Πονοκέφαλο προκαλεί στους εφήβους η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε ποσοστό 95%, ενώ ακολουθούν ζάλη, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου. Ομως και η… οικονομική κρίση προκαλεί πονοκεφάλους, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που αναζητούν ιατρική βοήθεια για επιδείνωση πονοκεφάλων, λόγω οικονομικών προβλημάτων!

Η μελέτη έγινε από το τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Orebro σε 2.000 Σουηδούς εφήβους 15-19 ετών. Το 99,6% των συμμετασχόντων στη μελέτη είχαν κινητό τηλέφωνο. Η χρήση του αύξανε με την αύξηση της ηλικίας από 55,6% στα 15 χρόνια σε 82,2% στα 19 χρόνια. Τα κορίτσια είχαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ενοχλήματα από τα αγόρια, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση hands-free ενσύρματων συσκευών δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.

Η ημικρανία είναι η μορφή κεφαλαλγίας που βασανίζει περισσότερο άτομα της παραγωγικής ηλικίας, αλλά και παιδιά. Στην εφηβεία, αλλά και σε νεαρή ηλικία υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες, ενώ στην παιδική ηλικία εξίσου αγόρια και κορίτσια.

Παράγοντες της πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι μεταξύ άλλων το stress, η λήψη οινοπνευματωδών ποτών, οι διαταραχές του ύπνου, η μη λήψη τροφής, καθώς και άλλοι παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια για τις κεφαλαλγίες ενοχοποιούνται και τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναλύοντας τη σχέση οφέλους και κινδύνου που μπορεί να υπάρχει από τη χρήση τους, ανακοίνωσε ότι οι ανησυχίες για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα υπολείπονται των ωφέλιμων αποτελεσμάτων τους.

Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, νευρολόγος, διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, με την ευκαιρία του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της, που αρχίζει αύριο στην Αθήνα, θα οργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού στις 22 Μαρτίου, καθώς θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των πασχόντων από κεφαλαλγία.

Επίσης, ο Α. Σπαντιδέας, παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος, τόνισε πως σε καταστάσεις μεγάλων κοινωνικών αναστατώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός, προσπαθώντας να διαφυλάξει τη σωματική του και κυρίως την ψυχική του ακεραιότητα, αμύνεται εκδηλώνοντας διάφορα συμπτώματα, όπως αϋπνίες, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, υπέρταση, άγχος, κατάθλιψη κ.λπ., που στόχο έχουν να τον προειδοποιήσουν, έτσι ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να προφυλαχθεί από ακόμα πιο δυσάρεστες συνέπειες, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, χθες ο ψυχίατρος Αλ. Ρομποτής επισήμανε ότι το 13,3% του γενικού πληθυσμού δεν κατορθώνει να διαχειριστεί σωστά τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συχνά πονοκεφάλους. Τέλος, ο νευρολόγος Δ. Μητσικώστας τόνισε ότι ένας τους τρεις ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τις κεφαλαλγίες τους αναφέρουν ανεπιθύμητη ενέργεια, που σχετίζει με το φόβο ότι το φάρμακο θα τους βλάψει!



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 19/03/2009



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.