Σήμερα στη Γη κατοικούν 6,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και από την έναρξη της πανδημίας του HIV/AIDS πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Υπολογίζεται ότι το 35% των ατόμων με HIV λοίμωξη έχουν ταυτόχρονα μολυνθεί και με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Από αυτούς, 70% ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι δύο ασθένειες αντιπροσωπεύουν ένα θανατηφόρο συνδυασμό που είναι περισσότερο καταστροφικός από την κάθε ασθένεια ξεχωριστά. Ενα άτομο μολυσμένο με τον ιό HIV έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του ιού HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις, και η φυματίωση είναι μία από αυτές. Η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου ανθρώπων με AIDS. Η HIV λοίμωξη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου που μετατρέπει τη λανθάνουσα φυματίωση σε ενεργό φυματίωση, επιταχύνοντας τη μετάδοση της ασθένειας. Η HIV λοίμωξη κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωση της φυματίωσης και ακόμη πιο πολύ τη θεραπεία της ασθένειας, λόγω των παρενεργειών.

15 εκατομμύρια άνθρωποι με συν-λοίμωξη (φυματίωση και HIV/AIDS)

Την υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης και HIV παρουσιάζουν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η Ρωσία και οι πολυπληθείς χώρες της Ασίας. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιοχών είναι η ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας. Η HIV λοίμωξη αυξάνει κατά 50 και πλέον φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης φυματίωσης. Η καταλυτική σχέση μεταξύ μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και του HIV σημαίνει ότι στο μέλλον αναμένονται και άλλα εκατομμύρια νέων περιπτώσεων φυματίωσης.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καθιερωμένη θεραπεία κατά της φυματίωσης αναπτύχθηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και το τεστ που χρησιμοποιείται πιο συχνά αναπτύχθηκε πριν από έναν αιώνα, το 1882, και καταφέρνει να ανιχνεύσει μόνο τα μισά περιστατικά φυματίωσης. Επίσης, τα υπάρχοντα φάρμακα και τεστ για τη φυματίωση είναι λιγότερο προσαρμοσμένα για χρήση σε ασθενείς που πάσχουν και από HIV/AIDS.

Ωστόσο, η διάρκεια και η πολυπλοκότητα αυτής της θεραπείας (6-8 μήνες) έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να διακόπτουν ή να εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική αγωγή πριν από το τέλος της. Ετσι, κινδυνεύουν να αναπτύξουν πολυανθεκτική φυματίωση και εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση, η αντιμετώπιση της οποίας είναι δυσκολότερη και διαρκεί περισσότερο (18-24 μήνες). Με 450.000 νέα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης κάθε χρόνο παγκοσμίως, η ανθεκτικότητα στα φάρμακα αποτελεί ένα πρόβλημα που διογκώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όταν συσχετίζεται με τον ιό HIV, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από φυματίωση και HIV/AIDS μπορεί να πεθάνουν πολύ πριν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητά τους στα φάρμακα. Η χρησιμοποίηση των καθιερωμένων φαρμάκων για τη θεραπεία της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης, χωρίς να είναι γνωστό αν ένας ασθενής παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα φάρμακα, θα μπορούσε να καταδικάσει τον ασθενή σε θάνατο.

Η συνέχιση των καθιερωμένων στρατηγικών για την καταπολέμηση της φυματίωσης από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να αποβεί μοιραία, δεδομένης της επέκτασης της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Τα περιβάλλοντα, στα οποία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα κατά των φυματίωσης και HIV/AIDS, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι ομάδες των ΓΧΣ προσπαθούν να περιθάλψουν τη φυματίωση με τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την πανδημία του HIV.

Καθώς η φυματίωση συνιστά μείζονα απειλή για ανθρώπους με HIV/AIDS, οι ΓΧΣ παρέχουν αγωγή κατά της φυματίωσης στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους κατά του HIV/AIDS σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Καμπότζη, η Κένυα και η Ζάμπια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/03/2009Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

 • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Αρχεία

 • Ετικέτες

 • Αποποίηση ευθυνών

  Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.