Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι κάτι καινούργιο για την Αυστραλία. Εντούτοις, η επιστημονική κοινότητα προβλέπει ότι το κλίμα της χώρας θα συνεχίσει να γίνεται πιο θερμό στις επόμενες δεκαετίες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενταθούν και η περίοδος των πυρκαγιών θα επιμηκυνθεί. Συνοπτικά, οι αλλαγές που αναμένονται είναι οι εξής:

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Η μέση θερμοκρασία στην Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου από το 1950 και αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα μετά τα μέσα του αιώνα. Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, μέχρι το 2030, η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 2,2 βαθμούς, αν οι εκπομπές συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς. Η υπερθέρμανση θα είναι ακόμη πιο έντονη στην ενδοχώρα. Για το 2070, τα μαθηματικά μοντέλα των μετεωρολόγων προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας από 2,2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, αναλόγως των μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι ετήσιες περίοδοι των πυρκαγιών θα επιμηκυνθούν, ενώ όλο και περισσότερες ημέρες θα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο αριθμός των ημερών αυτών ενδεχομένως να αυξηθεί και κατά 65% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Εφόσον συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν αύξηση κατά 300% των επικίνδυνων ημερών, μέχρι το 2050.

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Θα μειωθούν στον νότο της χώρας και θα αυξηθούν στα βορειοδυτικά παράλια. Οι χειμερινές βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική Αυστραλία έχουν μειωθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1970. Την τελευταία δεκαετία, οι βροχοπτώσεις στη νότια και κεντρική Βικτώρια ήταν ελάχιστες, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη βορειοδυτική Αυστραλία, σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1950. Οι αλλαγές του καιρού ανάλογα με την εποχή θα γίνουν πιο έντονες από το 2050 και έπειτα, κάτι που θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την πορεία των εκπομπών ρύπων.

ΞΗΡΑΣΙΑ

Οι περίοδοι ξηρασίας θα επιμηκυνθούν και θα γίνουν πολύ πιο ακραίες. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτεί η νοτιοδυτική Αυστραλία, περιοχή όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες κρασιού, καθώς θα μειωθούν σημαντικά τα βαρομετρικά χαμηλά που προκαλούν βροχοπτώσεις τον χειμώνα.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Ενδεχομένως να αυξηθούν οι ισχυροί κυκλώνες στον Βορρά, όπου το κλίμα είναι τροπικό, μολονότι οι καταιγίδες συνολικά θα παρουσιάσουν μείωση στη χώρα. Επίσης, θα μειωθεί ο κίνδυνος των τυφώνων στον Νότο, κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών από Μάιο έως Οκτώβριο. Πάντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πυκνώσουν οι χαλαζοπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των νοτιοανατολικών παραλίων.

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση