Γιατί η γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία το χειμώνα στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη, αλλά σχεδόν εξαφανίζεται το καλοκαίρι; Το ερώτημα απασχολεί τους επιδημιολόγους εδώ και δεκαετίες και τώρα ίσως βρήκε την απάντησή του. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ζουν περισσότερο και μεταφέρονται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλότερη η απόλυτη υγρασία, με άλλα λόγια όταν κάνει κρύο έξω και ο αέρας είναι πιο ξηρός.

Η απόλυτη υγρασία μετρά τη συνολική ποσότητα υδρατμών στον αέρα σε μια δεδομένη θερμοκρασία, ενώ η σχετική υγρασία είναι το ποσοστό (η αναλογία) των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, ένα νούμερο που αλλάζει με τη θερμοκρασία. Οι μέχρι τώρα μελέτες είχαν εστιάσει στην σχετική υγρασία και δεν είχαν διαπιστώσει κάποια σχέση με τη γρίπη. Ως αιτίες για την εξάπλωση της γρίπης έχουν προταθεί ότι ο ιός επιβιώνει καλύτερα σε κρύα περιβάλλοντα, ότι οι άνθρωποι εκθέτουν περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα επειδή μένουν κυρίως μέσα το χειμώνα, ότι το χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D (λόγω μικρότερης έκθεσης στον ήλιο) εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.

Όμως η νέα έρευνα του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον υπό τον Τζέφρι Σάμαν, που δημοσιεύεται στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, βρήκε ότι η απόλυτη υγρασία όντως έχει στενή σχέση με τη γρίπη και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της. Οι ερευνητές πάντως παραδέχονται ότι ακόμα δεν κατανοούν ακριβώς τι είναι αυτό στην απόλυτη υγρασία που αρέσει στον ιό της γρίπης.

Όμως οι επιστήμονες συνιστούν, ειδικά στα νοσοκομεία και τις κλινικές, όπου συνήθως εξαπλώνεται η ασθένεια, να αυξηθούν τα επίπεδα απόλυτης υγρασίας. «Κάναμε ένα βήμα κοντύτερα σε ένα μηχανισμό εξάπλωσης της γρίπης», δήλωσε ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς.

Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.