Συνθήκες… ασφυξίας λόγω του μεγάλου αριθμού εισακτέων αλλά και των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές επικρατούν σε περιζήτητα – υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ.

SΟS από δύο σχολές

 

Ηδη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, δύο Παιδαγωγικά τμήματα (Θεσσαλονίκης και Κρήτης) «εξέπεμψαν SΟS» προς το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» λόγω αδυναμίας να λειτουργήσουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

 

Η κατάσταση στα δύο αυτά τμήματα που συγκέντρωσαν πέρυσι χιλιάδες προτιμήσεις και απαίτησαν για την εισαγωγή φοιτητών 18.780 και 17.808 μόρια αντίστοιχα, είναι -σύμφωνα με τους ίδιους καθηγητές- τραγική.

 

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου. Πέρυσι δέχθηκε μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων -σε πρώτη φάση- 201 εισακτέους, ενώ ο συνολικός αριθμός μετά τις μετεγγραφές και τις κατατακτήριες εξετάσεις, εκτοξεύθηκε στους 502.

 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών ανέρχεται στους 1.883 ενώ -όπως τόνισε η κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, Δήμητρα Κογκίδου- στον αριθμό αυτό προστίθενται 125 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 116 υποψήφιοι διδάκτορες και 230 μετεκπαιδευόμενοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Οσον αφορά τον αριθμό των διδασκόντων; Υπάρχουν 27 μέλη ΔΕΠ και 1 συμβασιούχος, συνεπικουρούμενοι από 17 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς (από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), οι οποίοι ασχολούνται με τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών και τα εργαστήρια.

 

Σχετικά με τις τους χώρους διδασκαλίας, το ΠΤΔΕ του Αριστοτελείου διαθέτει μόλις ένα αμφιθέατρο και ελάχιστες αίθουσες μικρής κυρίως χωρητικότητας για τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

 

Οπως σημείωναν μάλιστα οι καθηγητές σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας: «Φοιτητές συμμετέχουν σε μαθήματα όρθιοι, συχνά μάλιστα παρατηρείται το άκρως απογοητευτικό για εκπαιδευτικές διαδικασίες φαινόμενο, φοιτητές και φοιτήτριες να περιμένουν στην ουρά έξω από τις αίθουσες, προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι θέση να καθίσουν, αλλά χώρο να σταθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα». Την ίδια στιγμή μάλιστα, ανέφεραν στην επιστολή, πρακτικές ασκήσεις και εργαστήρια ματαιώνονται ή υπολειτουργούν.

 

«Πράξη απόγνωσης»
Οσον αφορά το Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ανακοίνωσε στις 16 Φεβρουαρίου ότι αναστέλλει την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, λόγω των οξύτατων και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Δεν είναι κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά πράξη απόγνωσης», αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος, Κωνσταντίνος Τζανάκης, για να προσθέσει: «Είμαστε σε ασφυξία. Χρειάζεται να βελτιωθεί η αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένων. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ή μειώνεις τον αριθμό των εισακτέων ή αυξάνεις τον αριθμό των διδασκόντων».

 

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν 832 ενεργοί φοιτητές για όλα τα έτη και μόλις 28 μέλη ΔΕΠ και 11 συμβασιούχοι. «Αν εφαρμοζόταν ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός, δεν θα έπρεπε να γίνονται μαθήματα με περισσότερους από 80 φοιτητές. Για να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη, χρειαζόμαστε 58 διδάσκοντες», αναφέρει ο κ. Τζανάκης.

 

Οσο για τις υποδομές, το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο είναι 300 θέσεων, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δηλώνουν ένα μάθημα 400 φοιτητές.

 

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Μετά τις κινητοποιήσεις στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, υπήρξε αντίδραση του υπουργείου και δόθηκαν επιπλέον 20 πιστώσεις. Ωστόσο, ακόμη και έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η μείωση στις διατιθέμενες πιστώσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά είναι μεγάλη και φτάνει στο 31% από 53% που ήταν πριν.

 

Για το τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και καθηγητών του τμήματος, ενώ μετείχε και ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος.

 

Εκεί δόθηκαν υποσχέσεις από την πλευρά του ΥΠΕΠΘ ότι θα υπάρξουν κινήσεις για βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αλλά και προσλήψεις (επιπλέον πιστώσεις για την προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ).

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.