H αναζήτηση πλανητών παρόμοιων με τη Γη, όπου μπορεί να αναπτυχθεί ζωή, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Κέπλερ από τη NASA. Το διαστημόπλοιο έχει εξοπλιστεί με διαστημικό τηλεσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας ικανό να αναζητήσει και να εντοπίσει νέους εξωπλανήτες με συνθήκες όμοιες με αυτές που επικρατούν στον δικό μας.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της ΝΑSA που στοχεύει στην αναζήτηση τέτοιων ουράνιων σωμάτων με συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικρατούν στη Γη, που πραγματοποιούν τροχιά γύρω από το δικό τους Ηλιο, σε απόσταση ανάλογη με αυτή που χωρίζει τη Γη από τον Ηλιο, και θερμοκρασίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ζωής, όποια μορφή και αν έχει αυτή.

«Το Κέπλερ θα μας βοηθήσει να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας όσον αφορά κάποιες περιοχές του γαλαξία μας για τις οποίες δεν γνωρίζουμε και τόσο πολλά. Και οι ανακαλύψεις που ελπίζουμε να κάνουμε είναι δυνατόν κάποια στιγμή να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε ακόμα και την άποψη που έχουμε σήμερα για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Τζον Μορς, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής στη NASA σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Κέπλερ για τους πλανήτες θα μας δείξουν πόσοι είναι οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έτσι ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις επόμενες αποστολές μας», τόνισε. Το διαστημικό σκάφος Κέπλερ, αξίζει να σημειωθεί, είναι εξοπλισμένο με την πιο δυνατή διαστημική φωτογραφική μηχανή, που κατασκευάστηκε ώς σήμερα. Χάρη στα νέα όργανα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει μπορεί να εντοπίσει ακόμα και το πολύ αχνό φως που εκπέμπουν τα αστέρια όταν περνούν από μπροστά του.

Θα κοστίσει 600 εκατ. δολ.

Το κόστος της αποστολής θα υπερβεί τα 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η διάρκειά της δεν θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια, κατά τα οποία θα μελετήσει περισσότερα από εκατό χιλιάδες αστέρια που βρίσκονται στις περιοχές των αστερισμών της Λύρας και του Κύκνου στο γαλαξία μας. Ο Ουίλιαμ Μπορούσκι, ο ερευνητής που έχει αναλάβει το συντονισμό της αποστολής του Κέπλερ στο Ερευνητικό Κέντρο Εϊμς της ΝΑSΑ, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, επισήμανε ότι ελπίδα των επιστημόνων που οργανώνουν την επιχείρηση είναι να ανακαλύψουν πλανήτες όπου είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν μορφές ζωής.

«Στην πραγματικότητα αναζητούμε πλανήτες που δεν είναι ούτε υπερβολικά ψυχροί, ούτε υπερβολικά ζεστοί, αλλά είναι ακριβώς όπως τους θέλουμε. Αναζητούμε πλανήτες που ίσως να διαθέτουν στην επιφάνειά τους νερό σε υγρή μορφή, όχι πάγο».

Το τηλεσκόπιο, που σε όλη τη διάρκεια της αποστολής θα «κοιτά» σε ένα κομμάτι του ουράνιου στερεώματος μπορεί να αναζητεί τα αστέρια που επηρεάζονται από τους πλανήτες τους. Σε θεωρητικό επίπεδο οι πλανήτες μεγέθους Γης χρειάζονται ένα χρόνο για να ολοκληρώσουν μία πλήρη τροχιά. Κατά συνέπεια το Κέπλερ, που έχει χρόνο ζωής τρία χρόνια, θα μπορέσει να κάνει χρήσιμες διαπιστώσεις.

«Αν το Κέπλερ εντοπίσει πολλούς πλανήτες σαν το δικό μας, στην ουσία σημαίνει ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες να βρούμε ζωή και σε άλλα μέρη του γαλαξία μας», λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος. «Αν από την άλλη δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε άλλους, αυτό αυτομάτως θα μας πει ίσως ότι είμαστε μόνοι».

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση