Μαρ 09
25
Υπάρχουν και απαραίτητα λιπαρά!
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 25 Μαρτίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Τρώγοντας πιο υγιεινά φαγητά και ζώντας πιο δραστήρια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής. Οι ειδικοί τονίζουν πως η λεγόμενη «κακή» LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση σωστών λιπαρών! Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Υπάρχουν και καλά λιπαρά και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των κυττάρων. Επειδή όμως το σώμα μας δεν τα παράγει, πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Ricardo Uauy Μ.D. Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της Χιλής, πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα ακόρεστα λιπαρά (σογιέλαιο, ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες) και λιγότερα κορεσμένα και trans λιπαρά (βούτυρο, λαρδί, λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά). Θα πρέπει επίσης να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι και λιγότερα αλμυρά φαγητά.
Η λανθασμένη εντύπωση ότι η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών είναι καλή, μας οδήγησε να καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες, κάτι που είναι εξίσου κακό με την κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών. Παίρνουμε ή χάνουμε κιλά ανάλογα με τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, εξηγεί ο Uauy. Δεν είναι η κατανάλωση λιπαρών αυτή που μας παχαίνει και προκαλεί καρδιακά νοσήματα.
Οι συστάσεις του IUNS (International Union of Nutritional Sciences) βασίζονται στις Οδηγίες για Δίαιτα, Διατροφή και Πρόληψη Χρονίων Νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βασίζονται σε λεπτομερή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα 25 ειδικών από όλο τον κόσμο, της οποίας ο καθηγητής Uauy ήταν επικεφαλής.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός εμφάνισης Στεφανιαίων Καρδιακών Νοσημάτων μπορεί να μειωθεί δραστικά με αλλαγές στη διατροφή.
Αυτό επιτυγχάνεται με αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά. Οι συστάσεις σχετικά με τα λιπαρά πρέπει να εστιάζουν στην αντικατάσταση κορεσμένων και trans λιπαρών με φυτικά έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με υδατάνθρακες δεν ωφελεί την καρδιά μας.
Τα ΜΜΕ πρέπει να τονίσουν την ανάγκη μείωσης της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και την ανάγκη αύξησης της φυσικής δραστηριότητας, αντί να συστήνουν μείωση της πρόσληψης ενέργειας μόνο από λιπαρά ως τρόπο μείωσης σωματικού βάρους, υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ποια λιπαρά ονομάζονται «απαραίτητα»;
«Τα λιπαρά οξέα LA και ALA θεωρούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ο οργανισμός μας τα έχει ανάγκη, γιατί δεν μπορεί να τα παράξει. Το λινολεϊκό οξύ (LA) βρίσκεται σε έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο ή το καρδαμέλαιο. Είναι απαραίτητο για τη συνθέση του αραχιδονικού οξέος (ΑΑ) -λιπαρό οξύ που μπορεί να ρυθμίζει πολλαπλές λειτουργίες.
Το α-λινολενικό οξύ (ALA) βρίσκεται σε έλαια όπως το σογιέλαιο, το κραμβέλαιο και το λινέλαιο. Χρειάζεται για την παραγωγή του ΕΡΑ -που θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες- και του DHA -που θεωρείται κλειδί σε λειτουργίες των οφθαλμών και του εγκεφάλου».
Ποιος τύπος λιπαρών είναι ωφέλιμος για την υγεία της καρδιάς και ποιος επικίνδυνος;
«Τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά είναι κακά για την καρδιά μας. Και τα δύο αυξάνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη, ενώ τα trans μειώνουν επιπλέον και την “καλή” HDL χοληστερόλη, που προστατεύει την καρδιά».
Τι θα απαντούσατε στην ερώτηση «βούτυρο ή μαλακές μαργαρίνες»;
«Οι μαλακές μαργαρίνες είναι καλύτερες από το βούτυρο. Για άλλες χρήσεις, φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, σογιέλαιο ή κραμβέλαιο κ.ά. αποτελούν επίσης καλή λύση».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/03/2009
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.