Οι φοιτητές αυξάνονται, οι υποδομές και ο αριθμός των διδασκόντων παραμένουν «στάσιμα» ? Ενα ακόμη τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των φοιτητών. Πρόκειται για το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η γενική συνέλευση του οποίου αποφάσισε επ? αόριστον αναστολή της λειτουργίας του λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Οικονομικό Κρήτης, τη Φιλοσοφική Κρήτης και τα Παιδαγωγικά Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

«Το τμήμα είναι ένα από τα πιο καινούργια του πανεπιστημίου, καθώς λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας. Μέσα στα χρόνια αυτά έχει καταφέρει να εντάξει στις τάξεις του υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακούς, με προσκλήσεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ομως, αυξήθηκαν οι φοιτητές με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι αίθουσες και τα εργαστήρια» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης. Ενδεικτικά, το τμήμα δέχτηκε τους 60 πρώτους του φοιτητές το 2001. Ομως το 2008 ο αριθμός των εισακτέων έφτασε τους 90. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο αυξανόταν και ο αριθμός των φοιτητών στα τμήματα στις αίθουσες και στα εργαστήρια, που έως τώρα «φιλοξενούν» το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Οι φοιτητές του τμήματος χρησιμοποιούν τις υποδομές της ιατρικής, του φυσικού, του χημικού, της πληροφορικής, που όμως δεν μπορούν να δανείζουν πλέον τις αίθουσές τους. Το τμήμα προήλθε από σύμπτυξη αντικειμένων από τα «παραδοσιακά» τμήματα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στη δίνη του κυκλώνα, καθώς και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Παιδαγωγικό του ίδιου ιδρύματος διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε διδάσκοντες και υποδομές. Βέβαια, είναι μόνο δύο από τα πολλά τμήματα που ζητούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αύξηση της χρηματοδότησής τους και επίλυση των λειτουργικών τους προβλημάτων. Μάλιστα, τα αιτήματα είναι παλιά αλλά «ανανεώνονται» κάθε χρόνο, όπως «ανανεώνονται» και τα προβλήματα. Ενδεικτικό είναι ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ζητάει εδώ και δύο χρόνια νέες οργανικές θέσεις πανεπιστημιακών και διοικητικού προσωπικού.

Επίσης, η πρόσφατη παραίτηση του πρύτανη του Παν. Αιγαίου, Ανδρέα Τρουμπή, ανέδειξε τα προβλήματα του ιδρύματος, το οποίο αδυνατεί να προσλάβει πανεπιστημιακούς σε θέσεις μονίμων, ενώ δαπανά κονδύλια για τις συμβάσεις διδασκόντων.

Υποτυπώδεις υποδομές

Εκτός από τα περιφερειακά, τα προβλήματα έχουν φθάσει και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Ενδεικτικό είναι ότι οι πανεπιστημιακοί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις των τουλάχιστον 2.000 φοιτητών του τμήματος, ενώ καθώς οι κτιριακές υποδομές είναι υποτυπώδεις, αναγκάζονται πολλοί φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα όρθιοι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, κορυφώνονται οι διαδικασίες στο υπουργείο Παιδείας ενόψει της ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το 2009?2010. Με βάση τα αιτήματα των ιδρυμάτων, ο αριθμός θα έπρεπε να μειωθεί έως και 50% σε κάποια ΑΕΙ. Τελικά, όμως το υπουργείο Παιδείας αναμένεται και φέτος να πλειοδοτήσει?

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση