Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στους επιστημονικούς κύκλους ότι το διαστημικό όχημα «Φοίνικας» της ΝΑΣΑ είχε μεταδώσει στη διάρκεια της πεντάμηνης παραμονής του στον Αρη τις πρώτες εικόνες που απεικονίζουν σταγονίδια νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μέχρι τώρα, η παρουσία νερού στον αρκτικό Βορρά του «αφιλόξενου» πλανήτη -όπου προσγειώθηκε το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα- ήταν αβέβαιη, αφού οι επιστήμονες δεν διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη ενός εκ των βασικών συστατικών της ζωής σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Η εικόνα που, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, πιστοποιεί την ύπαρξη νερού στον Αρη
Η εικόνα που, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, πιστοποιεί την ύπαρξη νερού στον Αρη

 

Δημοσίευμα της επιθεώρησης «Νιου Σάιεντιστ», επικαλούμενο δηλώσεις μελών της αμερικανικής διαστημικής αποστολής, αποκαλύπτει τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε ο «Φοίνικας» , όπου απεικονίζονται σταγονίδια, τα οποία «κατάβρεξαν» το ριναίο σκέλος του διαστημικού οχήματος κατά την προσγείωση.

 

Για τον Νίλτον Ρίνο, μέλος της αποστολής «Φοίνιξ», η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία σταγονιδίων είναι η ακόλουθη:

 

«Πρόκειται για σταγόνες από αλατούχο νερό που δημιουργήθηκαν με την απορρόφηση υδάτινων ατμών από την ατμόσφαιρα»…

 

Για τους αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, η τολμηρή διαπίστωση μελών της ομάδας του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος αιτιολογείται, σε μεγάλο βαθμό, από την τελευταία ανακάλυψη της φιλόδοξης αμερικανικής αποστολής.

 

Πειράματα
Από τα πιο πρόσφατα πειράματα στο έδαφος του Αρη, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν με την παρουσία δύο ορυκτών, του ανθρακικού ασβεστίου (βασικού συστατικού του ασβεστόλιθου, που σχηματίζεται με αλληλεπίδραση με το νερό) και του πυριτικού άλατος – το άλας μπορεί να κρατήσει το νερό σε υγρή μορφή σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

 

Στην περιοχή όπου προσεδαφίστηκε ο «Φοίνικας», οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη δεν ξεπέρασαν τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου καθ όλη τη διάρκεια της πεντάμηνης αποστολής του. Ωστόσο, το αλατούχο νερό μπορεί να διατηρηθεί σε υγρή μορφή σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια του πυριτικού άλατος φαίνεται ότι ενισχύθηκε το «αντιψυκτικό φαινόμενο».

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ EPEYNA

  • Από τη δεκαετία του 70, τα διαστημόπλοια είχαν μεταδώσει εικόνες βαθιών καναλιών και φαραγγιών στον Αρη, που υποδήλωναν ότι κάποτε έρεε νερό. Ομως η παρουσία νερού σε υγρή μορφή ήταν αβέβαιη σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
  • Στις 25 Μαϊου του 2008, ο «Φοίνικας» προσγειώνεται στον αρκτικό Βορρά του Αρη για να δώσει πληροφορίες στη Γη για το αν το αρειανό περιβάλλον είναι φιλικό στη μικροβιακή ζωή.
  • Τον Ιούνιο του 2008, ο «Φοίνικας» ανακαλύπτει ότι το αρειανό έδαφος είναι ελαφρώς αλκαλικό και περιέχει σημαντικά ορυκτά και θρεπτικές ουσίες.
  • Ενα μήνα αργότερα, έχουμε τη μεγαλύτερη έως τώρα ανακάλυψη για τον Κόκκινο Πλανήτη για την οποία υπερηφανεύεται ιδιαίτερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία: η επιβεβαίωση της παρουσίας πάγου. Εδώ και καιρό οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι υπήρχε νερό θαμμένο κάτω από τις βόρειες πεδιάδες, ο «Φοίνικας», όμως, επιβεβαίωσε ότι κάτω από την επιφάνεια κοντά στον Βόρειο Πόλο υπάρχει στρώμα παγωμένου νερού. Το ερώτημα που εξακολουθεί να ταλανίζει τους επιστήμονες είναι αν ποτέ το στρώμα λειώνει ή έχει λειώσει στο παρελθόν, πράγμα που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη ζωής.

 Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.