Αλιγάτορες κυκλοφορούν στις βρετανικές ακτές, μία τεράστια έρημος απλώνεται στη Βραζιλία, οι μυθικές πόλεις της Νέας Ορλεάνης, της Βενετίας, της Χο Τσι Μινχ και της Βομβάης έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια και ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει συρρικνωθεί κατά 90%.

Είναι ένα από τα πιο απαισιόδοξα, αλλά διόλου απίθανα επιστημονικά σενάρια για το προσεχές μέλλον. Οι εκπομπές των θερμοκηπιακών αερίων θα αυξήσουν τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου, αλλάζοντας το κλίμα του πλανήτη και την παγκόσμια γεωγραφία.

Επιστήμονες, οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιες θα είναι οι αλλαγές και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν για να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Για να γίνει αυτό, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται δραστική αναδιοργάνωση του κόσμου. Για επιβίωση του ανθρώπινου γένους δεν τίθεται θέμα, καθώς οι ειδικοί λένε πως 200 άτομα αρκούν για να διαιωνιστεί το είδος μας.

Η αύξηση είναι κοντά.
Η αύξηση των τεσσάρων βαθμών δεν ανήκει στη σφαίρα φαντασίας. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Μεταβολές προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα ανέβει από 2 ώς 6,4 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι μάλιστα λένε πως αυτό θα γίνει μέχρι το 2050. Αυτή η αύξηση θα είναι καταστροφική και θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια γεωγραφία. Τεράστιες εκτάσεις γης, σήμερα κατοικήσιμες και καλλιεργήσιμες, θα βρεθούν κάτω από τα κύματα ή στο έλεος της ερήμου. Οι πάγοι θα λειώσουν και οι δύο πόλοι θα γεμίσουν ουρανοξύστες. «Ο κόσμος μας πρέπει να προετοιμαστεί για αυτές τις αλλαγές και να καταστρώσει στρατηγικές προσαρμογής», λέει ο Μπομπ Γουότσον, πρώην πρόεδρος της επιτροπής. Το ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι πόσο χρόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας να αντιδράσουμε. Το κλίμα θα αλλάξει, αλλά η αλλαγή του δεν εξαρτάται μόνο από τα θερμοκηπικά αέρια που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα. Εξαρτάται και από το πόσο ευαίσθητο είναι το κλίμα στα αέρια αυτά. Όταν ξεπεραστούν κάποια όρια, ενεργοποιούνται οι αμυντικοί μηχανισμοί του κλίματος προκαλώντας ραγδαία εξάπλωση της υπερθέρμανσης.

«Προσαρμοστείτε». «Οι κλιματολόγοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους προσεκτικούς που λένε πως πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές και δεν σκέφτονται τις υψηλές θερμοκρασίες και σε αυτούς που λένε ότι οδεύουμε προς τη βέβαιη καταστροφή. Η μέση οδός είναι να δεχθούμε ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε από τώρα», λέει στο περιοδικό «Νew Scientist» ο Πίτερ Κοξ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία. Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι ότι μεγάλες περιοχές που σήμερα κατοικούνται και καλλιεργούνται θα γίνουν ακατοίκητες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας- κατά δύο μέτρα, λένε οι μετριοπαθείς προβλέψεις- θα καλύψει τις παράκτιες περιοχές. «Δύσκολα θα παραμείνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική αυτό τον αιώνα», λέει ο Τζέιμς Χάνσεν, κλιματολόγος στη ΝΑΣΑ. «Κι αν γίνει αυτό, η θάλασσα θα υψωθεί κατά 80 μέτρα».

Οι ευάλωτοι. Η μισή έκταση της ξηράς βρίσκεται στους Τροπικούς και αυτές οι περιοχές είναι οι πλέον ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές. Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές πλημμύρες, αλλά λόγω της ζέστης το νερό θα εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα η Ασία ωα υποφέρει από ξηρασία.

Οι αφρικανικοί μουσώνες θα ενταθούν πρασινίζοντας μία ζώνη νότια της Σαχάρας, αλλά η υπόλοιπη ήπειρος θα γίνει έρημος. Τα αποθέματα νερού θα μειωθούν στην Κίνα, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Η Σαχάρα θα φτάσει ώς την Κεντρική Ευρώπη. Το λειώσιμο των παγετώνων θα αποξηράνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια, ενώ το ίδιο θα γίνει στις Άνδεις και τα Ιμαλάια.

Κατοικήσιμες ζώνες. Έτσι, θα απομείνουν δύο κατοικήσιμες ζώνες, που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πρώτη θα αρχίζει από την Κεντρική Αμερική, θα διασχίζει τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ασία και την Ιαπωνία. Η δεύτερη θα καλύψει τη Μαδαγασκάρη, τη Νότια Αφρική, τα νησιά του Ειρηνικού, τη Χιλή και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας.

Τα μόνα μέρη που θα έχουν αρκετό νερό θα είναι σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. «Εκεί θα διατηρηθούν οι αγροτικές καλλιέργειες», λέει ο Τζέιμς Λάβλοκ, που ανέπτυξε τη θεωρία της Γαίας. «Ο υπόλοιπος κόσμος θα είναι μία έρημος με μικρές οάσεις».

ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ των θερμοκηπιακών αερίων θα κάνουν «καμίνι» τον πλανήτη, αλλάζοντας το κλίμα και την παγκόσμια γεωγραφία

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.