Οι μπαταρίες είναι οι πιο κοινοί, χρήσιμοι, αλλά και οι πλέον ρυπογόνοι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας με πάμπολλες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, από το κινητό τηλέφωνο μέχρι το αυτοκίνητο. Οι ιοί, από την άλλη πλευρά, είναι μικροοργανισμοί εξαιρετικά επιβλαβείς για όλους τους ζωικούς οργανισμούς και ειδικότερα για εμάς τους ανθρώπους.

 

Η Angela Belcher, στο κέντρο, επιδεικνύει τους μεταλλαγμένους ιούς Η Angela Belcher, στο κέντρο, επιδεικνύει τους μεταλλαγμένους ιούς Τι σχέση λοιπόν μπορεί να έχουν οι μπαταρίες με τους ιούς; Στενότατη και εξαιρετικά επωφελή, όπως μόλις απέδειξε μια ομάδα ερευνητών στο αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το πασίγνωστο ΜΙΤ. Ετσι, μολονότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία σχέση ,μπορούν κάλλιστα να αποκτήσουν στο μέλλον, αφού, σύμφωνα όσα με όσα περιγράφουν σε σχετικό άρθρο τους στο περιοδικό «Science», κατάφεραν με τη βοήθεια των μεθόδων της γενετικής μηχανικής να τροποποιήσουν γενετικά έναν βακτηριοφάγο ιό, γνωστό ως Μ13, ώστε να μετατρέψουν έναν πληθυσμό από αυτούς σε πόλο μπαταρίας λιθίου!

 

Οι ιοί αυτοί όταν βρεθούν πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια έχουν την τάση να κατανέμονται αυθόρμητα, δηλαδή να αποκτούν από μόνοι τους μια διάταξη «κεφάλι-ουρά», σχηματίζοντας έτσι μια άνοδο μπαταρίας, όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Angela Belcher. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τους ιούς σε ηλεκτρόδιο, το οποίο όταν αλληλεπιδράσει με νανο-αγωγούς από άνθρακα μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά καλό αγώγιμο υλικό.

 

Στις παραδοσιακές μπαταρίες λιθίου τα ιόντα αυτού του χημικού στοιχείου ρέουν από την άνοδο, που είναι συνήθως από γραφίτη, προς την κάθοδο.

 

Πριν από τρία χρόνια η Belcher και οι συνεργάτες της κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένους ιούς που ήταν σε θέση να λειτουργούν όπως η άνοδος μιας μπαταρίας. Τώρα οι ίδιοι ερευνητές πέτυχαν κάτι πολύ πιο δύσκολο, να δημιουργήσουν από ιούς μια εξαιρετικά αποτελεσματική κάθοδο.

 

Δημιούργησαν έτσι μια νέα τεχνολογία συσσώρευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όχι μόνο είναι εξίσου αποδοτική με μια κοινή μπαταρία, αλλά και πολύ λιγότερο ρυπογόνα, αφού αξιοποιεί οργανικούς διαλύτες μη τοξικούς προς το περιβάλλον.

 

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος με θέμα τη χρηματοδότηση των νέων «καθαρών» τεχνολογιών, η πρόεδρος του ΜΙΤ παρουσίασε επίσημα στον Μπαράκ Ομπάμα τη νέα ανακάλυψη. *

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.