Θύμα της οικονομικής κρίσης έχει πέσει η San Francisco Chronicle, η μεγαλύτερη εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο και μία από τις πιο σημαντικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αφού κατέγραψε ζημίες ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, κρίνεται πλέον ιδιαιτέρως ασύμφορη και υπάρχει πιθανότητα να κλείσει πολύ σύντομα. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Hearst Corp ανακοίνωσε ότι ήδη προχωρεί σε «σημαντικές» περικοπές προσωπικού, ενώ επίκειται η απόφασή της για το αν θα κλείσει την εφημερίδα ή θα την πουλήσει.H 12η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ San Francisco Chronicle απασχολεί 275 δημοσιογράφους και είναι η 12η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, με εβδομαδιαία κυκλοφορία κατά μέσο όρο, 339.430 φύλλα. Ιδρύθηκε το 1865 και με τη βοήθεια εκπροσώπων του λογοτεχνικού χώρου, όπως ο Μαρκ Τουέιν, απέσπασε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία δυτικά του Μισισιπή. Κάλυψε τα σοβαρότερα γεγονότα στην ιστορία της πόλης, από τον σεισμό και τη φωτιά του 1906 έως τη δολοφονία του δημάρχου της Τζορτζ Μοσκόν και την εκλογή του πρώτου δεδηλωμένου ομοφυλόφιλου αξιωματούχου της πολιτείας, Χάρβεϊ Μιλκ, το 1978.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Hearst Corp, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να κλείσει και έτερη εφημερίδα του ομίλου, η Seattle Post-Intelligencer της Δυτικής Ακτής, εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας της και της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Ο ίδιος δήλωσε ότι η San Francisco Chronicle έχει χάσει τεράστια ποσά από το 2001, ένα χρόνο αφότου αγοράστηκε από τον Χιρστ. H ίδια εταιρεία εκδίδει πολλά άλλα έντυπα στις ΗΠΑ, όπως οι εφημερίδες Times Union και Houston Chronicle και τα περιοδικά Marie Claire και Oprah Magazine. Τουλάχιστον εκατό υπάλληλοι της Chronicle συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα των συσκέψεων για να ενημερωθούν για τις επικείμενες απολύσεις από τον διευθυντή, Γουόρντ Μπούσι και τον εκδότη, Φρανκ Βέγκα, αφού προηγουμένως εκλήθησαν να παρευρεθούν υποχρεωτικά στη συνάντηση. Το μέλλον τώρα διαγράφεται αβέβαιο για τους περισσότερους συντάκτες της San Francisco Chronicle και των άλλων υποψηφίων θυμάτων της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι αναζητούν αγωνιωδώς νέες πηγές εισοδήματος.

«Δεν έχω χρόνο για σας εκτός αν μου τηλεφωνείτε για να μου προσφέρετε δουλειά» ήταν η απάντηση ενός ρεπόρτερ της εφημερίδας σε συνάδελφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που κάλυπτε το θέμα των απολύσεων. Οι δραστικές περικοπές των δαπανών της εφημερίδας αναμένεται να γίνουν εντός των προσεχών εβδομάδων. «Αυτές οι αλλαγές έχουν στόχο να δώσουν στην Chronicle την καλύτερη δυνατόν ευκαιρία επιβίωσης», δήλωσαν τα στελέχη της Hearst, Φρανκ Μπένακ και Στίβεν Σβαρτς. «Εξαιτίας των σαρωτικών αλλαγών που υφίστανται οι εφημερίδες παντού, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα που θα φέρουν την ισορροπία ανάμεσα στο κόστος παραγωγής της Chronicle και στα έσοδά της»…

«Η επιβίωση είναι το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε», τόνισαν οι κ. Μπένακ και Σβαρτς. «Αλλά χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αναζητήσουμε εσπευσμένα κάποιον αγοραστή ή εάν δεν βρεθεί ο αγοραστής να κλείσουμε την εφημερίδα».

Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.