Τι μπορούμε να φάμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας; Μια γενική απάντηση θα ήταν τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικώς τα υγιεινά, μη επεξεργασμένα προϊόντα που δεν έχουν συντηρητικά, δεν συσσωρεύουν λίπη στο σώμα μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ωστόσο, ο όρος «υγιεινή διατροφή» είναι ευρύς. Θα μας ήταν ίσως πιο χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες ομάδες τροφών θεωρούνται οι πλέον κατάλληλες για να βελτιώσουν ορισμένες λειτουργίες και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας.

 

Τι είναι προτιμότερο να φάμε, για παράδειγμα, αν θέλουμε να διευκολύνουμε τη χώνεψη και τον ύπνο μας, τι θα μας θωρακίσει καλύτερα απέναντι σε ένα κρυολόγημα ή με τι θα βελτιώσουμε την όρασή μας και πώς θα συμβάλουμε στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου;

 

Ο παρακάτω οδηγός είναι ένας «μπούσουλας» για «εύστοχες» διατροφικές επιλογές, βοτάνων και μπαχαρικών. Αρκεί να θυμάστε ότι οι τροφές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και ναι μεν κάνουν καλό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν από μόνες τους να θεραπεύσουν παθήσεις.

 

Θα πρέπει η πρόσληψή τους να είναι συστηματική και να συνδυάζεται με έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς άγχος, με αρκετές ώρες ύπνου και συχνή γύμναση.

 

Τροφές για την όραση: καρότα, φράουλες, λιναρόσποροι.

 

Για ενέργεια και για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου: μέλι, φασκόμηλο, καλαμπόκι, σύκο, σταφίδες, τόνος, μπακαλιάρος, κοτόπουλο, πράσινα φασολάκια, λεμόνι, σπανάκι, μελιτζάνα.

 

Για την πρόληψη του καρκίνου και των μακροχρόνιων ασθενειών: λάχανο, ντομάτα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ψωμί σικάλεως, βασιλικός, πράσο, κεράσι, πράσινο τσάι.

 

Για τον έλεγχο της πίεσης: μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, ελιές, σταφύλια, μαρούλι.

 

Για να χορταίνετε χωρίς να γεμίζετε με λιπαρά τον οργανισμό σας: γιαούρτι, τυρί, γάλα, ζυμαρικά, σιτάρι ολικής αλέσεως, καρπούζι, ασπράδια αβγού, πατάτες, αμύγδαλα, λυθρίνι.

 

Για τη βελτίωση της χώνεψης και καλύτερο ύπνο: αβοκάντο, μήλο, ανανάς, πεπόνι, καστανό ρύζι, μαυρομάτικα φασόλια, σπαράγγι, γκρέιπφρουτ.

 

Για την πρόληψη κρυολογήματος, ιγμορίτιδας και πονόλαιμου: χυμός πορτοκαλιού, λεμόνι, πράσινο τσάι, κολοκυθόσποροι, βερίκοκο, σκόρδο, κανέλα, δενδρολίβανο, θυμάρι.

 

Για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης εκζέματος: χαμομήλι, καρότο, σγουρό λάχανο, εχινάκεια (βότανο), κολοκυθόσποροι, καρύδι, κουκουνάρι.

 

Για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας: παντζάρι, μπρόκολο, ανανάς, κρεμμύδι, σκουμπρί, σουσάμι και σησαμέλαιο.

 

Για την καταπολέμηση του άσθματος: μπρόκολο, καρότο, σκόρδο, πράσινο τσάι, τσουκνίδα, παπάγια, κόκκινη πιπεριά, γλυκοπατάτα.

 

Για την αύξηση της παραγωγικότητας: νερό, σολομός, γαρίδες, γαλοπούλα, δαμάσκηνα, γλυκοπατάτα, παπάγια, αχλάδι, άνηθος, κουνουπίδι.

Ανακτήθηκε από: http://www.tovima.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.