα αρκετών σημαντικών πειρατικών sites, έχει ήδη αποφασίσει να μην εφαρμόσει καθόλου την οδηγία!

 

Το καλό το παλικάρι…

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι έχουν πραγματικό λόγο να προστατεύουν τις παρανομίες τους, έχουν εδώ και καιρό βρει τρόπους. Μπορεί η παρακολούθηση να κρατεί καλά, από την άλλη όμως οι κυβερνοκακοποιοί είναι τετραπέρατοι. Και τελικά ίσως βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον Μεγάλο Αδερφό. Φανταστείτε μόνο ότι ένας απλός χρήστης μπορεί με λίγη μελέτη να «εξαφανίσει» κάποια e-ίχνη του. Τους πιο… tech για τι τους έχετε ικανούς;

 

Για το θέμα διαβάστε ακόμα από τα αρχεία των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων:

 

www.reuters.com ,www.bbc.co.uk

 

και στον επίσημο ιστότοπο της Ε. Ενωσης: http://europa.eu

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.