Ένα και μόνο γονίδιο ευθύνεται για το κατά πόσο οι άνθρωποι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει το γονίδιο 5-HTTLPR ως ρυθμιστικό του τρόπου λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η ορμόνη αυτή μεταφέρει χημικά σήματα μεταξύ των νευροκυττάρων, ενώ έχει σχετισθεί άμεσα με την ανθρώπινη διάθεση. Πολλά αντικαταθλιπτικά μάλιστα επιδιώκουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης τρεις παραλλαγές του γονιδίου. Δύο από αυτές συνδέθηκαν μάλιστα με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή απόπειρας αυτοκτονίας. Σε αντίθεση με την τρίτη παραλλαγή, θεωρείται επίσης ότι προκαλούν υπερβολικές νευροχημικές αντιδράσεις σε αγχώδεις καταστάσεις.

Τρεις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία, μελέτησαν την επίδραση των διαφορετικών παραλλαγών της ορμόνης και των αποτελεσμάτων στον οργανισμό. Οι 97 συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολούθησαν μια σειρά από slides, καθένα από τα οποία περιείχε δύο εικόνες που χρησιμοποιούνται σε ψυχομετρική αξιολόγηση. Οι εικόνες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: Οι αρνητικές σχεδιάστηκαν για να εμπνέουν φόβο και άγχος, οι ερωτικές και οι ουδέτερες.

Οι 16 συμμετέχοντες που είχαν την τρίτη παραλλαγή του γονιδίου, έδειξαν να αγνοούν τις αρνητικές εικόνες, εστιάζοντας στις όμορφες. Αντίθετα, όσοι είχαν τις δύο άλλες παραλλαγές συμπεριφέρθηκαν ακριβώς αντίθετα. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η γενετική τάση να κοιτάμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων είναι ένας μηχανισμός που υποδηλώνει την αντοχή στις γενικές αγχώδεις καταστάσεις», καταλήγει η μελέτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.