Η επιστημονική κοινότητα διστάζει συνήθως να συνδέει μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, εκτιμώντας ότι η μεταβλητότητα της ίδιας της Φύσης ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρ? όλα αυτά, όμως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα δεδομένα, καθιστώντας τα ακραία φαινόμενα πιο συχνά.

Ορισμένες πρόσφατες μελέτες προσπαθούν μάλιστα να καθορίσουν με ακρίβεια κατά πόσον η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικοί επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αξιοποίησαν πρότυπα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση του θανατηφόρου καύσωνα του καλοκαιριού του 2003 στην Ευρώπη κατέστη δύο φορές πιθανότερη, εξαιτίας της επιζήμιας προς το περιβάλλον ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η μέθοδος υπολογισμού με τη βοήθεια μαθηματικών προτύπων από την επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και κλιματολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση και ερμηνεία κάθε ακραίας καταιγίδας, ξηρασίας ή πλημμύρας.

Ο Μπομπ Μπράουν, Αυστραλός γερουσιαστής και επικεφαλής του Κόμματος των Πράσινων, λέει ότι οι πυρκαγιές βοσκοτόπων απέδειξαν τι μπορεί να σημαίνει η κλιματική αλλαγή για την Αυστραλία. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων καταστροφικών φαινομένων κατά 50% ή ακόμη παραπάνω», είπε ο κ. Μπράουν, σε συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό δίκτυο της Μελβούρνης.

Τα μαθηματικά πρότυπα, στο μεταξύ, δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε μέση αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των 6 βαθμών Κελσίου στην Αυστραλία, μέσα στον 21ο αιώνα, εφόσον οι εκπομπές καυσαερίων παραμείνουν αμετάβλητες και οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν να μειώνονται στις νότιες πολιτείες της χώρας και να αυξάνονται στον βορρά. Την τάση αυτή, που περιγράφουν τα μαθηματικά πρότυπα των κλιματολόγων, επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες στην πολιτεία του Κουίνσλαντ της βόρειας Αυστραλίας.

Ο Ρότζερ Στόουν, ειδικός της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Σάουδερν Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, λέει: «Τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις εικασίες που προέκυψαν από τη μελέτη των μαθηματικών κλιματολογικών προτύπων. Παρ? όλα αυτά, έχω επισημάνει στους φοιτητές και στην ερευνητική μου ομάδα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακόμη και με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι παρούσες, να αποδώσουμε τα φαινόμενα αυτά στην κλιματική αλλαγή».

Η νέα αυτή οικολογική κρίση πλήττει την Αυστραλία, τη στιγμή που πολιτικοί ηγέτες όλου του κόσμου ετοιμάζονται να συμφωνήσουν σε νέα παγκόσμια συνθήκη, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Από τη μεριά της, η Αυστραλία σχεδιάζει να υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα «ανταλλαγής ρύπων». Περιβαλλοντολόγοι, όμως, κατηγορούν την κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ για «προδοσία», υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών κατά 5% με 15% μέχρι το 2020.

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.