Ανενημέρωτοι στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται οι έφηβοι για το θέμα της αντισύλληψης, παρότι ξεκινούν το σεξ από την τρυφερή ηλικία των δεκατριών ετών τα αγόρια και μόλις ένα χρόνο μετά τα κορίτσια.

Το ανησυχητικό γεγονός, που καταγράφει έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προβληματίζει τους ειδικούς ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.

Από τα πορίσματα της μελέτης προκύπτει ότι έξι στα δέκα σεξουαλικά ενεργά αγόρια χρησιμοποιούν περιστασιακά προφυλακτικό (και όχι πάντοτε με το σωστό τρόπο), ενώ 8% των εφήβων -ανεξαρτήτως φύλου- δεν χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο.

Aνεπιθύμητες εγκυμοσύνες

 

Παράλληλα τρεις στους δέκα εμπιστεύονται αναξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι αφενός στο ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και αφετέρου στην προσβολή από αφροδίσια νοσήματα.

 

Τις επιπτώσεις των συμπεριφορών αυτών στην υγεία αναλύει η κυρία Αρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ, που επισημαίνει: «Οι κυήσεις στην εφηβεία θεωρούνται εξ ορισμού υψηλού κινδύνου τόσο για το έμβρυο όσο και για την έγκυο, λόγω της ανωριμότητας του οργανισμού της. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι ένα στα επτά έμβρυα αποβάλλεται. Παράλληλα, η εγκυμοσύνη έχει δραματική επίδραση στον ψυχισμό και την κοινωνική ζωή της μέλλουσας μητέρας -που συχνά πηγαίνει ακόμα σχολείο- και γι’ αυτό άλλωστε οι μισές περιπτώσεις καταλήγουν σε άμβλωση».

 

Μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις έχουν ωστόσο και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που «προτιμούν» τα κορίτσια για ανατομικούς λόγους. Οπως χαρακτηριστικά λέει η ειδικός, «σε μεγάλο ποσοστό τα χλαμύδια και άλλες αφροδίσιες ασθένειες δεν εμφανίζουν προειδοποιητικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αντιληπτές και να μένουν αθεράπευτες, προκαλώντας μελλοντικά προβλήματα γονιμότητας».

 

Από την άλλη, η υπογονιμότητα στην ενήλικη ζωή μπορεί να οφείλεται και στην ανεξέλεγκτη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας – το οποίο χρησιμοποιεί 8% των εφήβων βάσει της έρευνας. Οπως επισημαίνει η κυρία Τσίτσικα, το χάπι αυτό δεν πρέπει να συνιστά κανονική μέθοδο αντισύλληψης, καθώς πρόκειται για έσχατη λύση σε περίπτωση «ατυχήματος».

 

Καμπάνια στη Βρετανία

 

Στην αναθεώρηση των συντηρητικών τους απόψεων σχετικά με τις διαφημίσεις αντισυλληπτικών μεθόδων στην τηλεόραση οδηγεί τους Βρετανούς η έξαρση των εφηβικών κυήσεων. Οι ειδικοί σκέφτονται να καταργήσουν για πρώτη φορά στα χρονικά (μετά την εφαρμογή του) το νόμο που απαγορεύει την προβολή τηλεοπτικών σποτ για προφυλακτικά πριν από τις 9.00 το βράδυ. Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον αρμόδιο φορέα, την Επιτροπή Ελέγχου Διαφημίσεων (CAP), που ετοιμάζεται να συμπεριλάβει –επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά– διαφημίσεις οργανώσεων που παρέχουν συμβουλές για τις έγκυες εφήβους στα ραδιοφωνικά προγράμματα.

 

Τα ποσά

 

16% των εφήβων στην Ελλάδα έχει κάνει σεξ έως τα 16.

 

90% των αγοριών χρησιμοποιεί κάποιες φορές προφυλακτικό στις συνευρέσεις του.

 

32% είναι το ποσοστό των εφήβων που το χρησιμοποιεί σωστά και σε κάθε επαφή.

 

42 γεννήσεις αντιστοιχούν ανά 1.000 έφηβες (από στοιχεία των ΗΠΑ).

 

50% των εφηβικών κυήσεων οδηγεί σε άμβλωση και 14% σε αυτόματη αποβολή.

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.