Mπήκε η άνοιξη. Εκτός από τα λουλουδάκια που ανθίζουν και τα πουλάκια που κελαηδούν, γαληνεύουν και τα νερά. Με δυο λόγια; Τα σπορ του ποταμού έχουν την τιμητική τους. Κι αν οι σκληροπυρηνικοί φαν γεύονται τις χάρες του νερού και το χειμώνα, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, μπορούν όλοι -μυημένοι και μη- να οργανώσουν αποδράσεις μετά… καταβάσεων στα πανέμορφα ποτάμια που διαθέτει η χώρα μας.

Αν έχετε νιώσει τη συγκίνηση του ράφτινγκ και αναζητάτε μια πιο… εγωιστική υδάτινη εμπειρία, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το monοraft. Φοράτε το κράνος σας, τη νεοπρέν φόρμα και το σωσίβιό σας (και τα ειδικά, ισοθερμικά καλτσάκια αν είστε κρυουλιάρηδες), επιβιβάζεστε στο μονοθέσιο σκαφάκι του monoraft και σαλπάρετε. Μόνο μην ξεχάσετε το κουπί! Εννοείται ότι πριν από όλα αυτά έχετε μάθει από τον εκπαιδευτή σας τα βασικά. Δηλαδή την κίνηση του ποταμού, πώς αλλάζουμε κατεύθυνση στο σκάφος κ.λπ. Το εν λόγω σπορ θεωρείται η πιο φιλική παραλλαγή του καγιάκ και είναι πολύ διαδεδομένο σε όσους κάνουν ράφτινγκ και θέλουν κάτι πιο περιπετειώδες και διασκεδαστικό. Το σκαφάκι του monoraft, φτιαγμένο από hypalon neoprene, είναι σχεδιασμένο να αδειάζει αυτόματα το νερό που εισέρχεται σε αυτό, βάσει της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων.

Είναι ελαφρύ, ευέλικτο και ανατρέπεται πολύ εύκολα. Γι’ αυτό θεωρήστε δεδομένες τις ψυχρολουσίες που θα βιώσετε στη διάρκεια της κατάβασης. Μπορεί το σκάφος να είναι μονοθέσιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διασχίσετε ολομόναχοι τον ποταμό. Μαζί σας θα είναι και άλλοι μοναχικοί καβαλάρηδες δινών και ρευμάτων, με τα δικά τους σκαφάκια, καθώς και ο συνοδός-οδηγός σας.

Οποιος θελήσει να εμπλουτίσει την ανθολογία των extreme δραστηριοτήτων του με την εμπειρία του monoraft, πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση και να ξέρει κολύμπι, προϋποθέσεις απαραίτητες σε όλα τα υδάτινα σπορ. Το φάσμα των ηλικιών που δοκιμάζουν το άθλημα είναι μεγάλο. Ξεκινά περίπου από τα 12 χρόνια, ενώ το προς τα πάνω όριο είναι πολύ σχετικό, αφού, όπως είπε στην «Agenda» έμπειρος εκπαιδευτής της Trekking Hellas, δεν πάει πολύς καιρός που δίδαξε τις τεχνικές του monoraft σε έναν 87χρονο!

Η επικινδυνότητα μιας κατάβασης εξαρτάται από τις βαθμίδες δυσκολίας του ποταμού. Ευκαιρίας δοθείσης, καλό θα ήταν να κάνουμε μια επανάληψη στο τι σημαίνει βαθμός δυσκολίας. Η βασική κλίμακα μέτρησης είναι από το 1 ως το 6. Το 1 μεταφράζεται σε ένα ήσυχο ποτάμι, ενώ το 2 έχει μικρούς κυματισμούς. Στο 3 οι κυματισμοί είναι πιο μεγάλοι, υπάρχουν βράχια και άρα απαιτείται μεγαλύτερη ικανότητα στους ελιγμούς. Για ποταμούς που έχουν χαρακτηριστεί με 4, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, στο 5 τα πράγματα σοβαρεύουν πάρα πολύ, ενώ το 6 είναι αδιαπέραστο και δεν συνιστάται ούτε στους πιο τρελούς. Για διαδρομές με monoraft, καταλληλότερα θεωρούνται τα νερά μέτριας δυσκολίας (2 ή 3).

Ποιοι είναι οι ιδανικοί monoraft προορισμοί; Οπου μπορείς να κάνεις ράφτινγκ και hydrospeed. Δηλαδή στον Λούσιο και στον Αλφειό, στον Εύηνο, στον Ταυρωπό, στον Αώο και στον Βοϊδομάτη, στον Αραχθο, στον Αλιάκμονα. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ποτάμια που συνδυάζουν την υδατική επάρκεια και την ικανοποιητική γεωμορφολογική καταλληλότητα με τις εντυπωσιακές διαδρομές. Το μόνο που χρειάζεται για να ανακαλύψουμε τη μαγεία και να νιώσουμε την αισθητική απόλαυση που υπόσχονται είναι πολύ κέφι και λίγο… θάρρος.

+ http://www.trekking.gr
+ http://www.nolimits.com.gr/
+ http://www.alpinclub.gr
+ http://www.peripeteia.gr/

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.