Για όσους δουλεύουν στα γραφεία του Facebook στο Πάλο Αλτο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι απλά ο άνθρωπος που αργεί περισσότερο από όλους να ξυπνήσει. Και γιατί να βιαστεί άλλωστε; Τα χρόνια που μέσα από τον κοιτώνα του στο Χάρβαρντ οργάνωνε, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μόνο, αυτό που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη μανία του Δικτύου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

O Μr. Facebook

 

Γεννημένος το 1984 στη Φλόριντα, μοναδικός γιος μιας οικογένειας γιατρών ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Γυμνάσιο, φτιάχνοντας παιχνίδια και προγράμματα για να βοηθήσει την καλύτερη επικοινωνία των υπαλλήλων του πατέρα του. Μετά την άρνησή του να γίνει υπάλληλος της America On Line και της Microsoft, γράφτηκε στο Χάρβαρντ και ξεκίνησε να «κατασκευάζει» πιλοτικά προγράμματα για την επικοινωνία των φοιτητών μεταξύ τους. Το 2003 θα «ανέβαζε» στο Δίκτυο το facemash.com σαν διαμαρτυρία για την έλλειψη από πλευράς πανεπιστημίου μιας ενδελεχούς βάσης με φωτογραφίες των φοιτητών.

 

Η πλατφόρμα θα κατέβαινε ύστερα από τέσσερις ώρες, μετά τις κατηγορίες για παραβίαση της ασφάλειας του ιδρύματος. Το 2004 θα δημιουργούσε μια βάση δεδομένων για ένα συγκεκριμένο μάθημα στο οποίο ο κάθε φοιτητής θα «ανέβαζε» πληροφορίες, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια από τις καλύτερες εξεταστικές στην ιστορία του Χάρβαρντ, με όλους τους μαθητές να περνούν το μάθημα με καλούς βαθμούς.

 

Στις 4 Φεβρουαρίου 2004, από το δωμάτιό του θα «ανέβαζε» το Facebook, περίπου όπως το γνωρίζουν σήμερα τα δισεκατομμύρια των χρηστών του. Γρήγορα θα το εξάπλωνε και σε συγγενή πανεπιστήμια, αποκτώντας εκατοντάδες χρήστες μόλις τον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

 

Ο Ζούκερμπεργκ θα εγκατέλειπε το Χάρβαρντ, θα μετέφερε την «επιχείρηση» του στο Πάλο Αλτο, το 2006 η πλατφόρμα θα ενισχυόταν με την εφεύρεσή του να μπορείς να παρακολουθείς τι ακριβώς κάνουν οι φίλοι σου τη στιγμή που είσαι online, το Facebook θα γινόταν πιο δημοφιλές και από το MySpace και το 2008 ο Ζούκερμπεργκ θα ανακηρυσσόταν ως ο νεότερος ?μόλις 24 ετών? δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

 

Η περιουσία του σήμερα ανέρχεται στο ενάμισι δισ. δολάρια και δεν είναι τυχαίο πως οι αναλυτές της «περίπτωσής» του προσπαθούν -όχι άδικα- να βρουν ομοιότητες στην ιστορία του με τον μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς. Και οι δύο παράτησαν το Χάρβαρντ, και οι δύο υπήρξαν υπεύθυνοι για μικρές εταιρείες που στη συνέχεια υπήρξαν πιο προσοδοφόρες και από τα πιο τρελά όνειρα του μέσου ανθρώπου. Και οι δύο κατάκτησαν την κορυφή των ετησίων λιστών του Forbes πριν κλείσουν τα 40.

 

 

 

Κύριε Ζούκερμπεργκ, όπως κάθε άλλη εταιρεία στο Ιντερνετ, το Facebook δεν φτιάχτηκε με σκοπό να φέρει κέρδος. Εχετε κέρδη από τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη λειτουργία του;

 

Ο στόχος μας είναι να εξαπλωθεί το Facebook σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 100 εκατομμύρια χρήστες. Μοιάζει ήδη μεγάλος αριθμός, αλλά δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή. Υπάρχουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια άνθρωποι που μπορούν να επωφεληθούν από το Facebook.

 

Μέχρι στιγμής αρνηθήκατε κάθε προσφορά να πουλήσετε την εταιρεία -εκτός από το 1,6% που πουλήσατε στη Microsoft έναντι του ποσού των 240 εκατομμυρίων δολαρίων. Πότε θα ξεκινήσετε να πουλάτε;

 

Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν και άλλες δελεαστικές προσφορές. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να εξελίξουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

 

Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για επιτυχημένες πλατφόρμες του Δικτύου είναι συνήθως μανιακοί με τους υπολογιστές. Είστε και εσείς;

 

Ασχολήθηκα στη ζωή μου πολύ με τα μαθηματικά, τους υπολογιστές και τις επιστήμες. Αλλά διασκέδαζα πολύ και με τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά. Μη γελάτε! Αυτές είναι οι πιο χρήσιμες γλώσσες. Μη θεωρήσετε ότι είμαι ένας «σπασίκλας», που μόνο διαβάζει. Κάνω και αθλητισμό. Το κούρεμα του γκαζόν είναι το πάθος μου.

 

Είστε επικριτικός σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιστεύετε ειλικρινά ότι η τηλεόραση και οι εφημερίδες έχουν πια «πεθάνει»;

 

Πιστεύω ακράδαντα στην υψηλού επιπέδου πληροφόρηση, η οποία θα παραμένει για πάντα σημαντική. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο αποκτούμε τις πληροφορίες. Αντί για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι φίλοι θα αποδειχθούν στο μέλλον η σημαντικότερη πηγή πληροφοριών. Ο κόσμος θα ενδιαφέρεται για ένα τραγούδι ή ένα βίντεο που του στέλνει ένας φίλος παρά γι? αυτό που διάλεξε ένας δημοσιογράφος.

 

Οι επικριτές του Δικτύου πιστεύουν πως το Facebook, το MySpace και όλες οι παρόμοιες πλατφόρμες λειτουργούν περισσότερο ως μέσα ηδονοβλεψίας παρά ως πηγή πληροφόρησης και δικτύωσης. Είναι αλήθεια αυτό;

 

Φυσικά και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα θέλει πραγματικά να επικοινωνήσει. Αν εξασφαλίσεις την ασφάλεια του ποιος ελέγχει τι γράφεται και ποιος το διαβάζει, τότε οι χρήστες απελευθερώνονται και μοιράζονται τις φωτογραφίες τους, τις πληροφορίες που θεωρούν σημαντικές…

 

Πώς περίπου είναι μια φυσιολογική μέρα σας στη δουλειά;

 

Φτάνω στο γραφείο γύρω στις δέκα και μένω μέχρι αργά το βράδι.

 

Λέγεται ότι δεν χρησιμοποιείτε ποτέ ξυπνητήρι…

 

Είναι αλήθεια. Είτε ξυπνάω μόνος μου, είτε με ξυπνούν άνθρωποι από την εταιρεία γιατί θέλουν κάτι να με ρωτήσουν.

 

Ξεκινήσατε το Facebook όταν ήσασταν στο Χάρβαρντ. Πώς περάσατε εκεί;

 

Συνάντησα σημαντικούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι από τους συμφοιτητές μου, αλλά και καθηγητές, ήταν οι πρώτοι που προσέλαβα όταν μετακόμισα τα γραφεία του Facebook στο Πάλο Αλτο. Υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι του Χάρβαρντ ανάμεσα στους πρώτους 50 υπαλλήλους. Και συνεχίζουμε ακόμη να κινούμαστε στο ίδιο πνεύμα: η εταιρεία θέλουμε να μοιάζει με τη ζωή σε ένα πανεπιστήμιο. Υπάρχουν παντού λευκοί πίνακες, όπου ο καθένας που έχει μια ιδέα τη γράφει για να την μοιραστεί με τους άλλους.

 

Το 2007 συμμετείχατε στο World Economic Forum στο Νταβός. Πώς σας φάνηκε η εμπειρία;

 

Διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά θέλουν έναν καλύτερο κόσμο. Είναι φυσιολογικό να κατηγορεί κανείς τις μεγάλες βιομηχανίες για το γεγονός ότι ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος. Αλλά αυτή η κατηγορία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι μεγάλοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τη δύναμη τους σαν εργαλείο για να αλλάξουν τον κόσμο.

 

Ο κόσμος σας παραλληλίζει συχνά με τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

 

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ένα πολύ ταλαντούχο πλάσμα. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι, αλλά δεν ξεκίνησαν όλοι επιτυχημένες εταιρείες. Κάποιοι έγιναν γιατροί και άλλαξαν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.

 

Πώς αντιμετωπίζετε όσους σας φθονούν;

 

Προσπαθώ να τους αγνοώ.

 

Είναι δύσκολο να βρείτε δώρα γενεθλίων για τους φίλους και την οικογένειά σας όταν είστε δισεκατομμυριούχος;

 

Είναι μύθος ότι όλοι στο Facebook είναι πλούσιοι.

 

Οχι όλοι, αλλά τουλάχιστον εσείς. Είστε κάτοχος του ενός τρίτου της εταιρείας.

 

Κανείς όμως δεν γνωρίζει την αξία των μετοχών μου. Και το ποσό στο οποίο αντιστοιχούν είναι εικονικό. Το οποίο σημαίνει πως δεν τα έχω. Γι? αυτό δεν νοιάζομαι για τα χρήματα. Δεν νιώθω ότι είμαι πλούσιος. Ζω σε ένα μικρό διαμέρισμα και έως πρόσφατα κοιμόμουν σε ένα στρώμα στο πάτωμα.

 

Μεγαλώσατε στη Νέα Υόρκη μαζί με τις τρεις αδερφές σας. Τι σας αρέσει περισσότερο στην οικογένειά σας;

 

Οι αδερφές μου ζουν κοντά μου. Η μία δουλεύει μαζί μου και η άλλη σπουδάζει στην Καλιφόρνια.

 

Αλλά με το Facebook δεν πρέπει πια να έχετε πρόβλημα να είστε «κοντά» στην οικογένειά σας.

 

Οι γονείς μου ζουν στην Ανατολική Ακτή, όπως και η τρίτη μου αδερφή. Τώρα πια χρησιμοποιούν κι αυτοί το Facebοοκ, οπότε μπορούμε να επικοινωνούμε πιο συχνά. Τώρα μπορώ να παρατηρώ τι συμβαίνει στις ζωές τους καθημερινά.

 

To Facebook με αριθμούς

  • Διεθνώς οι χρήστες του Facebook έχουν φτάσει με την έναρξη του 2009 τα 150 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι είναι πάνω από 30 χρόνων και οι περισσότεροι γυναίκες.
  • Κάθε μέρα ξοδεύονται 3 δισεκατομμύρια λεπτά στο Facebook διεθνώς.
  • Περισσότεροι από 70% των χρηστών παγκοσμίως βρίσκονται εκτός Η.Π.Α.
  • Το 90% των χρηστών, διεθνώς, χρησιμοποιεί το Facebook για να επικοινωνήσει με τους φίλους του. Με σειρά προτεραιότητας οι υπόλοιποι λόγοι επίσκεψης στο Facebook είναι τα παιχνίδια της πλατφόρμας, η περιέργεια για τα προσωπικά στοιχεία αγνώστων, το φλερτ.
  • O αριθμός των φωτογραφιών που καταχωρούνται καθημερινά στο Facebook, παγκοσμίως, αγγίζει τα 14 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα

  • Η πλειονότητα (62%) των χρηστών του Facebook δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη παρόμοια ιστοσελίδα.
  • Οι περισσότεροι χρήστες (75%) είναι ηλικίας 25-35.
  • Το 59% των χρηστών επισκέπτεται το Facebook συχνότερα από μία φορά την ημέρα.
  • Μόλις το 28% των χρηστών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Facebook για αναζήτηση ερωτικού συντρόφου και για γνωριμίες.
  • Ο Ζούκερμπεργκ βρίσκεται στα δικαστήρια με τρεις συμμαθητές του από το Χάρβαρντ, οι οποίοι τον κατηγορούν για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Christoph Koch

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.