Την τελευταία δεκαπενταετία η κατάσταση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από πολλές απόψεις. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι από 6 στους 10 αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στρέφονται προς την ασφάλεια του Δημοσίου.

 

Ειδικότερα για τη νέα γενιά, το τοπίο των οικονομικών αποδοχών είναι γκρίζο. Γι αυτό και αποκαλείται «γενιά των 700 ευρώ» ή και γενιά-καγκουρό. Γιατί οι χαμηλές αποδοχές δεν επιτρέπουν στη μεγάλη πλειονότητα των νέων να εγκαταλείψουν τον μάρσιπο της οικογένειας. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει τη μεγαλύτερη ηλικία αποχώρησης από την οικογένεια σε όλη την Ευρώπη που είναι τα 27 χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη Eurostat.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της VPRC, το 25% των μισθωτών έχουν καθαρές αποδοχές έως 750 ευρώ -το 67% από αυτούς είναι νέοι 18-34 ετών. Στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανεβάζουν το ποσοστό των νέων έως 30 ετών που αμείβονται μέχρι 700 ευρώ στο 56%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δύο στους τρεις 25χρονους έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 750 ευρώ.

 

Μισθολογικό χάσμα
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία τα τελευταία τρία χρόνια ο κατώτατος μηνιαίος μισθός παραμένει σταθερός.

 

Παραμένει καθηλωμένος στο επίπεδο ντροπής των 668 ευρώ, όταν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία και στο Λουξεμβούργο κυμαίνονται για το 2007 από 1.254 έως 1.570 ευρώ.

 

Βέβαια οι μισθοί των πτυχιούχων είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα. Αλλά και το μισθολογικό χάσμα, με τους πτυχιούχους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνεται. Η Ελλάδα διαθέτει το πιο κακοπληρωμένο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Watson Wyatt οι νεοπροσληφθέντες πτυχιούχοι στην Ελλάδα έχουν ετήσιες μεικτές αποδοχές 18.248 ευρώ.

 

Περίπου διπλάσιες είναι οι αποδοχές στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπερδιπλάσιες στη Γερμανία, όπου ανέρχονται σε 42.110 ευρώ.

 

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι όσοι έχουν διδακτορικό αμείβονται μόλις προσληφθούν με 24.370 ευρώ τον χρόνο.

 

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι όσοι έχουν διδακτορικό αμείβονται με 34% ή 6.122 ευρώ περισσότερα από έναν απόφοιτο πανεπιστημίου. Αντίστοιχα 3.444 ευρώ ή 23% παραπάνω από τους αποφοίτους λυκείου κερδίζουν οι πτυχιούχοι.

 

Μέσοι όροι ανά κλάδο
Από τα παραπάνω προκύπτουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων. Κατά μέσο όρο έπειτα από 25χρόνια ζωής, ο μισθός δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ τον μήνα.

 

ΓΙΑΤΡΟΙ: Οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΕΣΥ παίρνουν περίπου 800 ευρώ τον μήνα και αφού έχουν κάνει το αγροτικό τους. Οι επιμελητές Β, σε ηλικία άνω των 35 χρόνων, αμείβονται με 1.080 ευρώ, οι επιμελητές Α με 1.296 και οι διευθυντές με 1.512 ευρώ.

 

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Οι Μηχανικοί στο Δημόσιο παίρνουν 800 έως 850 ευρώ ως πρωτοδιόριστοι. Στα τεχνικά και στα γραφεία μελετών οι αμοιβές φτάνουν τα 950 ευρώ, ενώ στις βιομηχανίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Σύμφωνα με το μισθολόγιο των δασκάλων και καθηγητών οι μηνιαίες αποδοχές (καθαρές) του πρωτοδιόριστου ανέρχονται σε 984 ευρώ.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Η σύμβαση του ΔΣΑ προβλέπει για έμμισθες υπηρεσίες δικηγόρων καθαρές αποδοχές 980 ευρώ τον μήνα στον πρωτοδιόριστο. Ωστόσο, τα δικηγορικά γραφεία πληρώνουν τους συνεργάτες δικηγόρους με λιγότερα από 750 ευρώ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Παρά την ποικιλία και το χάσμα των αμοιβών των δημοσιογράφων υπολογίζεται ότι ο πρώτος μισθός διαμορφώνεται από 750 έως 800 ευρώ.

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ: Ο πρωτοδιόριστος αστυφύλακας αμείβεται με 850 ευρώ καθαρά τον μήνα και ο αξιωματικός με 960 ευρώ.

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ

  • Το 24% λαμβάνει μηνιαίο καθαρό εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 501 και 750 ευρώ.
  • Δύο στους τρεις μερικώς απασχολούμενους μισθωτούς έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα το οποίο δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (8 στους 10).
  • Τρεις στους τέσσερις μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η αναλογία μειώνεται σε έναν στους τρεις μισθωτούς. Πάνω από 1.251 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα λαμβάνει λιγότερο από το 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Το 10,1% των εργαζομένων κάνει δεύτερη δουλειά, έναντι 6% στην ΕΕ-27 και 5,9% στην EE-25.
  • Περίπου 25% των εργαζομένων εργάζεται χωρίς σύμβαση εργασίας, έναντι 7% στην ΕΕ-27.

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση