Σκέψεις, συναισθήματα ή και αποφάσεις, που κάθε άνθρωπος επιθυμεί να κρατά φυλαγμένα στα βάθη του μυαλού του, θα μπορούν σε λίγο καιρό να «υποκλέπτονται» με τη βοήθεια συσκευών που τομογραφούν ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες αυτές ενδιαφέρουν πολλούς. Από πολιτικούς ηγέτες μέχρι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η τελευταία ανεξερεύνητη περιοχή του κόσμου μας, ο εγκέφαλος, υποτάσσεται στην πρόοδο της νευροεπιστήμης.

O δρ Ντέιβιντ Λιούις είναι ένας Βρετανός νευροψυχολόγος, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνικές ηλεκτρονικής τομογραφίας εγκεφάλου, με σκοπό να βοηθήσει ορισμένες μεγάλες εμπορικές φίρμες να καταλάβουν τι προϊόντα μας αρέσουν και τι όχι. Ο ίδιος έχει εγκαθιδρύσει στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ μια εταιρεία που την ονόμασε «Εργαστήριο του μυαλού» και εκεί χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τhe Τimes» Τζον Νάις επιχείρησε να διαπιστώσει με ποιον τρόπο ένα μηχάνημα, όσο περίπλοκο και αν είναι, μπορεί να φανερώσει σε αυτόν που το χειρίζεται τις μύχιες σκέψεις του εγκεφάλου μας. Έτσι, όταν επισκέφθηκε τον Βρετανό καθηγητή, φόρεσε στο κεφάλι ένα ελαστικό σκουφάκι σαν κι εκείνο που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές, το οποίο όμως ήταν συνδεδεμένο με καλώδια και ηλεκτρόδια που κατέγραφαν τη δραστηριότητα τμημάτων του εγκεφάλου.

«Εργαστήριο μυαλού». Η δραστηριότητα αυτή αποτυπωνόταν υπό τη μορφή πολύχρωμων γραφικών παραστάσεων στην οθόνη ενός υπολογιστή. Ανάλογα με τις παραστάσεις που προβάλλονταν σε μια τηλεόραση, οι παραστάσεις ανεβοκατέβαιναν στην οθόνη του υπολογιστή, άλλαζαν χρώματα και φανέρωναν τις προτιμήσεις του δημοσιογράφου, την ευαρέσκεια ή τη δυσαρέσκεια σε κάποιο οπτικό ερέθισμα. Το «Εργαστήριο του μυαλού» μπορεί να καταλάβει τι νιώθει ένας άνθρωπος βλέποντας και ακούγοντας την ομιλία ενός πολιτικού αρχηγού και κατά συνέπεια να καταλάβει αν είναι ψηφοφόρος του ή όχι. Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να διακρίνει αν είναι οπαδός συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας, αν πιστεύει σε κάποια θρησκεία, τι προτιμά να αγοράζει όταν πηγαίνει βόλτα στα εμπορικά καταστήματα, αν κάνει ένοχες σκέψεις, αν λέει αλήθεια ή ψέματα (αυτό ακούγεται κοινότοπο!), αν ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε κάποιο φοβερό περιστατικό. Λέγεται, ότι αυτές οι τεχνικές ανάγνωσης του εγκεφάλου μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν ακόμη και λέξεις που σκεφτόμαστε.

Από τη Δικαιοσύνη. Η μέθοδος αυτή, που ορισμένοι την αποκαλούν «εγκεφαλοπειρατεία», έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σε ορισμένες, μάλιστα, χώρες αποτελεί συστατικό στοιχείο της λειτουργίας κάποιων κοινωνικών θεσμών, όπως η Δικαιοσύνη. Πριν από λίγους μήνες, ένα δικαστήριο στην Ινδία έκρινε ένοχη για φόνο μια 24χρονη φοιτήτρια, βασιζόμενο εν μέρει στο «εγκεφαλικό της αποτύπωμα». Η γυναίκα φορούσε στην αίθουσα του δικαστηρίου το ειδικό σκουφάκι ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και σε ερωτήσεις που της υποβάλλονταν για τις συνθήκες δολοφονίας του πρώην εραστή της ενεργοποιούνταν περιοχές του μυαλού που συνδέονται με τη μνήμη, προδίδοντας την παρουσία της και τη συμμετοχή της στον φόνο.

Σε άλλη περίπτωση στην ίδια χώρα, δύο ιερείς και μία μοναχή απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της διάπραξης φόνου, επειδή η εξέταση των εγκεφαλικών τους κυμάτων με την ίδια μέθοδο έδειξε ότι στο μνημονικό τους δεν υπάρχει καμία πληροφορία αποθηκευμένη που να σχετίζεται με το αποτρόπαιο περιστατικό.

Μαγνητική τομογραφία. Ο Βρετανός νευροψυχολόγος λέει ότι τις πληροφορίες από τη χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να τις συνδυάσει με τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση του βλέμματος, ώστε να καταλάβει τι είναι αυτό που μαγνητίζει τον εγκέφαλό μας. Μάλιστα, ο νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας Τζον Ντίλαν Χέινς έχει ανακαλύψει ότι οι προθέσεις μας, τα «θέλω» μας, αφήνουν ένα ενδεικτικό ίχνος στον εγκέφαλο. Υποστηρίζει ακόμα ότι αν υποβάλλει σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να προβλέψει τι είδους αγαθά σκοπεύει ένας άνθρωπος να αγοράσει μόλις βγει για ψώνια.

Αμφισβητούν την εγκυρότητά της

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ, που τείνει να αποκτήσει η μεθοδολογία της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας στο πλαίσιο της νευροεπιστήμης, εγείρει ήδη ηθικά ζητήματα αν όχι νομικά. Ο Χάνκ Γκρίλι που είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτής της τεχνικής. Λέει στην εφημερίδα «Τhe Τimes» ότι όλες αυτές οι εικόνες που προκύπτουν από την τομογραφία του εγκεφάλου και υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν μύχιες σκέψεις και προθέσεις, δεν είναι φωτογραφίες αλλά εικόνες από πληροφορίες ραδιοκυμάτων που δημιουργήθηκαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι οποίες ελήφθησαν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και εναρμονίστηκαν ή τροποποιήθηκαν κατά επιθυμητό τρόπο.

Με έναν σκούφο διαβάζουν το μυαλό των ανθρώπων

ΣΕ ΛΙΓΟ καιρό, ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που θα θέλει κανείς να αποσπάσει, θα έχει στη διάθεσή του και τον κατάλληλο σκούφο ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος! Για παράδειγμα, στην Αμερική επτά απόφοιτοι του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ίδρυσαν μια εταιρεία «νευρομάρκετινγκ», η οποία καταγράφει τις ενδόμυχες σκέψεις του εγκεφάλου όταν… παρακολουθεί λόγους ή συζητήσεις πολιτικών. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΕmSense λένε ότι ο σκούφος τους μπορεί με εντυπωσιακή ακρίβεια να εξακριβώσει ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που τυγχάνουν της αποδοχής των ψηφοφόρων, όταν ακούν τις υποσχέσεις πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, στον χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας, μια αεροδιαστημική εταιρεία έχει φτιάξει έναν σκούφο που διαβάζει το μυαλό ανθρώπων ειδικών στα αμυντικά θέματα, την ώρα που αυτοί κοιτούν προσεκτικά κατασκοπευτικές φωτογραφίες από δορυφόρους. Επειδή το υποσυνείδητο του εγκεφάλου «τρέχει» πολύ γρηγορότερα από το συνειδητό που διαδραματίζεται στους νεοφλοιούς, το μυαλό του ειδικού που κοιτά τη φωτογραφία μπορεί ασυνείδητα να διαπιστώσει κάτι ύποπτο σε αυτήν, προτού ο ειδικός το συνειδητοποιήσει. Έτσι, ο σκούφος υποκλέπτει από τον εγκέφαλο του ειδικού το ύποπτο στοιχείο που είδε στη φωτογραφία, προτού καν ο ίδιος αντιληφθεί ότι το είδε. Με τον τρόπο αυτό η ανάλυση των φωτογραφιών μπορεί να γίνει έξι φορές γρηγορότερη. Επίσης, με άλλου τύπου σκούφους μπορεί να διαγνωστεί πότε λέμε αλήθεια ή ψέματα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τέμπλ της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πρόσφατα ότι χρησιμοποιούμε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, όταν λέμε ψέματα: η έλικα του προσαγωγίου στο μέσο του εγκεφάλου δραστηριοποιείται, όταν είμαστε ειλικρινείς. Το ψέμα διεγείρει τον στεφανιαίο λοφό στο μπροστινό μέρος. Και επιπλέον απαιτεί από τον εγκέφαλο να καταβάλλει μεγαλύτερη δύναμη.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση