Ακόμα και ένα ποτήρι κρασί ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο στις γυναίκες να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, προειδοποίησαν ερευνητές της Οξφόρδης- κι αμέσως άρχισε η αμφισβήτηση. Όπως επισημαίνει ωστόσο η «Guardian», η συγκεκριμένη έρευνα, η Έρευνα Ενός Εκατομμυρίου Γυναικών, είναι η μεγαλύτερη του είδους στον πλανήτη- και επιπλέον δεν κινδυνολογεί, απλώς ενημερώνει.

Δεν είναι «ακόμα μία έρευνα» την οποία μπορεί κανείς να απορρίψει ελαφρά τη καρδία. Είναι μια τεράστια έρευνα, και στον τομέα αυτό, το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία. Εγκέφαλός της είναι η καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ, επικεφαλής του καρκινικού επιδημιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η Μπέραλ ήθελε να ανακαλύψει την αλήθεια για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τα υπέρ και τα κατά. Σύντομα συνειδητοποίησε πως για να πετύχει η έρευνά της, έπρεπε να είναι μαζική. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες- 1,3 εκατομμύριο, για να είμαστε ακριβείς- στρατολογήθηκαν στη Βρετανία, από το 1996 έως και το 2001. Οι περισσότερες ήταν 50 και κάτι, η βοήθειά τους ζητήθηκε την πρώτη φορά που πήγαν στο βρετανικό ΕΣΥ για μαστογραφία. Συμπλήρωσαν τρία αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη ζωή, τις συνήθειες και την υγεία τους. Απάντησαν σε εκατοντάδες ερωτήσεις: από το κατά πόσον προτιμούν στη μαγειρική το ελαιόλαδο ή το βούτυρο έως το πόσο συχνά νιώθουν ευτυχισμένες. Διότι στην πορεία, η Μπέραλ συνειδητοποίησε ότι είχε μπροστά της ένα «ερευνητικό χρυσωρυχείο» και δεν μπορούσε να περιοριστεί στην έρευνα για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Έθεσε λοιπόν στόχο με τους συνεργάτες της να καταρτίσουν ένα οριστικό πρόγραμμα δράσης για τη γυναικεία υγεία.

Τα κομμάτια του παζλ
Είναι ένα έργο που βρίσκεται ακόμα εν τω γίγνεσθαι, έχουν ωστόσο ενωθεί κάποια κομμάτια του παζλ. Μερικά μπορούν να μας ανησυχήσουν και άλλα να μας καθησυχάσουν. Οι ερευνητές, για παράδειγμα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κακές συνήθειες δεν μας στοιχειώνουν εφόρου ζωής- εφόσον απαλλαγούμε από αυτές. «Αν κόψεις το κάπνισμα, μέσα σε πέντε χρόνια ο κίνδυνος να εκδηλώσεις καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται στο ήμισυ», επισημαίνει στη «Guardian» η δρ Μπελάλ. «Η μόνη έκθεση για την οποία είμαι βέβαιη ότι προκαλεί μόνιμη βλάβη είναι η ακτινοβολία- οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μοιάζουν να είναι αναστρέψιμες». Έτσι και με το αλκοόλ: άπαξ και σταματήσει κανείς να πίνει, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μειώνεται.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι πρέπει όλες οι γυναίκες να υπακούσουμε πάραυτα και να απαρνηθούμε διά παντός ακόμα και το κρασί; Η απάντηση είναι όχι απαραίτητα. Μπορεί να έχουν όλες οι γυναίκες αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου εφόσον πίνουν, το πόσο σοβαρός όμως είναι αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από το πόσο υψηλός ή χαμηλός ήταν εξαρχήςμε βάση τα γονίδια που κληρονομήσαμε, τον τρόπο ζωής μας κ.ο.κ.

Όπως λέει η δρ Λέσλι Γουόκερ, από το Βρετανικό Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο, «μπορεί να έχουμε μόνο μια αδυναμία και αυτή να είναι τρία ποτήρια κρασί κάθε βράδυ. Αν όμως κάναμε 10 παιδιά πριν από τα 30, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα».

LΙΝΚ:

www.millionwomenstudy.org/

Διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα

ΠΕΡΑΝ της αναγκαιότητας να βλέπει κανείς τη συνολική εικόνα, επισημαίνει η «Guardian», κάθε άνθρωπος- κάθε γυναίκα στη συγκεκριμένη περίπτωση- αντιμετωπίζει διαφορετικά το κεφάλαιο «κίνδυνος». Ο καρκίνος του μαστού, για παράδειγμα. Ως πληθυσμική ομάδα, οι γυναίκες κινδυνεύουν κατά 9,5% να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού μέχρι τα 75. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12%- τον ανεβάζει δηλαδή στο 10,6%. Εφόσον μια γυναίκα θεωρεί πως δεν αντιμετωπίζει κάποιον άλλον υψηλό παράγοντα κινδύνου, όπως ας πούμε μια μητέρα ή μια αδελφή που υπέκυψε στην ασθένεια, και πιστεύει πως ένα ποτήρι την ημέρα κάνει τη ζωή της καλύτερη, ενδεχομένως να επιλέξει να αποδεχθεί τον επιπλέον κίνδυνο.

Αυτό, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, είναι το καλό με την Έρευνα Ενός Εκατομμυρίου Γυναικών: μας δίνει πληροφορίες, ώστε να είναι οι επιλογές μας ενημερωμένες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του αλκοόλ, μας πληροφόρησε ότι για κάθε επιπλέον αλκοολούχο ποτό που καταναλωνόταν καθημερινά, παρατηρήθηκαν ανά 1.000 γυναίκες 11 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του μαστού, 1 επιπλέον κρούσμα καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, 1 επιπλέον κρούσμα καρκίνου του ορθού και 0,7 επιπλέον κρούσμα καρκίνου του οισοφάγου, του λάρυγγα και του ήπατος. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι δικές μας. Το μόνο που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο είναι πως σε έναν κόσμο γεμάτο από μπερδεμένους τίτλους ειδήσεων, Ένα Εκατομμύριο Γυναίκες δεν μπορεί να κάνουν (τελείως) λάθος.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.